Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
]Jedna Svanova ljubav- nista posebno nemam reci iako je Prust u pitanju...[/B] nikakav utisak na mene ne ostavlja.

..
Jedna Svanova ljubav jedna je od najlepsih knjiga ikada napisanih, iako je od Prusta:D To sto nikakav utsak na tebe ne ostavlja, veruj , da to za nas
nista ne znaci. Narocito ne za nas iz kategorije i frakcije kojaj Igre prestola jednostavno i ne poznaje, cak i ne zna da li je to samo neki film, ili
SF knjiga.

Ma s njom je jos i dosadniji. Prica o nekakvoj Meri Roobinzon, ja je pitam da li je to danska princeza koja uopste i ne pise nista jer i ne zna
da pise, a ona odgovara da jeste:D Sada ce valjda da dodju na dnevni red za citanje sabrana dela princeze Dijane ili mozda njene snajke.

Ne znam samo kako njoj/njemu(ko god da je iza ovog profila) nije dosadno da non stop ponavlja iste gluposti. :D

Džon Apdajk: Pigeon Feathers (Golubije perje)

Vođen ličnom čitalačkom maksimom "Kad ne znaš šta bi, ti čitaj Apdajka" ovaj put sam izabrao jednu ranu zbirku priča, prvi put objavljenu kad je piscu bilo trideset godina. Mladi Džon Apdajk ne piše bitno drugačije od bilo kog kasnijeg: jednako je elokventan, jednako posvećen naizgled trivijalnom detalju, ubijeđen da uspjeh priče leži u sposobnosti da hiperrealistično prikaže svakodnevne situacije i srednjeklasne likove. Međutim, teme su nešto drugačije od onih na koje je, možda, navikao čitalac njegovih kasnijih knjiga. Da li zbog mladih godina u kojima, bar kao pisac, još nije postao opsjednut promiskuitetom i društvenim odnosima, ili zbog kratke forme koja lakše trpi eksperimente i ekscese, tek, uz poneku klasičnu priču o odrastanju, većina pripovjedaka može se obuhvatiti nadnaslovom „Mladi čovjek i njegova potraga za Bogom“. Svega tu ima, od poigravanja sa infantilnim predstavama o smrti i vjerske krize zbog čitanja H. Dž. Velsa, pa do hermetičnih religijskih meditacija i bizarnih alegorija (spasilac na plaži kao onaj drugi... spasilac). Kako god da vam ovo prethodno napisano zvuči, mislim da ovakav, u suštini iskreniji i intimniji Apdajk, može biti zanimljiv svakome ko ga voli, a neki jasni autpoetički nagovještaji biće bitni i onima koji detaljnije proučavaju njegov obiman opus.

Džon Apdajk: Pigeon Feathers (Golubije perje)

Vođen ličnom čitalačkom maksimom "Kad ne znaš šta bi, ti čitaj Apdajka" ovaj put sam izabrao jednu ranu zbirku priča, prvi put objavljenu kad je piscu bilo trideset godina. Mladi Džon Apdajk ne piše bitno drugačije od bilo kog kasnijeg: jednako je elokventan, jednako posvećen naizgled trivijalnom detalju, ubijeđen da uspjeh priče leži u sposobnosti da hiperrealistično prikaže svakodnevne situacije i srednjeklasne likove. Međutim, teme su nešto drugačije od onih na koje je, možda, navikao čitalac njegovih kasnijih knjiga. Da li zbog mladih godina u kojima, bar kao pisac, još nije postao opsjednut promiskuitetom i društvenim odnosima, ili zbog kratke forme koja lakše trpi eksperimente i ekscese, tek, uz poneku klasičnu priču o odrastanju, većina pripovjedaka može se obuhvatiti nadnaslovom „Mladi čovjek i njegova potraga za Bogom“. Svega tu ima, od poigravanja sa infantilnim predstavama o smrti i vjerske krize zbog čitanja H. Dž. Velsa, pa do hermetičnih religijskih meditacija i bizarnih alegorija (spasilac na plaži kao onaj drugi... spasilac). Kako god da vam ovo prethodno napisano zvuči, mislim da ovakav, u suštini iskreniji i intimniji Apdajk, može biti zanimljiv svakome ko ga voli, a neki jasni autpoetički nagovještaji biće bitni i onima koji detaljnije proučavaju njegov obiman opus.

Procitala sam sve knjige od Apdajka, ali mislim da ne treba trositi previse reci na njega. Ja mislim da su njegove knjige glupe. Bas glupe. Sta on to pise? Tako se svi pale na Bukovskog. To mi je kao da gledam onaj film "Montevideo". Neko opsuje nesto i svi se smeju i sve je super.

Procitala sam sve knjige od Apdajka, ali mislim da ne treba trositi previse reci na njega. Ja mislim da su njegove knjige glupe. Bas glupe. Sta on to pise? Tako se svi pale na Bukovskog. To mi je kao da gledam onaj film "Montevideo". Neko opsuje nesto i svi se smeju i sve je super.

