Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
да, то је свршетак домостроја спасења- Други долазак Христов у слави, на крају времена, кад ће сва творевина (па и само време) бити преображена и сједињена са Господом. али то није питање којим се бавимо. јер овде разговарамо о последицама Христовог Васкрсења на стање човека после смрти. јер ако је пре и после тог догађаја све исто, онда је тај догађај био бесмислен. и непотребан.

zasto umiremo uopste posle njegovog vaskrsenja..sto ne zivimo statleru vecno ovde i sad kad smo vec spaseni..

- - - - - - - - - -

Super, samo što se Pavle nije nadao radovao snu od 2000 godina, nego je bio uveren da mu je "smrt dobitak", jer će time "biti sa Hristom", kako sam piše u prvoj glavi poslanice Filipljanima.

jes zna filip ili bilo ko je umro kolko ce da prodje godinica..mozda i milion godina a ne 2000 prodje do ponovnog budjenja..:D

- - - - - - - - - -

ajmo dokaz ljudi da duhovi zive..:D

Kako ja taj deo razumem?
I u starozavetno vreme, fizička smrti nije značila odlazak u potpuno nepostojanje.
Ako bi fizička smrt značila to, onda vaskrsenje ne bi bilo ponovno uspostavljanje čoveka, nego novo stvaranje iz ničega. A nisam siguran da verujemo u to.

U tom smislu, starozavetna smrt nije ulazak u privremeno ništavilo, nego gašenje čoveka-duše žive, ali uz ostanak iskre života, iskre posebnosti ljudskog bića.
Iskre koju Hristos poziva u život, a koja je taj poziv mogla da čuje i prihvati, baš kao što je pozvao Lazara Vitanijskog, kao što je pozvao i onu devojčicu.

слажем се. ни ја не мислим да је смрт повратак човека у небиће (јер човек није створен из небића, него из постојеће твари), јер би у том случају васкрсење значило управо то што си рекао- ново стварање из ничег. смрт је нестанак човека- његово распадање, растакање, гашење и ишчезнуће. то није прелазак човека из једног стања у друго, него поништење човека као бића и као јединке. од њега остаје само траг. е, шта је тај траг? можеш га назвати искром живота и искром посебности људског бића (личности), али то је по опису врло слично оном што би други назвали душом. то даље значи да смрт не дотиче душу, и да у души и даље пребива део човека (његове личности). да ли верујеш у то?

Nisam siguran da Šmeman tu misli na uspostavljanje iste geografije kao što je bila nakon Stvaranja.
Imajući u vidu šta on kaže nakon toga što si podvukao, nisam siguran da sam razumeo šta te buni.

плашим се да је мислио управо оно што је и написао- повратак у првобитно стање. а то може бити само стање пре Адамовог пада. а ја не верујем у то.

zasto umiremo uopste posle njegovog vaskrsenja..sto ne zivimo statleru vecno ovde i sad kad smo vec spaseni..

сматрам да не умиремо, него прелазимо из смрти у живот. то није нека стилска фигура, то је есхатолошка стварност. отац Сава Дечански то лепо каже: ''Суштина је у томе да је Царство Христово већ почело као Земља Живих „Η χώρα των ζώντων“ и да у његовој реалности већ живе и живи и умрли, и старозаветни и новозаветни праведници, али да пуноћа Царства тек долази након Парусије.'' човек је спасен, јер је смрт побеђена. ми смо већ сад у Земљи Живих, јер смо Тело Христово. вечни живот није дакле вечно обитавање у овом времену и простору, него вечно обитавање у Есхатону. то не значи бег из овог живота у неки други. то значи преображај целе творевине и њено сједињење са Христом, што ће се и десити у Последњи дан.

- - - - - - - - - -

jes zna filip ili bilo ko je umro kolko ce da prodje godinica..mozda i milion godina a ne 2000 prodje do ponovnog budjenja..:D

- - - - - - - - - -

ajmo dokaz ljudi da duhovi zive..:D

Ko je rekao da smo spaseni?
Za spasenje duse treba veliki trud ,borba ,odricanje ...prolij krv da bi primio Duha...pokajanje ...

