Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ili npr. uvod u događaj Preobraženja:

Матеј:
Заиста вам кажем да међу онима што стоје овде има неких који неће окусити смрти док не виде Сина човечијег где долази у свом царству

Марко:
И рече им: заиста, кажем вам: међу овима што стоје овде има неких који неће окусити смрти док не виде царство Божије да је дошло у сили.

Лука:
А вама уистину кажем: има неких међу овима што стоје овде, који неће окусити смрти док не виде царство Божје.

Ima li u Carstvu Božijem smrti i patnje?
Naša stvarnost sapostoji sa Carstvom.
Bog je Sinom Svojim priveo, približio to Carstvo nama, već ovde i sada.
I u stvarnost tog Carstva ulazimo svaki put na Liturgiji.
Anafora Zlatoustog kaže: "i nisi odustao da sve činiš, dok nas nisi uzveo na nebo i darovao nam Carstvo Tvoje buduće"
Šta je Carstvo Božije nego stvarnost u kojoj je Hristos vladar svega. "Dade mi se svaka vlast..."
Fizičkom smrću svako od nas, prelazimo iz naše, u stvarnost Božiju, stvarnost Carstva Božijeg...
U poslednji dan, konačni dan ove zemaljske stvarnosti, Hristos se ponovo javlja i sve ostaje samo jedna i jedina stvarnost.

Dela 14,21-22
Pošto su objavili evanđelje u onom gradu i stekli mnogo učenika, vratiše se u
Listru, Ikonium i Antiohiju, 22 utvrđujući duše učenika i savetujući ih da istraju u
veri, i - da nam valja kroz mnoge nevolje ući u carstvo Božije

Kološanima, 1

Stoga i mi od onoga dana kako smo to čuli ne prestajemo da se molimo Bogu za vas i da molimo da se vi ispunite poznanjem njegove volje u svakoj duhovnoj mudrosti i razumevanju, da živite dostojno pred Gospodom i da mu u svemu budete ugodni, plodonosni u svakom dobrom delu i rastući u bogopoznanju, jačajući se svakom snagom shodno moći njegove slave - za svako strpljenje i istrajnost, da s radošću zahvaljujete Ocu koji nas je osposobio da učestvujemo u nasledstvu svetih u svetlosti. On nas je izbavio od vlasti tame i premestio u carstvo svog ljubljenog Sina, u kome imamo izbavljenje, oproštaj grehova.

Poslednja izmena:
Već sam napisao al ti ti ne čitaš,blagodat je dar od Boga,znači da duša nije samo po sebi besmrtna i Bog može da je uništi ali ju je kao ikonu Božiju u čoveku darovao besmrtnošću
e, jos sam ti stavio veliko B - Blagodat, i objasnio
1. Korincanima 12,4Darovi su različni, ali je Duh jedan.
znaci, ne znas, ok, ne ljuti se sto sam se ubacio, cekaj da vidimo de sisti, mozda on zna

dobro je to njegovo, ali ne daj se, ovo moje objasnjenje o dva casa je jos bolje
"i nisi odustao da sve činiš, dok nas nisi uzveo na nebo i darovao nam Carstvo Tvoje buduće"
ma jevandjelje kaze - niko se nije popeo osim Onoga koji je sisao, a ovo sv. Zlatousti govori o buducnosti
Zapazi da pise na nebo, a Hrista kada citiras da je doslo carstvo k nama, valjda je jasno da kaze na zemlji. Dva razlicita vremena u dva razlicita mesta. Nemoj da mesas, vec razlikuj, kao ono o 2 casa, ovde imas i nebo i zemlju, a ne samo razlicita vremena. I ako opet budes poklopio moe objasnjenje za navodnom Bozijom perspektivom, onda stvarno... bolje me brisi.

Poslednja izmena:
Naša stvarnost sapostoji sa Carstvom.
Bog je Sinom Svojim priveo, približio to Carstvo nama, već ovde i sada.
nemoj da me shvatis da se protivim, ili da teram kontru, vec samo nijansiram, na primer
onda je prstom Bozjim izgonio demone i to je postavio kao dokaz da je stiglo Carstvo, maksimalno problizeno nama na zemlji, ali ostaje jos

Onda kraj, kad preda carstvo Bogu i ocu, i kad ukine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu. 25. Jer njemu valja carovati dokle ne položi sve neprijatelje svoje .

...i tu nam je primer ap. Pavle kako se borio​

zapazi i ovo u nastavku 1. Korincanima 15
50 A ovo govorim, braćo, da telo i krv ne mogu naslediti carstvo Božije, niti raspadljivost neraspadljivosti nasledjuje.

Znaci, ja ovo verujem da je ostvarivo/sapostojece, a da covek ne umre, a bolno sam svestan da je ostvarivo ili spostojece kako ti kazes samo Drugim Dolaskom. U stvari zato Ga i cekamo, jer smo sami nemocni da polozimo neprijatelje.

zapazi da Pavle ne uzima tu pojam duse, vec kaze telo telesno i telo duhovno [a mozda je prevod , makao, kina https://www.wordproject.org/bibles/sr/46/15.htm]
misli dusevno, a potom duhovno, ali se ovdeobjasnjava preko pojma TELO

Poslednja izmena:
nemoj da me shvatis da se protivim, vec samo nijansiram, na primer
onda je prstom Bozjim izgonio demone i to je postavio kao dokaz da je stiglo Carstvo, maksimalno problizeno nama na zemlji, ali ostaje jos

Onda kraj, kad preda carstvo Bogu i ocu, i kad ukine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu. 25. Jer njemu valja carovati dokle ne položi sve neprijatelje svoje .

