Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gras ( vracam se na Grasa) je bio politicki angazovan, zadrt socijaldemokrata, bio je covek koji nije kuburio sa dlakama na jeziku, meni se ogadio
kada je zagovarao bombardovanje Srbije, ali je pre nekoliko godina priznao da mu je to bila jedna od najvecih greski i zabluda.
Сви се они исправљају и признају грешку када је већ све готово. Зашто није, барем, у име покајања помогао материјално породице настрадалих, мада животе не може нико да врати! Јел' он беше онај нобеловац коме су хтели да одузму награду када су сазнали да је био хитлеровац, али нису јер нобелова награда не може да се повуче.
( О овоме треба да размишљају сви који су у недоумици да ли треба одвојити живот писца од његовог дела. Баш ме интересује шта би Киш о њему рекао.)

Али морам да се вратим на неке примедбе које су биле овде.

Ustvari, ako bi neko dosledno negirao glasovne promene i ne bi se moglo reći da je ograničen, bio bi, eto, ekscentrični protivnik glasovnih promena.
Za ograničenost je ipak potrebno da negiraš pojedine glasovne promene samo u nekim rečima, i to iz ideoloških, a ne iz lingvističkih razloga.
Симићев Правопис из 1993.
4) Вук је по нечем, без обзира на правописна начела којих се иначе постојано држао, при писању прво свога, а затим и других имена, био увек толерантан и еластичан: није тражио стриктну примену двају основних упутстава. Ни каснији писци правописа и познаваоци ове проблематике нису строгим очима гледали на правописне слободе у тој области. И данас се пише нпр. Радоица и Радојица. Одавде следи упутство да се при писању властитих имена у по нечему можемо држати традиције (истакао Симић) и кад противречи темељним правописним начелима. Ова одступања такође морају
бити јасно прецизирана и правилима уређена.
То је четврто, специјално правописно начело.

Четврто правописно начело: У писању властитих имена допуштена су нека одступања ради очувања традиције.

Nautiluse, ti sigurno nosiš i srpsu nošnju i opanke, msm, kao pravi Srbin, a?
_
Suljak, zbilja, koliko si platila taj artefakt iz 1917?
Ден ме афора, ден ме пирази. – Златно руно, Пекић
:p

izborila se sa Orlandom (Virdžinija Vulf), konačno.
čudnovata knjiga. ima tu feminizma, ima kritike poezije, ima (moderne) teorije roda, možda i kritike imperijalizma... svašta nešto :)
vremenski okviri se prostiru unutar 5 vekova, u okviru kojih se razmatraju navedena pitanja, u Engleskoj (i pomalo u Turskoj).
duge i konfuzne rečenice je čine ozbiljnijim zalogajem za čitanjem, a razumevanje je dodatno uslovljeno poznavanjem engleske književnosti u elizabetanskom, viktorijanskom i... drugim periodima :D Savršena je za svršene i nesvršene studente književnosti (samo engleske, ili ove uporedne, komparativne, kako se to već zove). Pravnici da se još malo edukuju pre čitanja.

- - - - - - - - - -

@Nautilus

To bi mogao da bude samo Hamsun.
Gras je bio antifasista, kakav Hitler, kakvi bakraci.
Gras je dobio Nobela sa sedamdeset i kusur godina.
pa priznao je da je 1945. bio u SS. Pa su se bunili i predlagali da mu oduzmu nagradu. Tako piše u novinama, a novine ne lažu.

Рајка ниси баш обавештена за једну ноблесицу из Франкфурта...

СС овац који се залагао за агресију на Србију. Баш ме чуди.

А, свим тим фашизоидним кретенчинама који се шатро покају тек после, када уранијум увелико ради свој посао, не треба ништа заборавити. Само бележити и памтити, па ако икад сване јутро, мирно и хладне главе наплатити старе дугове. :koto:

Иначе, кренуо сам да читам, али баш онако стидљиво Књигу о Милутину, само зато што сам на неком проусташком порталу прочитао да је то ужасно шовинистичка књига, па да видим како резонују болесни мозгови. Тек сам на почетку али ми заиста не делује као неки југо-србо-ћетнићки удружени злочиначки манифест.

Poslednja izmena:
Рајка ниси баш обавештена за једну ноблесицу из Франкфурта...

СС овац који се залагао за агресију на Србију. Баш ме чуди.