слажем се. ни ја не мислим да је смрт повратак човека у небиће (јер човек није створен из небића, него из постојеће твари), јер би у том случају васкрсење значило управо то што си рекао- ново стварање из ничег. смрт је нестанак човека- његово распадање, растакање, гашење и ишчезнуће. то није прелазак човека из једног стања у друго, него поништење човека као бића и као јединке. од њега остаје само траг. е, шта је тај траг? можеш га назвати искром живота и искром посебности људског бића (личности), али то је по опису врло слично оном што би други назвали душом. то даље значи да смрт не дотиче душу, и да у души и даље пребива део човека (његове личности). да ли верујеш у то?

Nije to isto, čak ni približno platonističkom poimanju duše, kao slobodnog i samostalnog, punodišućeg entiteta.
OVde je reč o iskri, tačnije žišci ne sasvim ugašene životne vatre (šta ću, opisno se izražavam), koja se opet može razgoreti u pravo vreme.
Iskri nekakve ograničene svesti nade u vaskrsenje.

плашим се да је мислио управо оно што је и написао- повратак у првобитно стање. а то може бити само стање пре Адамовог пада. а ја не верујем у то.
Mislim da grešiš. On i naglašava Novo nebo i Novu zemlju.
Taj povratak u prvobitno stanje znači povratak svega u čin raja i vraćanje postavljanje čoveka na ono mesto sa kojeg je pao, a sa kojeg je bio prizvan da sebe i tvorevinu uvede u oboženje, da Bog bude sve u svemu, a što nam je omogućio Hristos

Mislim da grešiš. On i naglašava Novo nebo i Novu zemlju.
Taj povratak u prvobitno stanje znači povratak svega u čin raja i vraćanje postavljanje čoveka na ono mesto sa kojeg je pao, a sa kojeg je bio prizvan da sebe i tvorevinu uvede u oboženje, da Bog bude sve u svemu, a što nam je omogućio Hristos

A na osnovu cega mislis?
Ja ne mislim da ti ne znas, vec Isus apostol Petar i ja, znamo da ne znas i da iiskrivljujes svaku istinu.

2. Petrova 3,12
Čekajući i želeći da bude skorije dolazak Božijega dana, kojega će se radi nebesa spaliti i raskopati, i stihije od vatre rastopiti?
2. Petrova 3,13Ali čekamo po obećanju njegovu novo nebo i novu zemlju, gdje pravda živi.2. Petrova 3,14Zato ljubazni, čekajući ovo starajte se da vas on nađe čiste i prave u miru.

Nije to isto, čak ni približno platonističkom poimanju duše, kao slobodnog i samostalnog, punodišućeg entiteta.
OVde je reč o iskri, tačnije žišci ne sasvim ugašene životne vatre (šta ću, opisno se izražavam), koja se opet može razgoreti u pravo vreme.
Iskri nekakve ograničene svesti nade u vaskrsenje.

Propovjednik 9,3A to je najgore od svega što biva pod suncem što svjema jednako biva, te je i srce ljudsko puno zla, i ludost im je u srcu dok su živi, a potom umiru.
Propovjednik 9,4Jer ko će biti izabran? U živijeh svijeh ima nadanja; i psu živu bolje je nego mrtvu lavu.
Propovjednik 9,5Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.Propovjednik 9,6I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dijela nigda ni u čemu što biva pod suncem.

Propovjednik 9,7Hajde, jedi hljeb svoj s radošću, i vesela srca pij vino svoje, jer su mila Bogu djela tvoja.
Propovjednik 9,8Svagda neka su ti haljine bijele, i ulja na glavi tvojoj da se ne premiče.
Propovjednik 9,9Uživaj život sa ženom koju ljubiš svega vijeka svojega taštega, koji ti je dat pod suncem za sve vrijeme taštine tvoje, jer ti je to dio u životu i od truda tvojega kojim se trudiš pod suncem.
Propovjednik 9,10Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš.

Iskra zarobljena u telu, koja se oslobadja materijalnog je gnosticki koncept.

U redove SPC verovatno ulazi kroz isihazam, prihvacenu verziju gnosticizma.

Isihazam je težnja za ispunjavanjem zapovesti molite se neprestano, kroz umno-srdačnu molitvu: "Gospode Isuse Hriste Sine Božiji, pomiluj me grešnog"
Isihazam nije gnosticizam.
Neozbiljno je to tvrditi.