N volis ga zato sto si jos mlada, nevina i naivna, ne razumes se u seks i erotiku.
Od Bukovskog treba citati samo poeziju.

...mlada , nevina i naivna
ne moze ni biti spremna za Bukovskog
jer Bukovski
lupeta
onako,-svojski...
...Danas bi bio uhapsen
ako nista
onda zbog zablude...

A priča li se ovdje o Apdajku ili Bukovskom?
Bukovski se čita do kraja produženog puberteta, negdje do 22. ili 23. godine. Ništa tužnije nego kad neko od 35 godina uživa u Bukovskom.
Apdajk je sasvim druga priča (uz puno poštovanje za Cicino iskustvo).

Hvala. Ja moram da kazem da su mi obojica glupi. Takav nacin pisanja moze da ima svako, samo ljudi mozda jesu prostaci, ali ne vole da govore prostakluke. Oni su meni nekako zvakaci praznih prica, u kojima se prepoznaju osobe, koje imaju prazne zivote, a nekako se ustezu da to sebi priznaju. To me podseca na mog bivseg decka, kojem sam otkrila da ima kolekciju snimaka, na kojima je go i radi svasta. Tada sam shvatila da on zaista ima prazan zivot. Posao, kola, stan je sve sto je on, u stvari, imao.

Буковски је Марку Видојковићу најомиљенији писац. Ваљда није још увек у пубертету. :hahaha:

Bukovski Marku Vidojkoviću ne samo da je omiljeni pisac, to je jedini pisac koga je ovaj ikad čitao!
Očito, kad su čitalački afiniteti i spisateljski razvoj u pitanju, MV ostaje beznadežno zakucan u pubertetu.

Bukovski Marku Vidojkoviću ne samo da je omiljeni pisac, to je jedini pisac koga je ovaj ikad čitao!
Očito, kad su čitalački afiniteti i spisateljski razvoj u pitanju, MV ostaje beznadežno zakucan u pubertetu.

Kao da si Cicu pitao. Ma, svi ovi blogeri i pisci u pokusaju, koji mrace imaju Bukovskog za uzor. najlakse je reci: sve je grozno, da ne kazem nesto drugo. Ma, nije grozno. Imas zivot, uzivaj, bori se.

Dobar je Vidojko Marković...
marko-1-strana.jpg

- - - - - - - - - -

Ups pogrešan fotos!!!:mrgreen::hahaha:

Poređao sam nekoliko setnih dela (jedno za drugim): Egziperijev Noćni Let, Detinjstvo i pripovetke Gorkog, Patnje mladoga Vertera, pa upravo Balzakom vidam dušu. Sve mi se dopalo - pregršt majstorski izvedenih scena...

Fine knjige, ja sam tek pre nekoliko nedelja prvi put citala ove novele Maksima Gorkog i zaista su maestralne. Kao da citas Cehova.

Fine knjige, ja sam tek pre nekoliko nedelja prvi put citala ove novele Maksima Gorkog i zaista su maestralne. Kao da citas Cehova.

Nisam htela da kazem, ali, ipak, reci cu, jer nema smisla da cutim. Osim Balzaka, dok sam citala ovaj spisak, pocela sam da zevam, koliko je dosadno. A, inace, citala sam i Maksima Gorkog. Ono njegovo detinjstvo mi je jednom obezbedilo 20 u skoli i bila sam najbolja.

Nisam htela da kazem, ali, ipak, reci cu, jer nema smisla da cutim. Osim Balzaka, dok sam citala ovaj spisak, pocela sam da zevam, koliko je dosadno. A, inace, citala sam i Maksima Gorkog. Ono njegovo detinjstvo mi je jednom obezbedilo 20 u skoli i bila sam najbolja.
On nije naveo dvadeset autora nego samo cetiri. Jadi mladoga Vertera citaju se samo jednom, knjiga je sve drugo samo ne za zevanje, a Maksim Gorki
i njegove pripovetke iz detinjstva za mene su najnovije otkrovenje. Nema veze sto je Rus:hahaha:
Uopste ne podeseca na Dostojevskog. Valjda se zato i tebi dopao.

On nije naveo dvadeset autora nego samo cetiri. Jadi mladoga Vertera citaju se samo jednom, knjiga je sve drugo samo ne za zevanje, a Maksim Gorki
i njegove pripovetke iz detinjstva za mene su najnovije otkrovenje. Nema veze sto je Rus:hahaha:
Uopste ne podeseca na Dostojevskog. Valjda se zato i tebi dopao.

Ja knjigu citam zbog sadrzaja, a ne zbog korica ili pisca, a moj odnos prema piscu je posledca utiska, koji knjiga ostavlja na mene. Ja sam citala Getea, ali mi se knjiga nije dopala. Sme li meni nesto da se ne dopadne??? Ja mogu da ti preporucim njegovu knjigu "Detinjstvo". Veoma realisticna i nema veze, da li je ruska ili ne. Ja sam je citala kao preporuku moje nane, jos kao mala devojcica.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back