Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Или ово:
У Перасту смо се обраћали већем броју особа покушавајући да од њих сазнамо коме припадају напуштене и скоро руиниране куће и палате, јер о томе нигде ништа нисмо могли да прочитамо. Али, сви којима смо се обраћали само су се смејали на наша питања, окретали се и одлазили. Неколико километара даље, у Рисну, чули смо да у Перасту више нема ни једне нормалне особе, цео град је препуштен већем броју лудака, који тамо могу да раде шта им је воља и који једном недељно држава снабдева намирницама. (Пераст)
:rotf:

Velebitdrema (kako je vokativ od toga?) fantastično si opisao situaciju, pojavu, okruženje, iskustvo... Jeza me prošla dok sam čitala opis .....

у средишту ничега, у сабласно окружење, које је идеално за снимање хорор филмова. Напуштена зграде, ветар који не престаје, завијање паса, крцкање старих гвоздених конструкција.

I ja sam u jednom momentu, kad sam upoznala momka koji je kasnije postao moj muž, a imao ceo komplet Kafke, zaredjala da ga čitam, pa sam postala malo depresivna, ali vuklo me je, jedno delo drugom....Slažem se da je u samom vrhu po genijalnosti

Нора ми је уз репутацију написала коментар (неповољан) који уопште не разумем, а на основу ове теме. Мора да је нешто побркала, с неким ме је заменила или шта већ.
Уосталом хвала јој за репутацију. :hahaha:

Poslednja izmena:
Зашто се ниподаштава његова књига Лудило. То су врло кратке приче, цртице, које су углавном на пола стране и нису баш тако црне, као што је овде представљено. Има пуно и хумора:

Поштар је, одмах по доласку у лудницу у Шенбергу, замолио да му дају његову поштарску униформу, да не би морао да полуди, како је рекао. (Лудило)

Књижицу препоручујем. :)
Cekaj bre, a jel ti o Bernhardu i njegovom Ludilu ovde pricas?
A ovo sa postarskom uniformom stvarno lici na njega:D
Bata je to predsavio kao roman, ti pricas o nekim kratkim pricicama?

Sadržaj mi ne liči na roman...
TOMAS-BERNHARD-LUDILO_slika_O_15133833.jpg

Pogledajte koliko je čovek tražio (i nije dobio ;)) za 64 strane... :eek:

Taj nije normalan, a tek sada videh da je Nautilus ( a i Bata) goovorio o ovim pricicama od po jedne - dve stranice.
Ja sam za te pare ( mozda i manje) kupila knjigu sa 9 njegovih romana na 1840 strana. jes da je jako nezgodno drzatiu rukama 2 kila artije,
ali za divno cudo povez je jako dobar, stoji kano klisurina.

Poslednja izmena:
Ja uglavnom imam dobra iskustva sa cenama na voćkicama al ulične prodavce izbegavam ko đavole. Posebno one tamo u uličicama koje se nadovezuju na Knez Mihajlovu.
Toliki bezobrazluk ....

исти случај.
Ал' добро, контам да је скуп закуп, или су једноставно говнна па гледају да утрапе по баснословним ценама.

Кафка је мој омиљени писац. По својој генијалности, претекао је и моје најдраже писце, Русе, тако да Рајкина инсинуација гледе колатералне штете не стоји.

Описаћу моменат који ме је доживотно везао за Кафку и устоличио га на пиједестал највећег писца, за моје појмове.

