Šta trenutno radiš 18

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa msm i ja sam planirala al sam ocekivala da ce malo da okasni, treba naci dilera dobrog : ))

I ja sam krenula u potragu za dobrim dilerom iz istih razloga.
Pa ok, za tebe onda ima nade, kod mene ce da prodje do tada al dobro krenuce klimaks, nece se baciti : ))

Kod ćerke i mene istovremeno.

Bas se pitam da li sam ja nekad bila u pubertetu? 🙂
I moja generacija.
Niti je kog interesovalo,niti je ko obracao paznju na to.
Sad se,iskreno receno,pretjeruje u svemu oko djece.Pocevsi od vodanja u skolu,na treninge,pisanja sa njima zadaca,razgovora u viber grupama o skoli...Djeca su totalno nesamostalna,u odnosu na nase generacije...sto je paradoksalno.
Evo i ovde se prica o pubertetu kao cudu nevidjenom,umjesto da se samo shvati da je to to,i ceka da prodje. 🙂
Sta tu ima da se prica? 😁

Niko ne piše o pubertetu kao o čudu neviđenom nego o tome da ga nije uvek lako pregurati sa decom, sada iz uloge roditelja.
Meni je recimo žao što nikoga nije interesovalo moje odrastanje, jer smatram da bih lakše sve pregurala i bolje razumela sebe i promene da je neko pričao sa mnom.
Slažem se da većina roditelja verovatno preteruje u prevelikoj uključenosti u život dece, ali generalno mislim da smo mnogo bolji roditelji i da imamo veću i lepšu povezanost i bliskost sa decom nego što su naši roditelji imali sa nama.

Niko ne piše o pubertetu kao o čudu neviđenom nego o tome da ga nije uvek lako pregurati sa decom, sada iz uloge roditelja.
Meni je recimo žao što nikoga nije interesovalo moje odrastanje, jer smatram da bih lakše sve pregurala i bolje razumela sebe i promene da je neko pričao sa mnom.
Slažem se da većina roditelja verovatno preteruje u prevelikoj uključenosti u život dece, ali generalno mislim da smo mnogo bolji roditelji i da imamo veću i lepšu povezanost i bliskost sa decom nego što su naši roditelji imali sa nama.
Prosle godine se koleginica zalila kako ne zna kako djevojkama da objasni povezanost zivotne nezrelosti i seksa, malo ju je bilo strah mladalacke neodgovornosti...i kao, ne moze da se sjeti kako su njeni njoj objasnjavali u tom periodu. Kaze jedna starija koleginica, sa njom je mama jednom razgovarala o sve joj objasnila:lol:
Zena joj je rekla, sad si zrela, dibila si menstruaciju i mozes da ostanes trudna. Dodjes li mi sa stomakom kuci, zaklacu te.
I takvo vasitavanje zastrasivanjem je davalo dobre rezultate. Problema nema za roditelje. Jer i ako nekog bude, njima sigurno dijete nece da se obraca i uznemirava ih.

Prosle godine se koleginica zalila kako ne zna kako djevojkama da objasni povezanost zivotne nezrelosti i seksa, malo ju je bilo strah mladalacke neodgovornosti...i kao, ne moze da se sjeti kako su njeni njoj objasnjavali u tom periodu. Kaze jedna starija koleginica, sa njom je mama jednom razgovarala o sve joj objasnila:lol:
Zena joj je rekla, sad si zrela, dibila si menstruaciju i mozes da ostanes trudna. Dodjes li mi sa stomakom kuci, zaklacu te.
I takvo vasitavanje zastrasivanjem je davalo dobre rezultate. Problema nema za roditelje. Jer i ako nekog bude, njima sigurno dijete nece da se obraca i uznemirava ih.
E baš tako, u dve rečenice ti se objasni uz obaveznu pretnju, pa se ti snalazi druže:lol:
Stvari i način na koji pričam sa mojim starijim sinom bi bili nezamislivi mojoj mami. Pa i danas da nas čuje, samo bi se krstila i rekla šta si ti dopustila i kakvo je to ponašanje:lol:

E baš tako, u dve rečenice ti se objasni uz obaveznu pretnju, pa se ti snalazi druže:lol:
Stvari i način na koji pričam sa mojim starijim sinom bi bili nezamislivi mojoj mami. Pa i danas da nas čuje, samo bi se krstila i rekla šta si ti dopustila i kakvo je to ponašanje:lol:
Ja sam dosta kasno procitala za podjelu u stilu roditeljstva.
Autoritarno, autoritativno, tolerantno.
I nas standard je mahom bio ovaj prvi. Ja sam ga zvala despotskim. Ucenje prijetnjama, ogranicavanjem. Danas te generacije imaju problem sa ne bas dobrim odnosom sa roditeljima, sa velikom samostalnoscu ali i podanickim stavom.
Tako da se danas pokusava balansirati izmedju ovih starih sistema, potpune kontrole i potpune raspustenosti, cemu su stariji bili skloni.

Ja sam dosta kasno procitala za podjelu u stilu roditeljstva.
Autoritarno, autoritativno, tolerantno.
I nas standard je mahom bio ovaj prvi. Ja sam ga zvala despotskim. Ucenje prijetnjama, ogranicavanjem. Danas te generacije imaju problem sa ne bas dobrim odnosom sa roditeljima, sa velikom samostalnoscu ali i podanickim stavom.
Tako da se danas pokusava balansirati izmedju ovih starih sistema, potpune kontrole i potpune raspustenosti, cemu su stariji bili skloni.

Ta sam, osim ovog podanickog stava. i upravo tako, ceo roditeljski život balansiram između starog sistema na kom sam odrasla i prenerazim se kad ponekad iz mene izađu reči moje mame :malav:
Zaista se trudim da radim drugačije, ali sigurno ne praktikujem poptunu raspuštenost.
Delimičnu možda:malav:

Ja sam imala začudjujuće razumnu majku kojoj sam mogla sve da kažem, od prvog poljupca pa na dalje.
И ја. Могла сам о свему са њом. Уопште није била укочен тип. Моја породица је генерално таква, ми смо једни пред другима у гаћама ходали. Није било неког лажног морала и срамоте у том смислу.
Срамота је била красти, башкарити се у отетим становима и кућама, продати веру за вечеру...
А отворена прича, разводи, ванбрачна деца... не.
Ја сам са мамом имала други проблем- осећај да сам родила ја њу а не она мене када су озбиљне одлуке у питању. Ту ми је фалио неко стабилнији, оштрији. Некако, као да сам ја њу вукла...
А првог разговора о сексу и настанку беба се тачно сећам... Враћале смо се пешке са тврђаве, ишле преко моста... Сећам се да сам брала и јела ринглове тај дан :)

A mene ova mala smara, valjda sam prestara za njen pubertet. Sa sinom je išlo mnogo lakše. Eto danas petnaest minuta priča kako joj je simpatija bila obučena i kako je gledao u sat i kako se penjao stepenicama... Daj oladi malo, a znam da ne smem da joj kažem da me ne zanima.
Slatko je to da želi da ti priča.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back