naravno da su vidjeli
ali izmedju toga i momenta kad to kao roditelj sebi priznas nekad prodju godine ili citav zivot
sto se amera tice - kompleksnije je to od price o podjeli sjevera i juga i drugog amandmana
ta iskrivljena slika koju oni imaju o sebi samima i vlastitom mjestu u svijetu je izvor svih njihovih i mnogih nasih (globalnih) problema
no, pojednostavljeno
ovo sto danas imamo je jedna od nuspojava brzog prenosa informacija
jer kakve god bile
informacije su nikad dostupnije
Mislim da je jedina razlika izmedju nas i tog nekog razvijenog sveta u gubitku osecaja za kolektivnu korist.
Krece od vrtica, moje dete, snazan pritisak roditelja...izmisljaju se hobiji za koje niko pri razumu nije cuo a ne znaju da vezu sebi pertle. Deca se pune narcizmom jer vise nema starijih metoda da dodju iz muzicke skole i bude prijemni za sve, pola prodje a pola jok.
Ne znaju da gube.
Kasnije se citaju knjige koje niko ne cita da bi se osecao mocnije od mase a zapravo se propustilo od zabavista jer mali princ misli da je iznad ostalih pa ako mu otmes tu poziciju ima da poludi a posto nije naucio da je korist od knjiga bogatstvo duha vec ocena za mamu i tatu te povod za superiornost istih, upali igrice i puca u beskraj.
I tako stvaramo masu neprirodno izolovane dece, neosetljive a umisljene.
Zato podrzavam timske sportove, padnem ja, ti mi pruzis ruku, padnes ti, ja ti pruzim ruku.
Informaticko drustvo nece nestati ali mi kao roditelji moramo da se izborimo za kontrolu.
Svako da uradi malo.
I klincima nije lako, poruke koje im saljemo su nenormalne. Prvo smo ih zatvorili dve godine plaseci ih, potom se zaratilo uz stalne pretnje da ce evo na dugme da pukne nuklearka ako se neko iznervira dovoljno, da ce vakcinisani roditelji da odapnu, pa su proslog leta cuvali u kapuljacama onaj mural Mladica samarajuci onu zenu, pred utakmice opsadno stanje, kadili ulice, musko je zensko a zensko musko, konfuzija do konfuzije...a predsednik fino da iskoristi za uvodjenje Staljinove konstante dok odrasli pisu vesati dete na Terazijama!
Cekajte, bre, ljudi...sva deca nas citaju, kako im izgledamo?
Nece biti bolje dok se ne razbudi osecaj za kolektivno a ne za tradicionalne vrednosti, koje su to vrednosti? Nasa zastava znaci "sloboda, jednakost, bratstvo".
Zastava Srbije i pola Evrope. Trobojka.
Liberte, egalite, fraternite.
Deca moraju to da znaju.
Neovisno od licnog stava roditelja.
Sebicluk je zavladao.
Mora da se zna sta znace simboli slobode coveka a to nisu tradicionalne vrednosti jedne nacije vec zalog covecanstva. Amerika je sila a sila je uvek bilo ali deca nisu ubijala decu bez da trepnu.
Sta znaci zbogom oruzje...i to od coveka koji je sebi prosvirao glavu. Agresija budi agresiju, zato i jeste zbogom oruzje.
Nevezano za konkretan slucaj.
Konkretno ce kazati vestacenje ali mislim da je poremecaj, genetski ili kakav.
Nije ovo kvrc, ovo je dugo planirano i proslo je bez nadzora da uzme benzin, natapa fitilje, puni cetiri boce...za Molotovljev koktel je potrebno vreme i potreban je prostor. Policija je tu u pravu. Kvrc je nesto drugo, puknem, odem po pusku i opalim.
Ali dobro, ja sam relativno blizu pa mi je sve sveze...danas je u skolama na svim ulazima bila policija. Srecom, nasa nije nista kazala deci, zastitila ih je i bas joj hvala na tome.