Једно време радио сам, тј. прецизније би било рећи, изигравао сам радника на мртвој стражи, у једној пропалој фирми, коју су, наши неолиберални властодршци, отерали у стечај, иако је то била гигантска фирма која готово да није имала озбиљнију конкуренцију на територији Балкана. Фирма је поседовала силосе, свој ресторан, ко зна колико јутара плодне, обрадиве површине, енорман возни парк и све што једна модерна фирма треба да поседује. Она је смештена неколико километара од периферије града, у средишту ничега, у сабласно окружење, које је идеално за снимање хорор филмова. Напуштена зграде, ветар који не престаје, завијање паса, крцкање старих гвоздених конструкција. Речју, језива атмосфера, од које ме и сад подилазе жмарци . И, кад те живот посади на такво место, мораш му некако доскочити, наћи неки начин којим би сав тај мрак претворио у нешто живо, конструктивно. Првих неколико ноћи, заиста сам био на ивици очаја. Спријатељио сам се са једним псом, с којим сам делио свој оброк и који ме је, за узврат, пратио док сам обилазио сабласно празне просторије, наводно их штитећи од оних који би дошли покрасти, оно што је остало од некад моћне фабрике. Бекство из безнађа пронашао сам у читању књига. Читао сам невероватном брзином. Све оно што сам пропустио у животу, прочитао сам у том периоду. Е, кад је дошао ред на Кафкин Преображај, било је то посебно искуство. Удаљени лавеж и завијање, децембар, ужасна хладноћа, вртложни ветар, снег-идеална атмосфера за читање ремек дела у коме се човек претвара у бубу. Никада, ни пре ни после, нисам осетио, такав наступ грознице за време читања неког текста. Било је то ванвременско искуство, после кога сам схватио да сам и ја, ништа друго, до обична буба, која седи нигде, не ради ништа и очекује још мање. Био је то мој сусрет са сопственим ништавилом. Постао сам свестан чињенице да сам нико. Какво је то било отрежњење. И дан данас сам захвалан Богу што ми је наместио такву животну игру. Та, самопспознаја је на мене деловала покретачки и решио сам да опет, морам извршити трансформацију, али овај пут у супротном смеру-од бубе ка човеку. Данас, истини за вољу, нисам много одмакао од статуса бубе, али тај моменат самоспознаје је нешто што сматрам благословом. А, за ту самоспознају, умногоме је заслужан Кафка.
Čitajući ovo tebi bi se svidela jedna njegova ''priča'' koju nije o bjavio pa je ostala samo kratka ''crta'' u njegovom dnevniku...O liku koji se seli u Rusiju da radi kao čuvar pruge i doživljava razne čudne dogodovštine...Kafka je puno čitao i razmišljao o Rusiji i Americi to ga je intrigiralo da mašta o tim mestima...
Inače završio sam prvu knjigu priovedaka i čitam drugu...
13276089.jpg

Priče su odlično napisane intrigantne, povremeno misteriozne i jezive sa posebnim smislom za humor koji je samo AC imao...:) Imam povremeno teškoća sa arhaičnim engleskim ali mi nekako i prija mnogo je bogatiji od ''modernog''...

Pogledajte koliko je čovek tražio (i nije dobio ;)) za 64 strane... :eek:

Sad ce knjigu da stavi na Kupindo i u roku od deset dana ima da bude kupljena.
Nesto slicno se desilo i Muleju za koga je neko sa Kupinda trazio oko 1.800,00 dinara. Kupljena je.
Ne bih ni znala za to nego oznacim neke knjige da vidim kakva ce im biti ``sudbina``, da li ce se kupiti i za koliko, pa dobijem posle obavestenje.

" Postoji kutak u duši gde senke obitavaju. Uglavnom se drže tog mesta i ako naslutim da se spremaju da izrone, pokušam da preduzmem mere predostrožnosti pre nego što izvrše najezdu na moje stanje svesti. Potopim ruke u hladnu vodu i isprskam lice; to mu dodje kao gašenje požara"...

Odlazak u noć - Olaf Olafson 5 *****

Kupila sam kod ulicnog prodavca za samo 10. km Tragom mrtve princeze / Kenize Murad
Ljubavno-istorijski roman o princezi Selmi.Priča je zasnovana na istinitim dogadjajima.gde je opisan i način života i običaji u Libanu, a zatim u Indiji i Parizu. Knjiga je toliko dobra da se cita u jednom dahu.Postoji i nastavak Badapulski vrt.Procitala sam i njega...toplo preporucujem.

Kupila sam kod ulicnog prodavca za samo 10. km Tragom mrtve princeze / Kenize Murad
Ljubavno-istorijski roman o princezi Selmi.Priča je zasnovana na istinitim dogadjajima.gde je opisan i način života i običaji u Libanu, a zatim u Indiji i Parizu. Knjiga je toliko dobra da se cita u jednom dahu.Postoji i nastavak Badapulski vrt.Procitala sam i njega...toplo preporucujem.

Ово ми је одувек било интересантно. Док остатак читатељског људства оне књиге које воли чита у даху, ја оне књиге које волим намерно давим. Читам их доста дуже од оних, које ишчитавам само зато што сам књигу узео у руке и што не волим да започето не завршавам.

