Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tolka, malo si nas potcenila. Mi sa ovog pdf-a se ne šalimo tako nisko. Valjda nam zbog toga i ne treba ta famozna kafana koju toliko tražite.

rado, ja te ne poznajem tako ujedavu..skoro pa osornu i Frojdovski zadojenu
nikome nije pala glava sa ramena zbog šale

misliš da je ovde krutost i Ozbiljnost-odlika nivoa?
e moja rado, cveće moje malo...ego je gadna stvar a njegovo hranjenje i debljanje nikuda ne vodi..ponajmanje mudrosti...
ako nema igre-mrtvi ste svi..

kažeš "niska" šala?? idi! kakva je to onda visoka šala :)

Pa reče čovek da je čitao u mojim godinama, šta si tu videla loše ili uvredljivo ? Koliko vidim, tebi Bukovski smeta prvenstveno :) Nije to uber-kvalitetno štivo, ali me opušta... povremeno i nasmeje.

ako si mlad nisi obnevideo, video si da sam se izvinila, da sam pogrešno shvatila...a Bukovski..treba ga pročitati, naravno :)

Quentin je rekao da je citao to sa 19 ( ili 20) godina koliko sada ima i Direkt.
Eto, ja nisam ni sa 40+:D Barem ne ove dve koje nisu Bukovski.
Citam sada Slobodu ( Dzonatan Frencen) i stvarno sam odusevljena. A fino, ima i ona kao i Korekcije 700 strana pa uzivanju nikad kraja.

svaka knjiga se drugačij doživljava u svakoj ciljnoj grupi starosti..kada je dotični student bude čitao sa 40 imaće novu emociju, jer je minuli rad godina učinio da se svet oko sebe doživi i drugom svetlu
neka iskustva onda mogu da se porede sa piščevim iskustvom i njegovim vokabularom i idejama a teme mogu da nam budu jednostavne i nezanimljive, deja vu

rado, ja te ne poznajem tako ujedavu..skoro pa osornu i Frojdovski zadojenu
nikome nije pala glava sa ramena zbog šale

misliš da je ovde krutost i Ozbiljnost-odlika nivoa?
e moja rado, cveće moje malo...ego je gadna stvar a njegovo hranjenje i debljanje nikuda ne vodi..ponajmanje mudrosti...
ako nema igre-mrtvi ste svi..

kažeš "niska" šala?? idi! kakva je to onda visoka šala :)

Direkt je jedan od omiljenih forumaša, koji je uprkos mladosti veoma koristan na Književnosti za razliku od nekih vremešnih članova koji bi pošto poto da od svake teme naprave kafanu. Bilo je pokušaja podsmevanja i ranije, ali meni karakter ne dozvoljava da tolerišem takvo ponašanje, makar to bili moji prijatelji lično. Ako si se dovoljno ispraznila, molim te da završimo s anlizom mene i da se vratimo temi.
Šta si ti, Tol, pročitala poslednje i šta trenutno čitaš?

nemam nameru da divanim sa osornim i umišljenim ljudima..takvi su mi za izbegavanje
a ne praznim se ja na ovakav način i "šteta što si slepa kod očiju"..a i vrlo je nedolično sa tvoje strane da mi držiš takva "predavanja"
nisam tu da delim mudrost
niti da se ulagujem komplimentima, jer vidim da se onda mekša

samo navratih jer me je Ljiljka pozvala, a moji pokušaji sa šalom su bili omalovaženi, jer je ovde "viši" nivo no na ostalim pdf
da sam znala da ću imati ovakvo neprijateljstvo oko sebe, veruj, ne bih ni za živu glavu dolazila
ostajte u zdravlju i zabludama :)

edit: Zamoljavam moderatora qentin-a da moju poslatu pjesmu ne uključi u natjecanje za tekmu VRIJEME
Hvala!:hvala:

nemam nameru da divanim sa osornim i umišljenim ljudima..takvi su mi za izbegavanje
a ne praznim se ja na ovakav način i "šteta što si slepa kod očiju"..a i vrlo je nedolično sa tvoje strane da mi držiš takva "predavanja"
nisam tu da delim mudrost
niti da se ulagujem komplimentima, jer vidim da se onda mekša

samo navratih jer me je Ljiljka pozvala, a moji pokušaji sa šalom su bili omalovaženi, jer je ovde "viši" nivo no na ostalim pdf
da sam znala da ću imati ovakvo neprijateljstvo oko sebe, veruj, ne bih ni za živu glavu dolazila
ostajte u zdravlju i zabludama :)

edit: Zamoljavam moderatora qentin-a da moju poslatu pjesmu ne uključi u natjecanje za tekmu VRIJEME
Hvala!:hvala:

Aj bre ne zezaj:)
Druzi se malo s nama, videces vec da si na pravom mestu:)
U pravu si da nema ovde saljivdzija, ali zbog shege idemo na druga mesta.
I taman posla da povlacis svoje Vrijeme.

• Podržavam
Reactions: Tol
Nepotrebno je sve shvatati toliko ozbiljno :)

Na kraju krajeva, život nije ništa ozbiljno, puka smejurija :mrgreen:

Inače, sad završavam "Bolest i stvaranje" Vladete Jerotića, studiju u kojoj objašnjava, ili barem pokušava da objasni povezanost između neuroze i stvaralaštva istaknutih književnika kao što su Kafka, Hese, Jonesko, i filozofa Kjerkegora. Ništa preterano prosvetljujuće ali ima zanimljivosti...
Počeo "Lelek sebra", Tin Ujević; i malo poezije da začini ovu turobnu sredu.

ope.jpg

Моја препорука.

