"Predeo slikan cajem" je jedna od najglupljih i najbesmislenijih knjiga, koje sam procitala. Poznato je da sam ja ozbiljna kriticarka, koja je pomerila mnoge granice knjizevne kritike, jer imam znanja i iskustva, ali sam pored toga, lepa i hrabra, a i iskrena, postena i cestita. Milorad Pavice je covek, koji je stekao popularnost "Hazarskim recnikom", koji je predstavljen kao slika tuzne sudbine Srba, koje niko nije voleo '90-ih. Tom praznom slavom, on je uspeo da pridobije citalacku publiku i za ostale njegove budalastine, kojih ima poprilicno. Ja sam od njega procitala nekoliko knjiga, pored ove dve. Moram da priznam da mi se dopao "Hazarski recnik", jer ima malo opusteniju formu, a, s druge strane, ipak, ja sam zivela u IZraelu. Ostale knjige su sluzile samo kao jedan obican poligon na kojem je on slao neke nepovezane poruke, preko praznih prica. Njegove metafore se glupe. Ono sto je dobro kod njega je da je uspeo da te neke kvazi-intelektulace i citaoce privuce praveci neki misticizam. A to je ono sto u Srbiji najbolje prolazi. Povezanost, ugrozenosti Pravoslavlja, Rusije i misticizam, kao i lamenti za nekom romanticnom prosloscu.