А, свим тим фашизоидним кретенчинама који се шатро покају тек после, када уранијум увелико ради свој посао, не треба ништа заборавити. Само бележити и памтити, па ако икад сване јутро, мирно и хладне главе наплатити старе дугове. :koto:

Иначе, кренуо сам да читам, али баш онако стидљиво Књигу о Милутину, само зато што сам на неком проусташком порталу прочитао да је то ужасно шовинистичка књига, па да видим како резонују болесни мозгови. Тек сам на почетку али ми заиста не делује као неки југо-србо-ћетнићки удружени злочиначки манифест.
Ima tema o njemu i na Politici, jes da ga niko nije citao, al su svi specijalci za uranijum.
Kniga o Milutinu nece bas mnogo da ti se dopadne.;)

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

pa priznao je da je 1945. bio u SS. Pa su se bunili i predlagali da mu oduzmu nagradu. Tako piše u novinama, a novine ne lažu.
Ko se bunio? Ja nisam, a nije niko ni iz Nobelovog komiteta. Mozda neko iz nasih novina, a mozda i neko iz Nemacke kojima je znao da u lice kaze da
je neonacista, a obicno su bili iz konzervativne hriscanske partije, a on je bio socijaldemokrata.
Nobelova se nagrada nikome ne oduzima, cak ni ona za mir. A kazem, nije bila tajna da je bio 1945 u SS diviziji, ali je nagradu dobio 45 godina
kasnije.

Ajd' prevedi, leba ti, nije mi tu ćerka poliglota... ;)
udaris u Gugleto i prvi pogodak je:

Капетан
Ističe se
Наутилус (avatar)

Učlanjen
20.07.2008.
Pol
muški

Reputaciona moć
73

Podrazumevano Re: Izreke i Mudrosti

Ден ме афора, ден ме пирази! То се мене не тиче, то са мном свезу нема!

Пекић, Златно руно, Фантазмагорија IV
Тефтер утваре III Профити

- - - - - - - - - -

Рајка, не изигравај Коштуницу. Била је побуна од одређених моћних кугова из Израела, али и других покрета и земаља.
Pa bila je pobuna iz Izaela, ali ne zbog njegova tri meseca sa 16 godina u SS nego je on sebi uzeo za pravo ono sto nijedan Nemac ne sme glasno da kaze,
a to je da kritikuje Izrael i njihovu politiku prema Iranu i Palestini.

Da danas stojim pred tim izborom, rekao bih “ne” bombardovanju. Trebalo je predvideti da će akciju predvoditi Amerika, da se neće zaustaviti na Kosovu i da će se proširiti na Srbiju. To je bila moja pogrešna procena, danas bih se sa dodatnim iskustvom sa američkim vojnim intervencijama i njihovim posledicama zalagao protiv bombardovanja.

G.Grass

Politički angažman, kampanje koje sam vodio za SPD, Socijaldemokratsku partiju Nemačke, koštali su me snage i vremena, ali se zbog toga nikada nisam pokajao. To je, takođe, često bilo povezano sa porazima, ali u porazu se više nauči nego u pobedi. I to je bio proces učenja, kroz taj politički pešački rad dospeo sam u regije do kojih pisac po pravilu ne dolazi. To je proširilo moj horizont.

U svojim političkim procenama potcenio sam moć banaka. Isuviše dugo sam verovao u moralnu snagu i nadmoćnost Amerike, iako je trebalo bolje da znam. Potcenio sam bogatstvo i snagu ideja kapitalizma, kojeg uvek nanovo sustignu krize, a koji onda dolazi na tržište sa novim trulim papirima i pronalazi svoje pobornike.

Protivno opštem trendu, ipak sam na ovaj svet izrodio šestoro dece, moja žena ima svoje dvoje dece, imam osamnaestoro unučadi, praunuče mi je na putu, tako da ako Nemci budu izumrli, to neće biti moja krivica."

Grass 2014

Nautilus, nemoj držati pridike.
Ovo je tema o pročitanim knjigama, ne o korišćenju latinice/ćirilice.
Широки и доследни усамљеник, Хамваш је другом приписао своју мисао:'' Кад мене неко вређа, релативно лако то подносим, није о мени реч. Кад вређа истину, не могу да поднесем, лично сам погођен. – Кад је нападнута истина, не браним себе, него жену у коју сам заљубљен.'' Теорија романа, Хамвас

А Sanju и Mensch-Мaschine брани Борац за права животиња. :hahaha:

udaris u Gugleto i prvi pogodak je:
Ден ме афора, ден ме пирази! То се мене не тиче, то са мном свезу нема!

Пекић, Златно руно, Фантазмагорија IV
Тефтер утваре III Профити

.
Ендакси.

Суљак, шта ти није јасно? Видиш да је то из Златног руна. А и Златоруни може да ти потврди, узречица се више пута понавља.

