Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma taj nije nikoga citao, nego aj da ja cujem zasto on naziva ovo remek delo Krik i bes?
Meni je izraz krik nesto savrseno drugo od zvuka ili buke ( tupim sada sa jezikom, al volim tako, senzibizilna sam
na jezik). Na nemacki je ovaj " krik " preveden sa "zvuk,zvuci" ( bukvalan prevod sa engleskog,
mislim da je na srpskom lepse, a sad kako kome se kako svidja, ali krik tu nema veze).
Fokneru je isnpiracija bio deo iz Sekspirovog Magbeta u kome kaze

. Zivot nije nista vise od obicne basne koju nam prica neki idiot, a koja je prepuna buke i ludila..
( ovo je sada neki moj slobodan prevod Sekspirove recenice). .

Life's but a walking shadow, a poor player
That struts and frets his hour upon the stage
And then is heard no more. It is a tale
Told by an idiot, full of sound and fury
Signifying nothing.

U nekom našem prevodu Šekspira, sad ne znam čijem, ovaj yebeno moćan Magbetov monolog preveden je sa "buka i bes". Zašto je Foknerov roman neko, ne znam ko, preveo kao Krik i bijes, ne znam. Valjda je želio da tim krikom, naglasi da je u pitanju produkt ljudskih glasnica, a ne neka neutralna buka, koju može proizvesti bilo šta.
U krajnju ruku, prevodilac romana ima pravo na tako nešto, a ni Fokner nije uzeo direktan citat od Šekspira, već je dodao određene članove (The Sound and the Fury).

Poslednja izmena:
Borislav Pekić - Vreme čuda

Prvi Pekićev roman, objavljen 1965. godine, dovršen je godinu ranije, a čitajući Pekićeve dnevnike, vidjeh da je već 1956. godine pisao priču o Judi, jednu od jedanaest tematski povezanih priča koje čine knjigu. Dakle, djelo je stvarano skoro deset godina. Zato se ne treba čuditi izvanrednom kvalitetu ovog Pekićevog prvenca.

Roman Vreme čuda na jedan sofisticiran način kritikuje ideologiju kao takvu, dok Hrist, kao protagonista hrišćanske ideologije, predstavlja adekvatnu podlogu za ovu opštu kritiku, a ne primarni objekt kritike. Pišući poslije izlaska iz zatvora, gdje je proveo pet godina zbog osnivanja Saveza demokratske omladine Jugoslavije, okarakterisane kao antidržavni element, Pekić, jedan od rijetkih stvaralaca čiji je umjetnički izraz emanacija životnih stavova i opredjeljenja, osjeća potrebu da osudi nepravedne elemente bilo kog poretka i sistema, akcentujući jugoslovenski real-socijalizam, kao i njegove izvore, a najadekvatniju manifestaciju političke kritike vidi u neosjetnom umetanju iste u antidogmatsku kritiku hrišćanstva. Lapidaran opis djela glasio bi upravo tako: kritički antidogmatizam.

Zbog čega je Pekić "nerazumljiv i težak" pisac? Dok neki velikani naše prozne književnosti, prije svega Andrić i Selimović, svoje djelo temelje na čvrstim misaonim potporama, jasno izraženim i čitaocu očiglednim, stvarajući čvrsto i prohodno tle na kojem većina, uočivši znakove pored puta, uočava i sam put, drugi veliki srpski pisci, među kojima i Pekić, priču ne temelje na flagrantnim misaonim elementima, već idejne elemente rastvaraju i homogenizuju u iskazanoj priči. Zato, čitajući Pekića, nijednog trenutka ne smijete izgubiti orijentaciju, jer Pekić čitaocima ne nudi pristaništa izražena u uopštavanju književnog izraza neutralnom i uočljivom misaonom jedinicom. Eklatantan primjer navedene razlike je izvlačenje citata: dok u Andrićevom romanu možete uočiti desetine autonomnih cjelina, postojanih i van same priče, u Pekićevom romanu nećete naći nijednu, ili tek poneku. Pekić nudi priču, a vi razgrađujući je prodirete u njenu suštinu, spoznajući idejne pokretače pričanja.