A šta je iskra o kojoj govorim? To je ono stanje osobe iz Isusove priče o Bogatašu i ubogom Lazaru

Isihazam je težnja za ispunjavanjem zapovesti molite se neprestano, kroz umno-srdačnu molitvu: "Gospode Isuse Hriste Sine Božiji, pomiluj me grešnog"
Isihazam nije gnosticizam.
Neozbiljno je to tvrditi.

A šta je iskra o kojoj govorim? To je ono stanje osobe iz Isusove priče o Bogatašu i ubogom Lazaru

Isihazam je misticizam sa teznjom da se ostvari direktni uvid, a da se ne bi previse odlutalo u "uvidima" potrebno je da se bude pod nadzorom nekog iskusnijeg.
I nije neozbiljno, na toj osnovi je skoro zabranjen, ali posto su prihvatali dogmu i Vizantija se vec raspala, pa nije bilo centralnog autoriteta, opstalo je na Svetoj Gori i izvrsilo veliki uticaj na nasu crkvu, koja je nastajala u tom periodu.

Metod je molitva i tihovanje, mirovanje.

Ne znam o kakvoj iskri govorite. Covek umire u celosti i vaskrsava u celosti. "Spava" Nakon vaskrsenja mozda ce doci do preorbazaja, a mozda i nece, Pavle misli da hoce.

Mozda mislite sa starozetne duse u podzemnom svetu?

Isihazam je misticizam sa teznjom da se ostvari direktni uvid, a da se ne bi previse odlutalo u "uvidima" potrebno je da se bude pod nadzorom nekog iskusnijeg.
I nije neozbiljno, na toj osnovi je skoro zabranjen, ali posto su prihvatali dogmu i Vizantija se vec raspala, pa nije bilo centralnog autoriteta, opstalo je na Svetoj Gori i izvrsilo veliki uticaj na nasu crkvu, koja je nastajala u tom periodu.
Metod je molitva i tihovanje, mirovanje.
Molim te da ne pričaš o stvarima o kojima se učiš sa stanovišta samoukog sociologa religije, jer je površnost takvog pristupa tolika da sve takve iskaze čini irelevantnim u odnosu na temu koju pretenduje da obradi.

Ne znam o kakvoj iskri govorite. ................
Mozda mislite sa starozetne duse u podzemnom svetu?
Ne znam šta nije bilo jasno u mojoj prethodnoj poruci.
Ja sam upravo primer Bogataša i Lazara naveo u konetkstu objašnjenja pomenute "iskre"...

Molim te da ne pričaš o stvarima o kojima se učiš sa stanovišta samoukog sociologa religije, jer je površnost takvog pristupa tolika da sve takve iskaze čini irelevantnim u odnosu na temu koju pretenduje da obradi.

Isihazam je jedini misticni pokret u pravoslavlju i prihvacen je tek kad je uticaj Vizantija skoro nestao.

Misticizam je teznja da se ostvari direktan uvid, Vizije, emocije, trans, direktna komunikacija sa visim silama ili poistovecivanje sa bogom. Prisutno je u skoro svim religijama, a u hriscanstvu su najznacajniji uticaj imali gnosticari.

Ali samo je isihazam izuzetak i otuda moja povrsnost :confused:

Ne znam šta nije bilo jasno u mojoj prethodnoj poruci.
Ja sam upravo primer Bogataša i Lazara naveo u konetkstu objašnjenja pomenute "iskre"...

Tako se objasnjava stanje svetaca, oni su za zivota zaradili spasenje i odmah idu bogu, ostali spavaju i cekaju Sud.

Isihazam je jedini misticni pokret u pravoslavlju i prihvacen je tek kad je uticaj Vizantija skoro nestao.

Misticizam je teznja da se ostvari direktan uvid, Vizije, emocije, trans, direktna komunikacija sa visim silama ili poistovecivanje sa bogom. Prisutno je u skoro svim religijama, a u hriscanstvu su najznacajniji uticaj imali gnosticari.

