Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Biljo, hoću i ja da čitam Perl Bak. Da li da počnem s onom njenom trilogijom? Prošle godine sam kupila komplet za 1000 dinara... Ne znam kako sam je preskočila u mladosti. Valjda zato što je moja kuma nije imala, a ona mi je bila glavni snabdevač. :)

Da si blize:(
Vidi, ja ne znam koja od koje je bolja, recimo moj favorit je uvek bila Ziva trska (ja sam ti cudan svat, Krasuljcice, pored svega procitanog, meni se ureze u pamet jedna jedina recenica koja mi ostaje tu, ali uvek zlata vredna, veoma zivotna i poucna), ali, uzeh ponovo Glasove u kuci. Toliko je divan roman, da nemam teksta.
Vec sam pomalo i zaboravila, uglavnom se radi o zeni koja sluzi u kuci bogatasa i ima kcerku dobi kceri tih gospodara. Ona ima sve, da ne duzim, manje je lepa od sluzavkine, ona recimo- otpatke...Ona zeli sve to, na koji nacin i koliko je to uticalo na njenu psihu(citajuci tada, cinilo mi se da je horor?...........moguce da ces nekad procitati pa necu dalje:)

P.s. Pomenula si trlogiju?
O, evo stize, da ne bude dugacak post:)

Prva iz trilogije je Istocni vetar-Zapadni vetar, Rastureni dom i jedna od najboljih - DOBRA ZEMLJA.
Njome je zaokruzila napredak kroz tri generacije, mislim, zemljoradnik, trgovac, umetnik, da i veoma je lepa Rastureni dom.
To je ta trilogija! Valjda nisam nesto pomesala, imam ja taj peh:)
Ziasta je zasluzila "Nobela".........

Poslednja izmena:
Imam Glasove u kući, ali ne i Živu trsku. Imam samo tuce knjiga... :(
Za "Doba zemlja" nagradjena je i Pulicerovom nagradom....
Uzmi "Ziva trska", ili Veliki talas, ma, koju hoces, neces pogresiti!
Tvorac grada jeste dobra, veoma, ali meni nesto nije legla, kuriozitet je da je to zapravo PRVA knjiga koju je objavila Perl Bak ali pod imenom Dzona Sedzisa.......Veliki izbor, zaista:)

Poslednja izmena:
Pocela Krvnika ljubavi od Jaloma. Malo gnjavi jer nije tipican roman, ali je prihvatljivo jer uspevam da vec u prvoj prici pronadjem dovoljno materijala za...pa cemu knjige sluze no da iskusas svoja razmisljanja na neku temu?! :).

Irvin Jalom?! Meni je baš na sekundarnoj listi za sajam Lečenje Šopenhauerom ili Problem Spinoza. Njegove knjige nisam ni uzimao u ruke (bez uvrede izdavačima, ali imaju bezveze korice) dok ga, pre par godina, jedna devojka nije nekritički prehvalila. Potom sam uvek nekako bio u manjku sa lovom kad bih imao priliku da ga kupim, međutim za ovaj sajam baš sam planirao i njega, mada ne kao nešto obavezno.

Mili Boze, čega kod mene sve nema:confused: Zagrebah po ormanu gde stoje neke stare knjige, pa naleteh na "Tajna nove čiode" Edgara Valasa, stara, stara, ne znam otkud mi, vidim izdanje "Nardona Prosveta" 1931.
Vise ne "grebem" u dogledno vreme po sopstvenim "starinarnicama"!!!

P.S. Pade mi na pamet da sam na jednom forumu procitala, jedna clanica pita da li postoji kasetno izdanje knjiga Edgara Valasa, kaze ima 4, samo nema bas ovu, kad ono...........Zamalo me ne ujede sopstveni pas dok sam se sunjala oko brave pomocne kuce ponevši pogresan kljuc, ali sam nasla ČIODU, ne znam da li da jos procitam kakvu tajnu krije:eek:

Poslednja izmena:
Prva iz trilogije je Istocni vetar-Zapadni vetar, Rastureni dom i jedna od najboljih - DOBRA ZEMLJA.
Njome je zaokruzila napredak kroz tri generacije, mislim, zemljoradnik, trgovac, umetnik, da i veoma je lepa Rastureni dom.
To je ta trilogija! Valjda nisam nesto pomesala, imam ja taj peh:)
Ziasta je zasluzila "Nobela".........
Neko je ovde druge knjige svrstao u trilogiju...:think: Kome verovati sad? :sad2:

A čini mi se da sam Sinove videla jednom u knjižari u kompletu s nekim dvema...
Nema veze, imam sve četiri...