Što se jezika tiče, Pekić je i tu jedan od najzahtjevnijih pisaca. Pekić nastoji da jezički izraz približi dobu i podneblju. Zato su česte riječi stranog porijekla, prije svega grčkog i latinskog. Rečenica je kompleksna, tako da je neophodna potpuna koncentracija da biste je na pravi način razumjeli. Takođe, Pekić ne robuje zastarjelim ili ustaljenim formama izražavanja, već je sklon da osavremeni djelo, ističući autonomnost nad autohtonošću. Konačno, neophodno je pomenuti i izvanredan, ali nesvakidašnji smisao za humor, koji jedva primjetno prožima i ovaj, kao i druge Pekićeve romane.

Što se samog sadržaja tiče, prvih sedam priča govore o Hristovim čudima, a naredne četiri o umiranju biblijskih likova. Posljedica čuda, kako sam Pekić piše, nije pomoć, već promjena. Tako, svako čudo koje Isus čini biva usmjereno protiv onoga koji bi čudu trebalo da se raduje. Poslije susreta sa Isusom, od rođenja slijepi starac dobija vid. Ipak, ne nalazeći ništa vrijedno gledanja, razočaran što je svijet ljepšim zamišljao, Vartimej Timej kopa sebi oči. Mesezeveilu, nijemom jerusalimskom prosjaku, Isus daruje glas, da bi ovaj istog dana bio osuđen na smrt, jer je rekao ono što oduvijek misli, a ne može da kaže. Liječeći gubave, Hrist im ne čini uslugu, jer kao takvi ne bivaju prihvaćeni ni Čistom ni u Prljavom Jabnelu, već ostaju u presušenom koritu rijeke (ovo bi moglo da se shvati kao aluzija na jugoslovensku spoljnu politiku).

Drugi dio romana, Vrijeme umiranja, najvećim dijelom čini priča o Judi. Juda je taj koji je zaslužan za razvoj hrišćanstva, jer da nije bilo Jude, najvjernijeg Isusovog apostola, ne bi bilo ni raspeća, samim tim ni adekvatne podloge ra razvoj ideologije. Pekić zna da svaka ideologija buja na krvavom gubilištu ideologa, izničući iz njihovih kostiju i lobanja. Apoteozi po pravilu prethodi kalvarija, tako da proslavljeni velikan posthumno gradi pijedestal životnim mukama i stradanjem. Juda, izvršivši svoju dužnost izdaje učitelja, ne osjeća pokajanje, već apsurd. Zato ne vrši samoubistvo, već ga apostoli vješaju za drvo. (U prethodnoj verziji priče o Judi, zapisanoj u dnevnicima, Juda skončava tako što ga vaskrsli Hrist ubija maljem). Posljednja priča, umiranje na Golgoti, kazuje razloge zbog kojih čovječanstvo nije očišćeno od praroditeljskog grijeha, a svijet nije spasen: naime, Hrist nije raspet. Pošto se nije ispunio najvažniji dio proročanstva o sinu božjem, odnosno, pošto ideologija nije proždrla svoj neophodni obrok, hrišćanstvo stasava na lošoj podlozi te i samo biva izopačeno.

pozdrav svima, nedavno pokrenuh jedan vebsajt koji za cilj ima širenje pozitivne energije i znanja iz različitih oblasti (da ne bih kršio pravila, nisam postavio adresu vebsajta, ukucajte na google "pishkota" i izaći će vam kao prvi rezultat). Nešto poput velikih online portala ali bez ubistava, žute štampe, politike i slično.
Da li biste voleli da nam se pridružite i se oprobate u pisanju tekstova, ili pronalaženju istih? Ostavite komentar ili me kontaktirajte preko poruke da bih vam sve objasnio. Nikakav iskustvo ili CV nisu potrebni, želja da stvorimo nešto neobično je sasvim dovoljna.
Vaša uloga bi bila autor, i shodno tome imali biste svoj profil na vebsajtu gde biste mogli da napišete nešto o sebi, ostavite svoj kontakt i slično.
Bitna napomena da trenutna sajt potpuno je neprofitabilan i sve sam radim.