Ово ми је одувек било интересантно. Док остатак читатељског људства оне књиге које воли чита у даху, ја оне књиге које волим намерно давим. Читам их доста дуже од оних, које ишчитавам само зато што сам књигу узео у руке и што не волим да започето не завршавам.

Ali, ovo je porodična saga, i prosto te tera da vidiš šta je dalje bilo.
Ja polako čitam samo teške knjige, da bih iole razumela. Naravno, mrljavim i kad nemam vremena. To najviše mrzim, a trenutno sam baš u tom fazonu...:sad2:

Neke knjige jednostavno nisam mogla da ostavim dok ih ne procitam, ima takvih, pa sam citala i po noci i tako neispavana isla na posao.
Svako drugacije dozivljava ``citanje``. I to je sasvim u redu.
Sada sam zapala u citalacku krizu. Prekinula sam Velika nedra i... a da me pitate zasto, ne bih vam znala reci. Totalna blokada mislenih funkcija.

ja citam Ponizeni i uvredjeni-Dostojevski.nisam odavno citao dostojevskog, on je bas umeo da bude mracan i sablasan, i voleo je da opisuje neka uvrnuta psihicka stanja
procitao sam ISCEZLA-dzilijen Flin ok zanimljiva knjiga drzi paznju, ima iznenadjujuci obrt, neocekivan kraj itd kao i svaka dobra komercijala. ali stvarno mi je bilo odvratno to sto u jednom delu dolazi do nekog patriotizma istog onog kakvog ima i u americkim filmovima.Oni ljudi misle da su centar sveta i da se planeta zbog njih okrece.dojadIa je sa recenicama:cela amerika je uz tebe, imas podrsku amerike, amerika ovo amerika ono.mnogo je bilo reci o njihovoj kulturi.mozda nekom kauboju-brdjaninu zaigra srce i sav se udubi kad procita tako nesto, ostale ljude mnogo zabole..kurrva bi htela svetsku karijeru, a samo davi o americi i njihovim nekim stvarima i obicajima koje vec svi znamo napamet.nikad ni jednu njenu klnjigu necu da kupim niti da procitam..duvaj ga dzilijen Kurrvetino raspala

ja citam Ponizeni i uvredjeni-Dostojevski.nisam odavno citao dostojevskog, on je bas umeo da bude mracan i sablasan, i voleo je da opisuje neka uvrnuta psihicka stanja
procitao sam ISCEZLA-dzilijen Flin ok zanimljiva knjiga drzi paznju, ima iznenadjujuci obrt, neocekivan kraj itd kao i svaka dobra komercijala. ali stvarno mi je bilo odvratno to sto u jednom delu dolazi do nekog patriotizma istog onog kakvog ima i u americkim filmovima.Oni ljudi misle da su centar sveta i da se planeta zbog njih okrece.dojadIa je sa recenicama:cela amerika je uz tebe, imas podrsku amerike, amerika ovo amerika ono.mnogo je bilo reci o njihovoj kulturi.mozda nekom kauboju-brdjaninu zaigra srce i sav se udubi kad procita tako nesto, ostale ljude mnogo zabole..kurrva bi htela svetsku karijeru, a samo davi o americi i njihovim nekim stvarima i obicajima koje vec svi znamo napamet.nikad ni jednu njenu klnjigu necu da kupim niti da procitam..duvaj ga dzilijen Kurrvetino raspala

Најбољи пост који сам прочитао у последње време.:D

Прочитао Старе Мајсторе.
Да мрцварио сам га 5 дана. Читао сам између поезију, имао ове "обавезне" радње, и никако нисам могао пре да завршим са Мајсторима.
Велико дело свакако, иако писано у дневничком стилу, исповедног карактера, ово је и даље велико дело. Попишао се Бернхард овде на многе делове друштвене стварности. На савремену Аустрију, сународнике, католичанство, на све велике уметнике, на живот уопште, мада постоји та преломна дијаметрала у роману која ипак оставља наду и на неки начин ако не потире, а оно ублажава Бернхардову верну мизантропију.

ma teraj ih u pi..materinu.dojadilo mi je da slusam o njihovom najvecem i najboljem njujorku, o efikasnom i opasnom fbi-ju, o hrabrim marincima itd

jes vala, dosadise, a i knjige su im, kao i filmovi, šablonski, pa čim počneš da čitaš znaš ko je ubica ili već sta se traži. Nije čudo što su sve popularniji skandinavci ili neki drugi narodi. Imaju drugačiji pristup, unose nešto novo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back