Наутилус
Domaćin
- Poruka
- 4.689
Сви се они исправљају и признају грешку када је већ све готово. Зашто није, барем, у име покајања помогао материјално породице настрадалих, мада животе не може нико да врати! Јел' он беше онај нобеловац коме су хтели да одузму награду када су сазнали да је био хитлеровац, али нису јер нобелова награда не може да се повуче.Gras ( vracam se na Grasa) je bio politicki angazovan, zadrt socijaldemokrata, bio je covek koji nije kuburio sa dlakama na jeziku, meni se ogadio
kada je zagovarao bombardovanje Srbije, ali je pre nekoliko godina priznao da mu je to bila jedna od najvecih greski i zabluda.
( О овоме треба да размишљају сви који су у недоумици да ли треба одвојити живот писца од његовог дела. Баш ме интересује шта би Киш о њему рекао.)
Али морам да се вратим на неке примедбе које су биле овде.
Симићев Правопис из 1993.Ustvari, ako bi neko dosledno negirao glasovne promene i ne bi se moglo reći da je ograničen, bio bi, eto, ekscentrični protivnik glasovnih promena.
Za ograničenost je ipak potrebno da negiraš pojedine glasovne promene samo u nekim rečima, i to iz ideoloških, a ne iz lingvističkih razloga.
4) Вук је по нечем, без обзира на правописна начела којих се иначе постојано држао, при писању прво свога, а затим и других имена, био увек толерантан и еластичан: није тражио стриктну примену двају основних упутстава. Ни каснији писци правописа и познаваоци ове проблематике нису строгим очима гледали на правописне слободе у тој области. И данас се пише нпр. Радоица и Радојица. Одавде следи упутство да се при писању властитих имена у по нечему можемо држати традиције (истакао Симић) и кад противречи темељним правописним начелима. Ова одступања такође морају
бити јасно прецизирана и правилима уређена.
То је четврто, специјално правописно начело.
Четврто правописно начело: У писању властитих имена допуштена су нека одступања ради очувања традиције.
Nautiluse, ti sigurno nosiš i srpsu nošnju i opanke, msm, kao pravi Srbin, a?
Ден ме афора, ден ме пирази. – Златно руно, Пекић_
Suljak, zbilja, koliko si platila taj artefakt iz 1917?