Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"presto od zmajokosti" tad vilijams - ok je, ima originalnih elemenata i nije toliko simplifikovano kao npr. edings, ali i dalje pati od dosta klišea. a ja patim sto ce "laguna" ko zna kad objaviti drugi i treci deo
"ne dao bog veceg zla" goran tribuson - simpaticno stivo, jako lici na film "tito i ja" po sadržaju i duhu
sada "puna kuća" bernadet strahan - simpaticno je, duhovito, neocekivano ironicno za chicklit. dopada mi se za sada, videcemo do kraja

Pročitao sam Brooklyn Follies Pola Ostera. Moglo bi se reći da se radi o tipičnoj osterovskoj knjizi: naoko jednostavnoj, sa likovima sugestivnih imena i neobičnih sudbina, sa brojnim literarnim aluzijama i poigravanjem postmodernističkim pristupom, ali sa samo jednom pravom temom: značaj priče za čovjekov život.

Poslije toga uzeo sam Running Dog Dona DeLilla. Radi se o jednom od njegovih ranih romana. Tek sam na početku, i poređenja dva pisca sama se nameću. Često ih se dovodi u vezu, generacijski a i po poetici. Možda bi se moglo reći da imaju iste uticaje: američke i srednjeevropske klasike, Pinčona i Gedisa, i u velikom dijelu tradicionalni američki hard-boilled krimić: Dašiel Hemet i Rejmond Čendler. Ipak, razlike su očite. Oster piše zavodljivu prozu, jednostavnu i bogatu u isto vrijeme, ali teme su mu uglavnom tipične postmodernističke: preispitivanje moći i nemoći jezika i značaja fikcije. DeLillo, s druge strane, nema toliko pitak stil ali teme su mu prizemnije, više se bavi položajem pojedinca u društvu nego njegovim metafizičkim mukama.

Trenutno otkrivam Hesea :) Procitala sam Demijana i Narcisa i Zlatnoustog, sad cu Igru staklenih perli i Stepskog vuka :)
Ostalo mi je jos da procitam knjigu Kratka istorija bezmalo svacega Bila Brajnsona, pocela sam kod prijatelja, ali sam morala da odem iz Srbije, tako da sad treba da se vratim da dovrsim :)

Moj savet ti je da prvo procitas Sidartu, Roshalde, Stepskog vuka, pa tek onda Igru staklenih perli. ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back