Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Knjižar iz Kabula se meni mnogo dopao. Prikaz života porodice, naročito žene, u Avganistanu i sukoba tradicionalnog i modernog u islamskoj zemlji.

На којој су страни пишчеве симпатије?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Имају тако много деце. Бог им дао још више!
(Евлија Челеби)

Uhh, trenuto sam opsednuta kriminalističkim romanima. Trileri, misterije, da tera na razmišljanje i uživanje istovremeno. U potrazi sam za nepročitanim delima Agate Kristi, koja je neponovljiva. Predhodnog meseca pročitala sam:

"Sveti gresi", Nora Roberts

Jedna izuzetno lagana knjiga (kao gotovo sve ovomesečne), sa zanimljivom radnjom i moram reći, očekivanim obrtom. No ipak sam uživala jer je lepo napisana.

"Pismo gospodje Vilme" Jelena Bačić Alimpić

Nakon nekoliko Jeleninih knjiga, uhvatila sam se i za ovu. Zanimljiva priča, nema dosadnih delova, nije nešto pročitano u jednom dahu, ali ipak vredna čitanja..

"Zato što te volim" Gijom Muso
Iskrena da budem, prijatno sam iznenadjena. Očekivala sam patetični roman o ljubavi, ali ovo je jedno jako dobro delo. Neočekivan i sjajan završetak! Mamilo mi je osmehe i suze istovremeno

"Pesak vremena" Sidni Šeldon
Nakon što sam u septembru pročitala Sidnijevu "Krvnu vezu" koja me razočarala, odlučih se za ovu knjigu. I dopala mi se! Imate preporuke :)

Takodje, pročitala sam i celokupnu Anu Karenjinu, drugi put u zadnjih pola godine (iskreno, ne znam zašto). To je knjiga koju svakako treba pročitati radi opšte kulture, pa eto.

Trenutno je na tapetu "A planine odjeknuše" Haleda Hoseinia, kakva su vaša mišljenja o ovom delu? :)

Malo me sramota da kažem, ali ja sam odustala od Školica. Nije mi nešto legla, iako sam odavno želela da je pročitam. Možda neki drugi put, a možda i ne.

Žao mi što je vaskodegama utiske o Knjižaru iz Kabula napisao meni u reputaciji, ali ja ću ipak javno da pišem ovde.
Jeste, novinarski je stil, ali ja sam dugo radila kao novinar pa mi to ne smeta. Nekako je vremenom postalo čak i poželjno. :zper: Knjiga na mene ostavila snažan utisak prikazom položaja žena u Avganistanu i kako su gubile prava i mogućnosti sa dolaskom talibana na vlast.

Moja genijalna prijateljica, Elena Ferante
Odlična knjiga koja temeljno i realno (ubedljivo) prikazuje odnos dve prijateljice, devojčica Elene i Lile, ali i ostale dece i njihovih roditelja u "rejonu", predgradju Napulja sredinom prošlog veka. Velike porodice s puno dece, siromašne, u malim stanovima, uvek negde neke galame i svadje, poznate iz italijanskih filmova iz tog doba. Borba za nastavak školovanja, da se izadje iz siromaštva, da se nešto stekne, da se bude bolji od porodice Solara, da se osvoji devojka, da se ode korak dalje s momkom. I dolazi bolje vreme, otvaraju se prodavnice, mesare, papirnice, obućarske radnje, poslastičarnice, radi se, kupuje, doteruje, kupuju haljine, kola... dolce vita , ali dolazi i do raslojavanja, razlika, preispitivanja gde je kome mesto.
Uživala sam u čitanju, ali ipak ne bih tu knjigu nikako izdvojila po nekakvoj genijalnosti, kako je karakterišu kritičari, čak do te mere da Gardijan napiše „Baš ništa slično ovoj knjizi nikada ranije nije objavljeno.“ Bar tako stoji na poledjini knjige i svakako je besramno preterivanje. Tematika nije ni nova ni originalna. Toliko romana i pisaca se bavilo istom temom, na jednako dobar, a mnogi i na bolji način. Možda nastavci, jer ovo je prvi deo "napuljske tetralogije", pružaju nešto više. Ali nisu još objavljeni kod nas.

Захар Прилепин. Патологије. Препоручујем. Анти-ратна књига, на нов начин. Оригинални стил. Модерни класик. А ту су и Писма из Домбаса, и чека ме ево, његово роман " Обитељ ". Заиста сам фасциниран.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back