Šta trenutno radiš 18

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni šivenje djeluje zanimljivo u teoriji,ali ja mislim da nisam taj tip u praksi.Za to treba smirenost,živci,strpljenje...
Kod košulje, npr. čime se sad bavim... prvu košulju sam super kompletirala, samo još dugmad da kupim u odgovarajućoj boji.
Već kod sledeće sam se zbunila kako se beše pravi kragna, tj. mora da se napravi deo na kom stoji ta kragna, a koji je spaja sa košuljom. Nedostaje mi u šablonu iz Burde... iz 1980'.:zcepanje:
Izgleda da tad nisu imali taj deo na košulji, nego je kragna išla direktno na košulju... :think:
Zabaguje mozak-kako sam prvi put izvela sve dobro, a već sledeći ne znam šta da radim? :D Volim šivenje, ali su mi šabloni slabija strana. Dosadno mi je preslikavanje šablona... :dash:

Nema sta da poznajes ili ne poznajes.
Nemoj sad kao ministraka zdravlja kad nije imala hrabrosti da javno kaze da je skolska torba teska.

Pitao sam prosto pitanje.

Sta mislis sto profesor nije znao da mu je ucenik uradio tacno zadatak i ume da radi samo sablonski.

Skola je pravljena za prosecne djake. Nacin razmisljanja ima vise prednosti nego stete.

Pamet zna da zavara. Od onog konja od jednog trika pa do toga da mi ne znamo koliko su druga deca pametna pa mozda stvaramo nerealnu sliku. Naravno da ce takva deca sutra imati potres kada upoznaju jednake, bolje i mnogo bolje od sebe.

Moje dete je prosle godine islo u Arhimedes i radili su po sablonima. Niko nije resavao sam od sebe. Nije glupson, uzeo je prvu nagradu na nivou grada u generaciji ispred svoje jer je rodjen krajem februara tako je isao sa decom i po 11 meseci starijom od sebe.
On zna postupak i zna kako se resavaju zadacici jer su ih ucili sistematicno, ima jos jedna devojcica koja super radi, mislim da su oboje uzeli prvu nagradu. Tu ne ide po mestima vec po nagradama, prva, druga, treca, pohvala...
I uce ih nacinu razmisljanja.

Garantujem da ne bi uzeo tu nagradu da nije redovno isao na casove koji su ga pripremali postepeno. I to je meni fer plej, dete hoce da radi i dobija podrsku strucnih lica.

Najzahvalnija sam sto su naucili dete da radi svaki dan pomalo. Ja ga tome nisam ucila i makar batalio njih sada uvek cu im biti zahvalna jer se to prelio u crtanje, knjizevnost, svasta nesto, vrlo sistematican pristup ima u svemu sto radi.
Mozda ce ga i izgubiti, boga pitaj. Verovatno hoce kada dodju vrsnjaci, ne ocekujem vise takav uspeh, niti bilo kakav uspeh, ali za ovo kako su radili prosle godine skidam kapu.
On sada uzme bilo koju temu i krene od opsteg pa rilja, rilja i za pola meseca zna detalje. Onda ostavi na neko vreme pa uzme drugu temu a onda se vraca i dubi, dubi.

Juce sam mu kupila tekstualne zadatke. Pise jedan na dan. I Dzeronima na 400 strana. Uzeo je sinoc (nakon skole) i odradio segment zadataka sa patkicama, jutros se budi i nastavlja zlatne ribice (po desetak zadacica, povecao sam od 1 do 10), kaze ima toliko i toliko zivotinja (svaka zivuljka segment) i do 4.10. cu zavrsiti. Dam glavu da ce i zavrsiti.
Dzeronima je prelistao, aha, Egipat, Dzingis Kan, Firenca, Elizabeta I. U redu. Do 56 strane danas, sutra...itd...
Dam glavu da ce tako i biti.

I na kraju, mozda i nije neka bistrina ali sama naucena sistematicnost u toj organizaciji pomera dete napred.

Takve su ranije bile sve skole. I takve bi trebalo da budu. A izuzetaka je malo. Bilo genijalnih, bilo losih. Najvise je proseka, pa sada, visi ili nizi.
Mozda ocene treba i izbaciti. Roditelji se mnogo na njih pale a nisam uverena da su danas merilo znanja i rada.
Daleko vise verujem u plansko vodjenje zivota a za to je potrebno "od - do" i "za toliko i toliko vremena" a da li ima pet ili cetiri meni nije presudno ako ce sutra znati da sracuna bitne zivotne stvari. Mnogo je do srece ali je puno i do postavljanja plana u glavi. E, tu mislim da nam skole ne rade dobro pa idu na ovaj je pametan ili ovom vise treba.

• Voli
Reactions: Red
u brate, moze ovo sazetije? :rumenko:
Ne može!
smilie-girl-171.gif

Htela sam da dodam u vezi nastavnika. Možda se sećate, pisala sam ranije koliko je problema starije dete imalo sa nastavnikom hemije, pa i ja sam bila u sukobu, posle ovaj odgovarao pola knjige da bi popravio četvorku, da bi nastavnik rekao da je dobro, ali neće mu on popraviti nego će Veće.
Onda dođe Noć istraživača, dete se javi da učestvuje iz hemije, oduševljen, inače jedini ima stalno peticu i profesorka ga baš voli. Kad eto ti nastavnika kod njega, bukvalno iznenađen. A dete ponosno stoji, priča, sav bitan.

Htela sam da dodam u vezi nastavnika. Možda se sećate, pisala sam ranije koliko je problema starije dete imalo sa nastavnikom hemije, pa i ja sam bila u sukobu, posle ovaj odgovarao pola knjige da bi popravio četvorku, da bi nastavnik rekao da je dobro, ali neće mu on popraviti nego će Veće.
Onda dođe Noć istraživača, dete se javi da učestvuje iz hemije, oduševljen, inače jedini ima stalno peticu i profesorka ga baš voli. Kad eto ti nastavnika kod njega, bukvalno iznenađen. A dete ponosno stoji, priča, sav bitan.
Његова унутрашња победа! :heart:

• Voli
Reactions: Red
Будна од 8, пффф...
А субота :dash:
Мени неко сваки викенд у пола 8 куцка нешто. Не могу да лоцирам где. Није да бих ишла да интервенишем, већ будем и будна, али викенд је човече.
Ја после 9 увече никога не зовем телефоном ни пре 9 ујутру, а не ово.

Мени неко сваки викенд у пола 8 куцка нешто. Не могу да лоцирам где. Није да бих ишла да интервенишем, већ будем и будна, али викенд је човече.
Ја после 9 увече никога не зовем телефоном ни пре 9 ујутру, а не ово.
Kuca na vrata?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back