Ali samo je isihazam izuzetak i otuda moja povrsnost :confused:
Naravno, ovo je toliko pomešano, da se neću osvrtati dalje.
Uostalom, tema nije isihazam, tako da bih te molio da ovim završimo priču.

Tako se objasnjava stanje svetaca, oni su za zivota zaradili spasenje i odmah idu bogu, ostali spavaju i cekaju Sud.
Ne objašnjava se tako stanje svetaca.
Jer, niti se Lazar navodi kao svetac ili poseban pravednik, niti se za Bogataša kaže da spava.
Koliko se može videti iz priče, obojica su nekako, BUDNI...

Naravno, ovo je toliko pomešano, da se neću osvrtati dalje.
Uostalom, tema nije isihazam, tako da bih te molio da ovim završimo priču.
Ako zelis da se pozoves na izuzetnost hriscanstva, nad svim ostalim religijama i praksama, ok.

Hriscanska misticna ucenja imaju korene u gnostickoj tradijciji. To je prosto tako, sorry.

Ne objašnjava se tako stanje svetaca.
Jer, niti se Lazar navodi kao svetac ili poseban pravednik, niti se za Bogataša kaže da spava.
Koliko se može videti iz priče, obojica su nekako, BUDNI...

Svrha price je da ukaze da postoji razdvajanje Mojsijevog i Isusovog ucenja, koje se ne moze premostiti.

Ako je uzmes kao realnost za sve, onda je smrt ujedno i trenutak Velikog Suda, jer je jedan otisao na Nebo, a drugi u Pakao , a to se razlikuje od Pavlovog da su "zaspali" i cekamo Isusa da Sudi.

Treba reci da Novi Zavet nije dosledan, zato i ima vise hiljada tumacenja.

Ako zelis da se pozoves na izuzetnost hriscanstva, nad svim ostalim religijama i praksama, ok.
Naravno da želim da se pozovem.
Ja nisam sociolog religije i tome ne pristupam fenomenološki.

Hriscanska misticna ucenja imaju korene u gnostickoj tradijciji. To je prosto tako, sorry.
Sorry, nije tako. O isihazmu na ovoj temi više neću pričati.

Svrha price je da ukaze da postoji razdvajanje Mojsijevog i Isusovog ucenja, koje ne moze da se premosti.
Na koji način si ti zaključio da je to svrha priče o Bogatašu i Lazaru

Ako je uzmes kao realnost za sve, onda je smrt ujedno i trenutak Velikog Suda, jer je jedan otisao na Nebo, a drugi u Pakao , a to se razlikuje od Pavlovog da su "zaspali" i cekamo Isusa da Sudi.
Pavle ne govori o spavanju, već i sam kaže da mu je smrt dobitak, jer će biti sa Hristom.
Ako je Pavle zaista zastupnik "spavanja", ne bi se radovao smrti.
Ali, ovo podvučeno je mnogo bitnije.
Hristovo Vaskrsenje, koje se dogodilo u vremenu, proteže se na večnost. Na taj način Petar, Jakov i Jovan su mogli da vide Mojsija i Iliju ne kao duše, nego u obličju ljudi i to "u slavi"
I u tom smislu, slučajno si i pogodio....
Smrt je ujedno i trenutak velikog suda.
Ali mi pisanje o tome, zbog čega sam i pokrenuo temu, zahteva više vremena, kojeg trenutno nemam na pretek.

Naravno da želim da se pozovem.
Ja nisam sociolog religije i tome ne pristupam fenomenološki.

Sorry, nije tako. O isihazmu na ovoj temi više neću pričati.
Onda si se odrekao i racinalnog razgovora i sve sto si rekao je subjetivno.
Na koji način si ti zaključio da je to svrha priče o Bogatašu i Lazaru
Kada mu kaze da pomogne njegoj braci, Avram mu kaze: "Imaju oni Mojsija i proroke, oni ce im pomoci.", nema potrebe "Vaskrsli" da im pomaze.
Pavle ne govori o spavanju, već i sam kaže da mu je smrt dobitak, jer će biti sa Hristom.
Ako je Pavle zaista zastupnik "spavanja", ne bi se radovao smrti.
Ali, ovo podvučeno je mnogo bitnije.
Hristovo Vaskrsenje, koje se dogodilo u vremenu, proteže se na večnost. Na taj način Petar, Jakov i Jovan su mogli da vide Mojsija i Iliju ne kao duše, nego u obličju ljudi i to "u slavi"
I u tom smislu, slučajno si i pogodio....
Smrt je ujedno i trenutak velikog suda.
Ali mi pisanje o tome, zbog čega sam i pokrenuo temu, zahteva više vremena, kojeg trenutno nemam na pretek.