Irvin Jalom?! Meni je baš na sekundarnoj listi za sajam Lečenje Šopenhauerom ili Problem Spinoza. Njegove knjige nisam ni uzimao u ruke (bez uvrede izdavačima, ali imaju bezveze korice) dok ga, pre par godina, jedna devojka nije nekritički prehvalila. Potom sam uvek nekako bio u manjku sa lovom kad bih imao priliku da ga kupim, međutim za ovaj sajam baš sam planirao i njega, mada ne kao nešto obavezno.

Nemam nijednu njegovu u posedu jer se uglavnom orjentisem na biblioteku, a naslove je tesko naci, osobito "Sopenhauera" koga nema ni za lek. Procitala sam "Kad je Nice plakao", i dopalo mi se. Nije za 5 zvezdica ali je u redu.

Neko je ovde druge knjige svrstao u trilogiju...:think: Kome verovati sad? :sad2:

A čini mi se da sam Sinove videla jednom u knjižari u kompletu s nekim dvema...
Nema veze, imam sve četiri...

U pravu si, i ja vise nista ne znam, ali znam da sam ih SVE procitala, evo sta kaze Vikipedia:
.Dobra zemlja je prvi deo trilogije koja se nastavlja romanima Sinovi i Rastureni dom, u svakom slucaju sutra cu da ih poredjam jednu do druge i da vidim, ima logike.......

Poslednja izmena:
Perl Bak sam citala kada sam imala oko tridesetak godina.
Sta da kazem kada se jos uvek secam skoro svih njenih romana.
Ne mogu da izdvojim ni jedan, jer su svi dobri, sjajni, dok sam ih citala ja sam tamo bila... e to je magija Perl Bak.

A sto se tice Jaloma, mene su Lecenje Sopenhauerom i Kad je Nice plakao spasile...

Preuzeh Centralnu Evropu. Najdeblja knjiga koju sam ikada i videla i posedovala. Knjizevni kriticari mnogo hvale knjigu
i svi je nazivaju Rat i Mir ( 21 vek) , a ja tek sada shvatih zasto. Zbog broja stranica. Shije Rat i Mir za jedno pedesetak, mozda i stotinak
stranica.

Radnja romana zvuci bas obecavajuce jer su likovi i fiktivni, ali vecina su i stvarni ljudi ( ali i zene;)) iz sveta umetnosti, muzike, politike,
u romanu imaju i svoja prava imena tipa Shostakovic, Ahmatova i slicno. Pise i o dvojici generala ( sovjetska i nemacka strana= Vasov i Paulus=
Staljingrad), pise o jednoj umetnici iz DDR-a, zacudila sam se da jedan mladji Amerikanac iz Kalifornije uopste i zna za nju, zapravo se sve vreme
cudim koji su ti motivi koji inspirishu coveka iz Sakramenta ( glavni grad Kalifornije) da pise roman na hiljadu strana o odnosu Nemci=Sovjeti.
Tu je ponajmanje WWII tema i motiv.

Elem, ja nisam sigurna da cu knjigu poceti iz mesta da citam , barem ne ozbiljno.

Preuzeh Centralnu Evropu. Najdeblja knjiga koju sam ikada i videla i posedovala. Knjizevni kriticari mnogo hvale knjigu
i svi je nazivaju Rat i Mir ( 21 vek) , a ja tek sada shvatih zasto. Zbog broja stranica. Shije Rat i Mir za jedno pedesetak, mozda i stotinak
stranica.

Radnja romana zvuci bas obecavajuce jer su likovi i fiktivni, ali vecina su i stvarni ljudi ( ali i zene;)) iz sveta umetnosti, muzike, politike,
u romanu imaju i svoja prava imena tipa Shostakovic, Ahmatova i slicno. Pise i o dvojici generala ( sovjetska i nemacka strana= Vasov i Paulus=
Staljingrad), pise o jednoj umetnici iz DDR-a, zacudila sam se da jedan mladji Amerikanac iz Kalifornije uopste i zna za nju, zapravo se sve vreme
cudim koji su ti motivi koji inspirishu coveka iz Sakramenta ( glavni grad Kalifornije) da pise roman na hiljadu strana o odnosu Nemci=Sovjeti.
Tu je ponajmanje WWII tema i motiv.

Elem, ja nisam sigurna da cu knjigu poceti iz mesta da citam , barem ne ozbiljno.

I ja treba da provedem kondicione pripreme za tog Volmana. :D
Kaži, jesi čula šta za ovog Florijana Ilijesa (http://de.wikipedia.org/wiki/Florian_Illies)
Mislim da je ova 1913: Der Sommer des Jahrhunderts (http://de.wikipedia.org/wiki/1913:_Der_Sommer_des_Jahrhunderts) po tvom ukusu.
Sad postoji i srpsko izdanje.