Aleksandar Gatalica - Veliki rat
Roman sastavljen iz pet delova u kojoj svaki deo prestavlja jednu ratnu godinu. Ovo mi je prvo delo od Gatalice i za sad sam oduševljen, knjiga je ustvari sastavljena od priča raznih likova od kojih su neiki povezani neki pak nisu, neki se kratko zadrže, neki traju od početka. Knjiga nije hronologija samog rata, već životi raznih likova sa svih zaraćenih strana tokom rata, ima ih od carev i kraljeva, propalih slikara i običnih seljaka. Za roman od oko 500 strana i pregršt likova koji se konstanto prepliću i utiču jedni na druge, nije teško pratiti radnju. Zanimljivo je koliko su razni ljudi, umetnici, studenti, prost svet tad hrlio u rat misleći da će kratko trajati i da će njihova strana pobediti, a oni se vratiti svojim devojkama, kafanama i roditeljima kao heroji, ta činjenica pojašnjava zašto je to tad bio veliki rat, jer su u njemu svi učestvovali, u kojem su ljudi počeli da koriste nauku u zle svrhe i da uz pomoć nje smišljaju kako da što brže i lakše ubiju što više ljudi, što je kulminiralo u II svetskom ratu na obe strane. Ako neko ima još iskustva sa ovim romanom ili sa nekim drugim autorovim delima neka podeli to ovde, ne ide mi nešto pretraga teme.

Roman sastavljen iz pet delova u kojoj svaki deo prestavlja jednu ratnu godinu. Ovo mi je prvo delo od Gatalice i za sad sam oduševljen, knjiga je ustvari sastavljena od priča raznih likova od kojih su neiki povezani neki pak nisu, neki se kratko zadrže, neki traju od početka. Knjiga nije hronologija samog rata, već životi raznih likova sa svih zaraćenih strana tokom rata, ima ih od carev i kraljeva, propalih slikara i običnih seljaka. Za roman od oko 500 strana i pregršt likova koji se konstanto prepliću i utiču jedni na druge, nije teško pratiti radnju. Zanimljivo je koliko su razni ljudi, umetnici, studenti, prost svet tad hrlio u rat misleći da će kratko trajati i da će njihova strana pobediti, a oni se vratiti svojim devojkama, kafanama i roditeljima kao heroji, ta činjenica pojašnjava zašto je to tad bio veliki rat, jer su u njemu svi učestvovali, u kojem su ljudi počeli da koriste nauku u zle svrhe i da uz pomoć nje smišljaju kako da što brže i lakše ubiju što više ljudi, što je kulminiralo u II svetskom ratu na obe strane. Ako neko ima još iskustva sa ovim romanom ili sa nekim drugim autorovim delima neka podeli to ovde, ne ide mi nešto pretraga teme.

Nas nekolicina je citala taj roman, nekima se dopao ( ja sam tu) nekima dibiduz nije, a neki su ostali ravnodusni.
Mozda ce ti moderatorka pomoci da nadjes taj topik i da spoji temu sa nekom nasom, starom.

Meni nije bio nešto posebno, knjiga k'o knjiga! Previše tu ima nepovezanih likova i detalja. A kad čujem frazu "Veliki rat" odmah mi se pripiša.

Meni nije bio nešto posebno, knjiga k'o knjiga! Previše tu ima nepovezanih likova i detalja. A kad čujem frazu "Veliki rat" odmah mi se pripiša.

U razdoblju koje knjiga obrađuje ga svakako nisu zvali I svetski rat, možda Nostradamus ili baba Vanga, a što se tiče nepovezanih likova, zašto bi likovi morali biti povezani, svaki je priča za sebe, nekima se ukrste sudbine, nekima ne, pretpostavljam da je tako i inače u ratu, ili u miru.