...i tu nam je primer ap. Pavle kako se borio​

zapazi i ovo u nastavku 1. Korincanima 15
50 A ovo govorim, braćo, da telo i krv ne mogu naslediti carstvo Božije, niti raspadljivost neraspadljivosti nasledjuje.

Znaci, ja ovo verujem da je ostvarivo/sapostojece, a da covek ne umre, a bolno sam svestan da je ostvarivo ili spostojece kako ti kazes samo Drugim Dolaskom. U stvari zato Ga i cekamo, jer smo sami nemocni da polozimo neprijatelje.
Preda Carstvo u kojem već caruje, jer drugačije nema smisla...
U tom trenutku je i nova Zemlja i novo nebo, a grobovi i fizički prazni

Ima li u Carstvu Božijem smrti i patnje?
Pitanje je na mestu, i zato sam se ja ubacio i naveo 1. Korincanima 15, evo da ne izostavim i ovaj stih

26 A poslednji će se neprijatelj ukinuti, smrt.

takva je priroda stvari, prvo svi ostali neprijatelji da se poloze, pa pnda smrt.

Preda Carstvo u kojem već caruje, jer drugačije nema smisla...
U tom trenutku je i nova Zemlja i novo nebo, a grobovi i fizički prazni
pa, ne znam, ali treba da dodjemo do toga, treba tu masa stvari da se realizuje prvo, na primer zasto citamo uopste stari zavet, ne znam za vas, ali ja trazim koja jos prorostva trebaju da se ispune, jer nece nestati ni slovce iz zakona koji cine proroci, dok se sve ne ispuni [to me mnogo jede sto niko nece da proveri da zakon u stvari jesu proroci, a ne samo mojsije], a na drugoj strani ono sto se vec ispunilo, neki traze reprizu [za mene potpuno suludo]... a sto se tice neprijatelja, tu isto Pavle jasno kaze neprijatelji jevandjelja, a ne neprijatelji ne znam koji

Duša nastavlja da živi.
U stvari sve se sleže sa učenjem naše crkve.
Telo je trojstvo:
Duh, duša i telo.
Telo - Skup, mesa, kostiju i krvi
Duh - Bioplazmatično telo, telo of fine materije
Može se snimiti Kirlijanovim fotografijama.
Na tim fotografijama se vide i amputirani organi (prst, ruka...)
Ovo telo se raspada vrlo brzo posle smrti.
Pošto je uvek bilo "vidovitih" ljudi",
oni su tu izmaglicu videli kao "Belog goluba koji je odleteo..."
Duša - Ono što jesmo, naša misao ....
I ovo je vrsta energije.
A energija je neuništiiva, samo menja oblike.

U istočnim religijama duša samo menja telo.
7 života bez greha je proživei BUDA.

Tako kaže šredanje Crkve,šta ti kažeš?
Znam šta je Predanje, zato sam te to i pitao.
Verujem tom Predanju.
Shodno tome Hristov primer, primer Bogorodice kao i svetih iz Mateja 27, 51-52 (možemo dodati i primer Evanđeliste Jovana) idu u prilog onome što govorim. Pokazuju nam dve stvari:
- vaskrsenje kao ulazak u stvarnost Carstva, kao stvarnost već sada za koju ne treba čekati istek zemaljskog konačnog vremena
- i prazne grobove kao znak onog što će biti na zemaljskom kraju

Poslednja izmena:
- vaskrsenje kao ulazak u stvarnost Carstva, kao stvarnost već sada za koju ne treba čekati istek zemaljskog konačnog vremena
- i prazne grobove kao znak onog što će biti na zemaljskom kraju
Ali u stvarnosti carstva nema smrti a mi vidimo da je i dalje ima.Ali neki predukus tog carstva je sigurno i ovde sada prisutan kroz blagodat Duha Svetoga

Ali u stvarnosti carstva nema smrti a mi vidimo da je i dalje ima.Ali neki predukus tog carstva je sigurno i ovde sada prisutan kroz blagodat Duha Svetoga
.
Prelazimo "iz smrti u život"

Moram ovo da ponovim
Kološanima, 1

Stoga i mi od onoga dana kako smo to čuli ne prestajemo da se molimo Bogu za vas i da molimo da se vi ispunite poznanjem njegove volje u svakoj duhovnoj mudrosti i razumevanju, da živite dostojno pred Gospodom i da mu u svemu budete ugodni, plodonosni u svakom dobrom delu i rastući u bogopoznanju, jačajući se svakom snagom shodno moći njegove slave - za svako strpljenje i istrajnost, da s radošću zahvaljujete Ocu koji nas je osposobio da učestvujemo u nasledstvu svetih u svetlosti. On nas je izbavio od vlasti tame i premestio u carstvo svog ljubljenog Sina, u kome imamo izbavljenje, oproštaj grehova.

Back