I ja treba da provedem kondicione pripreme za tog Volmana. :D
Kaži, jesi čula šta za ovog Florijana Ilijesa (http://de.wikipedia.org/wiki/Florian_Illies)
Mislim da je ova 1913: Der Sommer des Jahrhunderts (http://de.wikipedia.org/wiki/1913:_Der_Sommer_des_Jahrhunderts) po tvom ukusu.
Sad postoji i srpsko izdanje.

Cula sam, citala pre dve godine kritiku, valjda je 2012 knjiga i objavljena, ali ta knjiga nije roman, beletristika, a jeste bila dugo na prvom mestu ( bestseler no.1)
ali ne u kategoriji beletristike.

Za nedelju dana u Frankfurtu pocinjue sajam knjiga , juce u Spieglu ( to je jedini nedeljnik koji vec decenijama citam i pratim) specijalan dodatak
o 38 knjiga i 10 "bezveznih". Napisacu nekoliko recenica o ovim knjigama koje obecavaju, sve neki novi klinci, svi sa engelskog govornog podrucja.
Taj frankfurtski sajam knjiga dodeljuje i neku nagradu koja se zove "knjizevna nagrada nemackih izdavaca", to je pored Nobela i najprestiznija nagrada,
mislim ( ali nisam sigurna) da se ne dodeljuje nikome ko pise na nemackom, ali su dobitnici kandidati za Nobela cak i iste godine, ili barem godinu, dve
kasnije Pamuk, Paz, Fuente, Ljosa ( ovo sada po secanju, a ima ih jos desetak sigurno) prvo su dobili ovu nemacku, a onda iste godine ili samo
godinu, dve kasnije i Nobela. 2012 se dogadja veliki skandal jer nemacku nagradu dobija Kinez disident, a Nobela Kinez "komunista".:D

Herta Miler je neki glavni lik na ovom sada sajmu, pise knjige, mlati praznu slamu protiv Putina, ja to ne volim jer sam misljenja da i obucar treba da se bavi
cipelama pa i knjizevnik pisanjem knjiga. Cim pocnu da se bave definicijama koji je drzavnik prav, ko je kriv , sta je diktatura, sta demokratija, kajem se onda
da sam ijednu njihovu knjigu procitala.
I da, napisacu o dvojici koji su u najuzem izboru za tu prestiznu nagradu ove godine.
Inace je ovaj frankfurtski sajam knjiga posvecen Kafki jer je tacno 100 godina od prvih redova Procesa.
Danas je njegovo pisanije aktuelnije nego sto je bilo i u njegovo vreme jer je pitanje svih pitanja kako je mogao jedan
covek pre 100 godina da bude tako vidovit i da predvidi ovu totalnu kontrolu drzave, drustva nad zivotom malog coveka.

Sad me zbuniste: knjiga ima oko 750 strana (a znam da ste oboje pisali o obimnijim knjigama), čula sam oprečne stavove i prva mi je na spisku za Sajam.

Imam samo elektronsku verziju, tako da mi je fizički obim manje važan. Treba se pripremiti za čitanje, jer je knjiga u onom drugom smislu teška, mada ja i ne volim kad pisci mnogo podilaze čitaocima i previše su pristupačni.

Imam samo elektronsku verziju, tako da mi je fizički obim manje važan. Treba se pripremiti za čitanje, jer je knjiga u onom drugom smislu teška, mada ja i ne volim kad pisci mnogo podilaze čitaocima i previše su pristupačni.

Ja se već pola godine šlepam na kondiciji koju sam dobila iz Nabokovljevog Dara: i obim, i stiske akrobacije, i menjanje lica iz prvog u treće i prostorna i vremenska preplitanja...
Ipak, ni to nije bilo dovoljno da Pinčona svarim u cugu.

Ja se već pola godine šlepam na kondiciji koju sam dobila iz Nabokovljevog Dara: i obim, i stiske akrobacije, i menjanje lica iz prvog u treće i prostorna i vremenska preplitanja...
Ipak, ni to nije bilo dovoljno da Pinčona svarim u cugu.

Pinčon mi je dugo bio favorit, ali kod većine njegovih knjiga ozbiljno se postavlja pitanje da li je uloženi trud adekvatan čitalačkom zadovoljstvu koje se na kraju izvuče. Mislim, dok je radio na fakultetu Pinčon je za vrijeme ručka, uz špagete i piletinu, čitao rasprave iz kvantne fizike. Pa onda sjedne i napiše roman. On je takav lik. Nije ni čudo da neće da daje intervjue. Vjerovatno ne postoji niko ko će mu postaviti pitanje koje mu neće biti glupo. Ali takvi na kraju ostanu pametni samo za sebe i možda još par sličnih tipova.
Ozbiljno težak pisac kog sam u posljednje vrijeme čitao, a koga se isplati čitati je Gombrovič. Onaj Transatlantik od oko 200 strana bio je veći izazov od čitave Murakamijeve 1q84.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back