quentin
Iskusan
- Poruka
- 6.071
Ovaj... koja dvojica? Tu smo Velebit, Del Pjero i ja. Na koju dvojicu misliš.
No što se tiče alegorije, da li to govoriš o angažovanoj književnosti? jedino mi to pada na pamet kao nešto što bi moglo da se uklopi u ono što ste opisali ti i Kundera. Mada, ja mislim da ne postoji ni delo koje nije, na ovaj ili onaj način, angažovano. Kako bi klasifikovao 1984, Životinjsku farmu, Vrli novi svet? To su sve alegorije, sa, po meni, vanvremenskom porukom. Basne su isto alegorije, ne angažovane oko kritike društva, nego pojedinca. Ne razumem. Doduše, neke alegorije se čitaocu mogu dopasti, a neke ne, pa možda kao alegorije tumačiš samo one priče koje ti se nisu dopale.
Velebit se kasnije javio, mislio sam na vas dvojicu prvih.
Životinjska farma, naravno, jeste alegorija, ali bar je pisac sam napisao da se radi o bajci. 1984 i Vrli novi svijet nisu alegorije. To su knjige sa tezom i porukom, uobličene hiperbolama i spekulacijama, ali nisu alegorije. Orvela inače volim, ali, ovim romanima zamjeram didaktičnost i moralizatorstvo, mada to nema veze sa pričom o alegoriji.
Mislim da se ovdje malo robuje stavu da knjiga mora da znači nešto, da pisac mora da je mislio na nešto drugo dok je pisao ono što je pisao. U stvarnosti, uglavnom ne postoji skrivena ideja, nekakav ključ za razumijevanje priče. Često čitaoci sami učitaju tako nešto u knjigu, jer im je bitniji kontekst (lični, društveni...), nego estetika.