1 Solunanjima 4:13-18
13. Nećemo pak, braćo, da vam bude nepoznato šta je sa onima koji su usnuli, da ne biste tugovali kao oni koji nemaju nade.

14. Jer ako vjerujemo da Isus umrije i vaskrse, tako će i Bog one koji su usnuli u Isusu dovesti s Njim.

15. Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji budemo živi o dolasku Gospodnjem, nećemo preteći one koji su usnuli.

16. Jer će sam Gospod sa zapovješću, glasom arhanđela i sa trubom Božijom, sići s neba, i prvo će mrtvi u Hristu vaskrsnuti;

17. A potom mi živi koji ostanemo bićemo zajedno s njima uzneseni na oblacima u sretanje Gospodu u vazduhu, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.

18. Tako utješavajte jedni druge ovim riječima.

2. Solunanjima 2:1-2
1. Ali vas molimo, braćo, u pogledu dolaska Gospoda našega Isusa Hrista i našega sabranja u Njemu.

2. Ne dajte se lako pokolebati umom, niti uplašiti, ni duhom, ni riječju, ni poslanicom - tobože našom - kao da je već nastao Dan Hristov.

Poslednja izmena:
Zagledam se tako nekad u film i paf, neko promeni kanal. Taman se u to zagledam,
neko opet promeni. I ne mogu daljinski da nađem. Ko da je u grob neki zapao.
A živom se činim. I telo je tu. Samo se kanali ne menjaju po mojoj volji.

Opisala si stanje usnulog, živog čoveka, a ne stanje nakon sloma tela.

Da, da to ti i kazem. :) Dusa bez tela nema mogucnost da se cisti kao kod katolika u cistilistu. Kakva je bila u momentu smrti takva ce manje vise biti i na sudnjem danu. Nije u mogucnosti da menja nista sama po sebi..
Nije to usnulo stanje, kako je opisano meni to izgleda nalik na ono medj javom i medj snom. Tesko je recima objasniti ono sto nismo dostigli svojim razvojem zato je pojam 'misterija' vrlo prikladan u ovakvim situacijama.

to je tema..odma vaskrsenje ponaosob ili svi u isto vreme..sta je logicnije..

Vaskrsenje je ponaosob u Hristu ali je sud za sve u isto vreme, u eshatonu.
Ovde bih se opet vratila na dobrog lopova koji je bio raspet sa Isusom, i na to kako se vodi polemika oko danas, zarez, tamo, vamo, a zanemaruje se rec ;sa mnom'.
'Zaista ti kazem danas ces biti sa mnom u raju' , znaci danas si sa mnom u Hristu i kada dodje vreme suda bices u carstvu bozjem.

Poslednja izmena:
Onda si se odrekao i racinalnog razgovora i sve sto si rekao je subjetivno.
:lol:
Pa, istina nije objektivna kategorija.
Istina subjektivna tj. SUBJEKAT.
Ona se piše velikim slovom.
Isus je Istina.

;)

Kada mu kaze da pomogne njegoj braci, Avram mu kaze: "Imaju oni Mojsija i proroke, oni ce im pomoci.", nema potrebe "Vaskrsli" da im pomaze.
Pa, kao što smo već pričali, priča o Bogatašu i Lazaru govori o stanju do Hristovog dolaska i Hristos je takvom priča zato što to njegovi slušaoci to razumeju i u to veruju.

1 Solunanjima 4:13-18

2. Solunanjima 2:1-2

Super, baš si me, zapravo, podstakao da na jednom mestu saberem ono što me utvrđuje u veri u vaskrsenje... :)

Jevanđelje po Jovanu:

- Zaista, zaista vam kažem: Ko moju riječ sluša i vjeruje Onome koji me je poslao, ima život vječni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život

- Zaista, zaista vam kažem, da dolazi čas, i već je nastao, kada će mrtvi čuti glas Sina Božijega, i čuvši ga oživjeće

- Zaista, zaista vam kažem: Ko održi riječ moju neće vidjeti smrti vavijek.