Ендакси.

Суљак, шта ти није јасно? Видиш да је то из Златног руна. А и Златоруни може да ти потврди, узречица се више пута понавља.

Zovi me grne, samo me nemoj razbiti... :aha:

Inače, vidim da je iz Zlatnog runa, nisam ćorava, imam :cistinaocare:, ali, nisam ga čitala.

Сви се они исправљају и признају грешку када је већ све готово. Зашто није, барем, у име покајања помогао материјално породице настрадалих, мада животе не може нико да врати! Јел' он беше онај нобеловац коме су хтели да одузму награду када су сазнали да је био хитлеровац, али нису јер нобелова награда не може да се повуче.
( О овоме треба да размишљају сви који су у недоумици да ли треба одвојити живот писца од његовог дела. Баш ме интересује шта би Киш о њему рекао.)

Значи, нећеш читати Кнута Хамсуна зато што је био нациста?

Пропустићеш добру књижевност.

:eek: Па ово је загребачко издање из деветсто седамнаесте.

Pa kad napuni 100 godina ( knjiga, ne Rada) dobice 100 evra za nju, a to je samo za dve godine.

Ja sam onomad u nekoj antikvarnici ( Beograd) trazila Krletu i daju mi neku knjigu raskupusanu, skoro i bez korica
i traze za nju 4000:zcepanje: Pitam ja zasto, a oni kazu da e staro izdanje, 1936. Prema tome ova Radina vredi 10.000 dinara.

- - - - - - - - - -

Sigurno ce i ovde naci intersente, kladim se da ce je Velebit kupiti;)
Uročiste mi knjigu. Stigla danas, ali je to samo drugi deo, tačnije 3. i 4. knjiga... :( Nisam obratila pažnju. Sad ću morati u biblioteku.

Da, propustiće dobru književnost, ali činjenica je da tumačenje i vrednovanje književnosti prvenstveno kroz estetske kriterije ni globalno, nažalost, više nije u modi. Kritičarski imperativi danas su rasna, klasna, polna (da ne kažem džender), politička i ostala kontekstualizacija teksta, a umjetnička vrijednost je samo neko periferno svojstvo oko koga niko mnogo ne lomi glavu.

Tako i kod nas, nacionalisti neće da čitaju Famu o biciklistima, jer im se ne dopadaju sadašnji Basarini politički stavovi, a jedan kritičar, sa sasvim suprotnog dijela ideološkog spektra, tvrdi da ne postoji neangažovana književnost.
Ako ne postoji neangažovana književnost, onda, zapravo, ne postoji književnost.

Било је речи о Грасу, а од Хамсуна сам читао само ''Пан'', и није ме одушевила. Изгледа да није по мом укусу.

Uročiste mi knjigu. Stigla danas, ali je to samo drugi deo, tačnije 3. i 4. knjiga... :( Nisam obratila pažnju. Sad ću morati u biblioteku.

Jesi li ti ikad našla drugi dio one Kvake 22?
Mnogo sreće sa ovim Jerusalimom, ali nekako sumnjam da ćeš da pronađeš prvi dio. Možda u nekom zagrebačkom antikvarijatu.

http://bernar.org/dela-selme-lagerl...-o-hristu-jerusalim-1-deo-u-dalarna/#more-310
http://www.knjizara.com/Jerusalim-I-Selma-Lagerlef-140403
http://www.delfi.rs/knjige/57255_jerusalim_1_knjiga_delfi_knjizare.html
http://www.knjizare-vulkan.rs/JERUSALIM-I-36326

Poslednja izmena:
Било је речи о Грасу, а од Хамсуна сам читао само ''Пан'', и није ме одушевила. Изгледа да није по мом укусу.

Ма разумем ја ту врсту дилеме; имала сам сличну у вези са ликом и делом Боно Вокса.

Можда би ти се више допао ако би прочитао и остале две из те трилогије: „Глад“ - први део и „Викторија“ - трећи.

Jesi li ti ikad našla drugi dio one Kvake 22?
Mnogo sreće sa ovim Jerusalimom, ali nekako sumnjam da ćeš da pronađeš prvi dio. Možda u nekom zagrebačkom antikvarijatu.

Ja sam prvo kupila drugi deo Kvake 22. Zatim sam nekako istovremeno izlicitirala tri kompleta, sve različita izdanja za po 500-600 dinara. Zatim sam prodala dva kompleta po 999 dinara i meni je moj ostao džabe. Naravno, još uvek imam i onaj drugi deo...
Neka, polako, nikud ne žurim, doći će sve na svoje, i to kad se najmanje nadam. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back