U razdoblju koje knjiga obrađuje ga svakako nisu zvali I svetski rat, možda Nostradamus ili baba Vanga, a što se tiče nepovezanih likova, zašto bi likovi morali biti povezani, svaki je priča za sebe, nekima se ukrste sudbine, nekima ne, pretpostavljam da je tako i inače u ratu, ili u miru.

Ja roman shvatam kao jednu skladnu i zaokruženu priču, a ne kao hroniku nekog doba. Možda neko voli ovo drugo, ali ja ipak više volim onaj klasični oblik romana.

Ni mene nije oduševio. Ambiciozan, obiman roman, što je OK, ali nije dovoljno samo po sebi. Prevelik broj likova i epizoda, ali bez jedne (ili dvije-tri) centralne ličnosti i glavnog toka radnje koji će dati neko težište priči. Djeluje da su sekvence samo bacane na gomilu, međusobno povezan samo ratom, često bez ikakve posebne uloge, bez uticaja na opštu ideju romana, ako te uopšte ima, ili je pisac samo pisao subjektivnu proznu razglednicu Evrope 1914-18. Knjiga bi mogla da se skrati za stotinak strana i da opet ostavlja potpuno isti utisak. Ali dobro, koliko ljudi, toliko ćudi...
Bar je Gatalica zaradio ozbiljne pare. Knjiga je (sasvim slučajno) objavljena usred populističkog hajpa oko stogodišnjice Velikog rata (ko kaže Prvi svjetski rat, da kleči na kukuruzu!) i kažu da se jedan ninovac odavno nije ovako monstruozno prodavao.

Ni mene nije oduševio. Ambiciozan, obiman roman, što je OK, ali nije dovoljno samo po sebi. Prevelik broj likova i epizoda, ali bez jedne (ili dvije-tri) centralne ličnosti i glavnog toka radnje koji će dati neko težište priči. Djeluje da su sekvence samo bacane na gomilu, međusobno povezan samo ratom, često bez ikakve posebne uloge, bez uticaja na opštu ideju romana, ako te uopšte ima, ili je pisac samo pisao subjektivnu proznu razglednicu Evrope 1914-18. Knjiga bi mogla da se skrati za stotinak strana i da opet ostavlja potpuno isti utisak. Ali dobro, koliko ljudi, toliko ćudi...
Bar je Gatalica zaradio ozbiljne pare. Knjiga je (sasvim slučajno) objavljena usred populističkog hajpa oko stogodišnjice Velikog rata (ko kaže Prvi svjetski rat, da kleči na kukuruzu!) i kažu da se jedan ninovac odavno nije ovako monstruozno prodavao.

Nekako sam mišljenja da je to bio i cilj Gatalice, haotični kratki bljeskovi u živote onih koji su zahvaćeni ratom, izmešani likovi različitih strana i nacionalnosti, jer je rat upravo to, haos. Mada možda i ja previše idealizujem Gataličine mogućnosti. Da li si možda čitao neki njegov drugi roman ili priče?

Nekako sam mišljenja da je to bio i cilj Gatalice, haotični kratki bljeskovi u živote onih koji su zahvaćeni ratom, izmešani likovi različitih strana i nacionalnosti, jer je rat upravo to, haos. Mada možda i ja previše idealizujem Gataličine mogućnosti. Da li si možda čitao neki njegov drugi roman ili priče?

Rat jeste haos, ali roman, ili bilo koje umjetničko djelo, nije haos, jer haos čovjeku estetski ne prija. Nebitno, pisac napisao knjigu, meni knjiga nije nešto, i dobro, idemo dalje.
Nisam čitao ništa drugo od Gatalice, a nekako nemam ni želju.

Ali nije jel bas mnogo lepo kada se ljudima recnik svede na 300 izraza pa cak i u jednoj jednostavnoj
recenici od sest reci dva puta koriste izraz " lepo". I to na PDF Knjizevnost.

Potpuno su u pravu, stidim se i posipam pepelom...
Ali i dalje stojim iza toga da je lepo kada ljudi ulažu svoju kreativnost i energiju u nešto pozitivno... :D

Inače ponovo čitam sa klincem Toma Sojera. Eh, za sve je kriv Tom Sojer...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back