- I kao što Mojsej podiže zmiju u pustinji, tako treba da se podigne Sin Čovječiji, da svaki koji vjeruje u njega ne pogine, nego da ima život vječni,

- Jer Bog tako zavolje svijet da je Sina svojega Jednorodnoga dao, da svaki koji vjeruje u njega ne pogine, nego da ima život vječni

- Ko vjeruje u Sina, ima život vječni;

- Ne čudite se tome, jer dolazi čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas Sina Božijega. I izići će oni koji su činili dobro u vaskrsenje života, a oni koji su
činili zlo u vaskrsenje suda.

- Istražujete Pisma, jer vi mislite da u njima imate život vječni; a baš ona svjedoče o meni. I nećete da dođete k meni da imate život.

- Jer hljeb je Božiji onaj koji silazi s neba i daje život svijetu

- A ovo je volja Oca koji me posla, da svaki koji vidi Sina i vjeruje u njega ima život vječni; i ja ću ga vaskrsnuti u posljednji dan

- Zaista, zaista vam kažem: Koji vjeruje u mene ima život vječni.

- Ja sam hljeb živi koji siđe s neba; ako ko jede od ovoga hljeba živjeće vavijek

- Koji jede moje tijelo i pije moju krv ima život vječni;i ja ću ga vaskrsnuti u posljednji dan. ... Koji jede moje tijelo i pije moju krv u meni prebiva i ja u njemu.

- Kao što mene posla živi Otac, i kao što ja živim zbog Oca, i onaj koji jede mene i on će živjeti zbog mene

- Ovo je hljeb koji siđe s neba: ne kao što oci vaši jedoše manu, i pomriješe; koji jede hljeb ovaj živjeće vavijek

- Ja dođoh da život imaju i da ga imaju u izobilju

- Zato me Otac ljubi, jer ja život svoj polažem da ga opet uzmem.

- Ovce moje slušaju glas moj, i ja njih poznajem, i za mnom idu. I ja im dajem život vječni, i nikad neće izginuti, i niko ih neće oteti iz ruke moje.

- Ja sam vaskrsenje i život; koji vjeruje u mene ako i umre, živjeće.

- I svaki koji živi i vjeruje u mene neće umrijeti vavijek. Vjeruješ li ovo?

- I znam da je zapovijest njegova život vječni

- Ja sam put i istina i život

- Još malo i svijet me više neće vidjeti, a vi ćete me vidjeti, jer ja živim, i vi ćete živjeti.

- Kao što si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svemu što si mu dao, daruje im život vječni. A ovo je vječni život da poznaju tebe jednoga istinitoga Boga i koga si poslao Isusa Hrista

- A ova su zapisana da vjerujete da Isus jeste Hristos, Sin Božiji, i da vjerujući imate život u ime njegovo

Poslednja izmena:
:lol:
Pa, istina nije objektivna kategorija.
Istina subjektivna tj. SUBJEKAT.
Ona se piše velikim slovom.
Isus je Istina.

;)
Shvatio sam i prvi put da si se odrekao racionalnog razgovora. ;)

Pa, kao što smo već pričali, priča o Bogatašu i Lazaru govori o stanju do Hristovog dolaska i Hristos je takvom priča zato što to njegovi slušaoci to razumeju i u to veruju.
Luka pise u periodu kad pocinje jasno odvajanje judeja i hriscana.
Super, baš si me, zapravo, podstakao da na jednom mestu saberem ono što me utvrđuje u veri u vaskrsenje... :)

Jevanđelje po Jovanu:

- Zaista, zaista vam kažem: Ko moju riječ sluša i vjeruje Onome koji me je poslao, ima život vječni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život

- Zaista, zaista vam kažem, da dolazi čas, i već je nastao, kada će mrtvi čuti glas Sina Božijega, i čuvši ga oživjeće

- Zaista, zaista vam kažem: Ko održi riječ moju neće vidjeti smrti vavijek.

