Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Barker je godište mog ćaleta i taj detalj mi je takođe dosta značio ranije ali sam se baš razočarao u njega kada sam saznao da je feget...I da ima muža, da živi u nekoj roze vili sa svim onim gej stvarčicama...Ponekad je bolje ne saznati stvari o svojim omiljenim piscima, muzičarima...Nemam ništa protiv gejeva i verovatno bi mi manje smetalo da Barker nije toliko dekadentan i da to više drži za sebe...Kada sam to saznao, zvuči čudno, ali kao da je deo mene umro, kao kraj nevinosti na neki način...I nikada više nisam mogao da gledam njegove priče na isti način...

Mnogi pisci su gay. Upravu si da je bolje što manje znati o našim omiljenim piscima,
muzičarima...Dovoljno je znati njihova dela. Kada bi recimo neki moj omiljeni pisac živeo
preko puta mene, ja ne bih otišao da se upoznam sa njim. Jer bi se razočarao, ne mora
da znači da je on loš čovek, ali jednostavno bi se izgubila magija kada bi sedeo sa njim
i razgovarao.

Mnogi pisci su gay. Upravu si da je bolje što manje znati o našim omiljenim piscima,
muzičarima...Dovoljno je znati njihova dela. Kada bi recimo neki moj omiljeni pisac živeo
preko puta mene, ja ne bih otišao da se upoznam sa njim. Jer bi se razočarao, ne mora
da znači da je on loš čovek, ali jednostavno bi se izgubila magija kada bi sedeo sa njim
i razgovarao.
Meni je to OK...Samo ako ne paradiraju sa tim...Šta ko radi u svojoj spavaćoj sobi je njegova stvar...U pravu si, koliko god su likovi koji su nam u neku ruku idoli ''down to earth'' oni vremenom razviju svojevrsnu aroganciju, misle da su na vrhu sveta, iznad svih, što možda i jesu ali ipak mislim da uvek treba zadržati skromnost i umerenost...Ipak bih hteo da upoznam i Kinga i Barkera jer mislim da bi mogli da mi daju dosta saveta o životu, bez obzira na sve...

Pročitao ''Knjigu o šiframa'' Sajmona Singa, i sad bih mogao da se unormalim sa nekom beletristikom, ali prvo da obnovim si članstvo u biblioteci. Mislim da je isteklo godinu dana, ali nisam siguran, jer nove članske karte nemaju nikakav koristan podatak na sebi, osim usrаnog QR koda. Niti znam dokle mi traje članstvo, ni kada treba da vratim knjige. Važno je da je tetkama na pultu zaduživanje knjiga skraćeno sa 8 sekundi na 5.

Inače, ova rasprava o homopiscima je da čovek ne zna da li da se smeje, ili da plače...

Meni je taj Erlend Lu nekako plitak.

Možda plitak, možda predubok, u svakom slučaju, mislim da sam završio s njim poslije tri knjige (Naivan. Super, Dopler, Volvo kamioni). Valjda nešto drugo očekujem od književnosti.

Pročitao sam Veneciju Vladimira Pištala. To je lirski putopis koji dosta podsjeća na Crnjanskog (posebno poetizovanim jezikom), ali meni je na pamet padao i Zebald, sa svojim amalgamima putopisa, autobiografija, eseja, crtica iz istorije... Nešto što izgleda kao gomila slobodnih asocijacija - uglavnom književnih referenci - zapravo je knjiga koherentne strukture, istorija lične fascinacije Venecijom, i traganja za sami sobom, naravno.

Stigao sam negdje do pola Volmanove Centralne Evrope, i malo se zamorio. Početak je bio veličanstven, sjajna impresionistička slika Drugog svjetskog rata, fantastičan stil, eksplozivne metafore, skoro kao neka modernistička pjesma, a ne proza. Ali, poslije 300 ili 400 strana sve češće pada u prepričavanje istorijske građe (čini se nepregledne), bez mnogo stilizacije. Ipak, knjigu vrijedi čitati, ne nužno u komadu.

Pročitao sam i nekoliko Foknerovih priča, iz Sabranih priča. Uglavnom junaci pokušavaju da se suprotstave svojoj tragičnoj sudbini, koja je tragična ne zato što su u pitanju južnjački siromasi i gubitnici, već zato što je sudbina svakog čovjeka, uvijek i svugdje beznadežno tragična i svi pokušaji da se to izmijeni su jadni i komični, kao mlataranje rukama i pravljenje grimasa nekog idiota. Znači, pravi Fokner.

Sussanna Tamaro-Answer me
Verovatno je prevod Suzana Tamaro, Odgovori mi. Prelepim stilom pise na engleskom, nadam se da je prevod dobar. Dotice pitanja zivota, radjanja, brutalnosti, smrti, predrasuda i nepravednog ponasanja prema deci zbog postupaka njihovih roditelja. Sve prisutna je usamljenost i odbacenost, bunt. Preporucujem.

Možda plitak, možda predubok, u svakom slučaju, mislim da sam završio s njim poslije tri knjige (Naivan. Super, Dopler, Volvo kamioni). Valjda nešto drugo očekujem od književnosti.

.

Ti si zavrsio , ja necu ni da pocinjem , a moji su razlozi stvarno detinjasti. Ja jednostavno ne mogu da citam knjigu sa naslovom Volvo kamioni:D
Prvo sam mislila da se zezate, onda shvatila da je naslov stvarno takav , a ja to stvarno jednostavno necu i ne mogu.
Celog zivota prevodim nekakvu mehaniku i tehniku iz automobilske industrije i sada bi jos trebalo i da citam roman o tim kamionima:D
No vej.

Ti si zavrsio , ja necu ni da pocinjem , a moji su razlozi stvarno detinjasti. Ja jednostavno ne mogu da citam knjigu sa naslovom Volvo kamioni:D
Prvo sam mislila da se zezate, onda shvatila da je naslov stvarno takav , a ja to stvarno jednostavno necu i ne mogu.
Celog zivota prevodim nekakvu mehaniku i tehniku iz automobilske industrije i sada bi jos trebalo i da citam roman o tim kamionima:D
No vej.

Što je još gore, naziv Volvo kamioni nema baš puno veze sa kamionima i radnjom romana.

procitao doplera, i ja necu vise da se vracam na erlenda lu-a.jeste mu stil pisanja nekako plitak i malo sta je pametno napisao u toj knjizi.vise se trufio da bude otkacen i zabavan u nekim momentima jeste smesno(bas retko) a vecinom pokusava da bude smesan/zanimljiv na silu.moguce da mu nedostaje i originalnosti.nije bas katastrofalno los ali nije nesto posebno ni dobar takav je moj utisak
poceo da citam amerikansku pastoralu stigao do 50 str i vec se vidi da je kvalitet/ozbiljna stvar a ne tralala

Poslednja izmena:
i razgovarao.

Пошто сам лично позавао неколико писаца, ( а двојицу још увек познајем). Морам да ти кажем да су лично моја искуства управо супротна. Познанство са писцима не квари чаролију у опште. Бар је тако у мом случају.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back