I ja treba da provedem kondicione pripreme za tog Volmana.

Kaži, jesi čula šta za ovog Florijana Ilijesa (
http://de.wikipedia.org/wiki/Florian_Illies)
Mislim da je ova 1913: Der Sommer des Jahrhunderts (
http://de.wikipedia.org/wiki/1913:_Der_Sommer_des_Jahrhunderts) po tvom ukusu.
Sad postoji i srpsko izdanje.
Cula sam, citala pre dve godine kritiku, valjda je 2012 knjiga i objavljena, ali ta knjiga nije roman, beletristika, a jeste bila dugo na prvom mestu ( bestseler no.1)
ali ne u kategoriji beletristike.
Za nedelju dana u Frankfurtu pocinjue sajam knjiga , juce u Spieglu ( to je jedini nedeljnik koji vec decenijama citam i pratim) specijalan dodatak
o 38 knjiga i 10 "bezveznih". Napisacu nekoliko recenica o ovim knjigama koje obecavaju, sve neki novi klinci, svi sa engelskog govornog podrucja.
Taj frankfurtski sajam knjiga dodeljuje i neku nagradu koja se zove "knjizevna nagrada nemackih izdavaca", to je pored Nobela i najprestiznija nagrada,
mislim ( ali nisam sigurna) da se ne dodeljuje nikome ko pise na nemackom, ali su dobitnici kandidati za Nobela cak i iste godine, ili barem godinu, dve
kasnije Pamuk, Paz, Fuente, Ljosa ( ovo sada po secanju, a ima ih jos desetak sigurno) prvo su dobili ovu nemacku, a onda iste godine ili samo
godinu, dve kasnije i Nobela. 2012 se dogadja veliki skandal jer nemacku nagradu dobija Kinez disident, a Nobela Kinez "komunista".
Herta Miler je neki glavni lik na ovom sada sajmu, pise knjige, mlati praznu slamu protiv Putina, ja to ne volim jer sam misljenja da i obucar treba da se bavi
cipelama pa i knjizevnik pisanjem knjiga. Cim pocnu da se bave definicijama koji je drzavnik prav, ko je kriv , sta je diktatura, sta demokratija, kajem se onda
da sam ijednu njihovu knjigu procitala.
I da, napisacu o dvojici koji su u najuzem izboru za tu prestiznu nagradu ove godine.
Inace je ovaj frankfurtski sajam knjiga posvecen Kafki jer je tacno 100 godina od prvih redova
Procesa.
Danas je njegovo pisanije aktuelnije nego sto je bilo i u njegovo vreme jer je pitanje svih pitanja kako je mogao jedan
covek pre 100 godina da bude tako vidovit i da predvidi ovu totalnu kontrolu drzave, drustva nad zivotom malog coveka.