- I kao što Mojsej podiže zmiju u pustinji, tako treba da se podigne Sin Čovječiji, da svaki koji vjeruje u njega ne pogine, nego da ima život vječni,

- Jer Bog tako zavolje svijet da je Sina svojega Jednorodnoga dao, da svaki koji vjeruje u njega ne pogine, nego da ima život vječni

- Ko vjeruje u Sina, ima život vječni;

- Ne čudite se tome, jer dolazi čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas Sina Božijega. I izići će oni koji su činili dobro u vaskrsenje života, a oni koji su
činili zlo u vaskrsenje suda.

- Istražujete Pisma, jer vi mislite da u njima imate život vječni; a baš ona svjedoče o meni. I nećete da dođete k meni da imate život.

- Jer hljeb je Božiji onaj koji silazi s neba i daje život svijetu

- A ovo je volja Oca koji me posla, da svaki koji vidi Sina i vjeruje u njega ima život vječni; i ja ću ga vaskrsnuti u posljednji dan

- Zaista, zaista vam kažem: Koji vjeruje u mene ima život vječni.

- Ja sam hljeb živi koji siđe s neba; ako ko jede od ovoga hljeba živjeće vavijek

- Koji jede moje tijelo i pije moju krv ima život vječni;i ja ću ga vaskrsnuti u posljednji dan. ... Koji jede moje tijelo i pije moju krv u meni prebiva i ja u njemu.

- Kao što mene posla živi Otac, i kao što ja živim zbog Oca, i onaj koji jede mene i on će živjeti zbog mene

- Ovo je hljeb koji siđe s neba: ne kao što oci vaši jedoše manu, i pomriješe; koji jede hljeb ovaj živjeće vavijek

- Ja dođoh da život imaju i da ga imaju u izobilju

- Zato me Otac ljubi, jer ja život svoj polažem da ga opet uzmem.

- Ovce moje slušaju glas moj, i ja njih poznajem, i za mnom idu. I ja im dajem život vječni, i nikad neće izginuti, i niko ih neće oteti iz ruke moje.

- Ja sam vaskrsenje i život; koji vjeruje u mene ako i umre, živjeće.

- I svaki koji živi i vjeruje u mene neće umrijeti vavijek. Vjeruješ li ovo?

- I znam da je zapovijest njegova život vječni

- Ja sam put i istina i život

- Još malo i svijet me više neće vidjeti, a vi ćete me vidjeti, jer ja živim, i vi ćete živjeti.

- Kao što si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svemu što si mu dao, daruje im život vječni. A ovo je vječni život da poznaju tebe jednoga istinitoga Boga i koga si poslao Isusa Hrista

- A ova su zapisana da vjerujete da Isus jeste Hristos, Sin Božiji, i da vjerujući imate život u ime njegovo

Verovatno nisi razumeo moj stav.

Mozes da imas koje god zelis verovanje, posebno ako ne zelis da uskladis svoje verovanje sa pravoslavnim.

Novi Zavet iznosi razlicite stavove koji nisu uvek kompatibilni.

Shvatio sam i prvi put da si se odrekao racionalnog razgovora. ;)
Sve i da vodimo diskusiju u formi "racionalnog razgovora", tvoji zaključci o isihazmu i dosta drugih stvari nisu činjenično potkrepljeni

Luka pise u periodu kad pocinje jasno odvajanje judeja i hriscana.
Luka piše kasnije, ali piše o onome što je Isus pričao u vreme svoje misije

Verovatno nisi razumeo moj stav.

Mozes da imas koje god zelis verovanje, posebno ako ne zelis da uskladis svoje verovanje sa pravoslavnim.

Novi Zavet iznosi razlicite stavove koji nisu uvek kompatibilni.
Razumeo sam ja tvoj stav, nego tebi nikako ne ide u glavu da nisi ti, sa stanovišta svog površnog fenomenološkog interesovanja za religije, neko ko je nadležan da utvrdi šta Pravoslavno učenje jeste, a šta nije.
U tom smislu, ja sam za tebe insajder, pa to malo bolje znam od tebe (da se tako neskromno izrazim... neću više tako pričati), pa mi je zato vrlo zanimljiva, čak i simpatična ta pozicija ex cathedra s koje autoritativno udeljuješ konačne istine ;)

Back