Živnulo.

Pošto mi je jedna knjiga još ''zarobljena'', pa ne mogu da se pojavim u biblioteci i zadužim se, opet sam izvukao svoj ''Hotel kod poginulog alpiniste'' braće Strugacki.

Grupica raznolikih i živopisnih likova se zatiče u malom i zabačenom planinskom hotelu pod imenom ''Kod poginulog alpiniste'' kada počinju da se dešavaju neke stvari...
170 strana strugackaste ''socijalne fantastike'', većim delom se čita kao duhoviti roman detektivske misterije, dok pri kraju menja žanr i ton, pa prelazi u ''klasični'' SF u pesimističnom kritičkom duhu.

Shvatio sam da u svako doba mogu ponovo da pročitam bila šta od Arkadija i Borisa. Definitivno spadaju u najuži krug mojih omiljenih pisaca, čak i kada dođu u jednom tako kljakavom prevodu kao što je ovaj u ''Alpinisti'' (ko još normalan prevodi ''votku'' kao ''rakiju'', npr?).

Poslednja izmena:
Inače, sad završavam "Bolest i stvaranje" Vladete Jerotića, studiju u kojoj objašnjava, ili barem pokušava da objasni povezanost između neuroze i stvaralaštva istaknutih književnika kao što su Kafka, Hese, Jonesko, i filozofa Kjerkegora. Ništa preterano prosvetljujuće ali ima zanimljivosti...
Počeo "Lelek sebra", Tin Ujević; i malo poezije da začini ovu turobnu sredu.

A je l' Jerotić sve objašnjava u hrišćanskom ključu?

- - - - - - - - - -

Pošto mi je jedna knjiga još ''zarobljena'', pa ne mogu da se pojavim u biblioteci i zadužim se, opet sam izvukao svoj ''Hotel kod poginulog alpiniste'' braće Strugacki.

Grupica raznolikih i živopisnih likova se zatiče u malom i zabačenom planinskom hotelu pod imenom ''Kod poginulog alpiniste'' kada počinju da se dešavaju neke stvari...
170 strana strugackaste ''socijalne fantastike'', većim delom se čita kao duhoviti roman detektivske misterije, dok pri kraju menja žanr i ton, pa prelazi u ''klasični'' SF u pesimističnom kritičkom duhu.

Shvatio sam da u svako doba mogu ponovo da pročitam bila šta od Arkadija i Borisa. Definitivno spadaju u najuži krug mojih omiljenih pisaca, čak i kada dođu u jednom tako kljakavom prevodu kao što je ovaj u ''Alpinisti'' (ko još normalan prevodi ''votku'' kao ''rakiju'', npr?).

Ja sam to jednom krenuo da čitam i odustao. Nemam pojma više šta mi je smetalo, ko zna šta sam očekivao. Ponoviću jednom.

Ja sam to jednom krenuo da čitam i odustao. Nemam pojma više šta mi je smetalo, ko zna šta sam očekivao. Ponoviću jednom.
Sledeći put ako je uzmeš očekuj da bude pomalo neozbiljna i nadrealna, sa prenaglašenim karikaturalnim likovima. Ovaj roman bi se sasvim dobro mogao pretočiti u pozorišnu predstavu.
Imaju Strugacki objektivno i boljih knjiga, ali dopada mi se atmosfera u ovom i ta parodija na ''Agata Kristi'' tip zapleta.

Uzgred, da li postoji neki ruski roman iz poslednjih stotinak godina u kom se ne pojavljuje niko pijan?

Ne u potpunosti, iako se baš i ne može ograditi od toga, ako uzmemo u obzir koji su autori u pitanju :) Čak je negde zamerio hrišćanskim komentatorima što su pokušali da od Kafke naprave hrišćanskog mučenika, što je uzaludno, jer on ne bi mogao da prihvati Hrista kao mesiju, jer bi to značilo da prihvata nevinu žrtvu kao uslov čovekovog spasenja. A on je znao da sve patnje mi sami moramo da propatimo.

- - - - - - - - - -

Не знам зашто модератор има одбојност према психолозима и психологији, и нерадо гледа на књиге из те, и сличних, области. Јеротића не волим превише јер ми се чини да помало унијати, али му је ова књига сасвим солидна. Говори о повезаности стваралачког дара и болести, па се дотиче психопатологије, неурозе, религије, мистике. Углавном овоме приступа са гледишта Јунгове дубинске психологије, јер је Јунгов следбеник, али и из других праваца. У посебним поглављима је писао о Кафки, Јонеску, Кјеркегору и Хесеу, као што рече Директ. Књигу препоручујем.

Можда се на Ничеа могу применити дубоке Вајнингерове речи: ''Геније који постаје лудак неће више да буде геније. Он уместо моралности хоће – срећу. Јер свако лудило постаје само из неподношљивости бола везаног за сваку свесност.'' Модернију дефиницију лудила не би нам могла дати ниједна савремена психијатрија.

Не знам зашто модератор има одбојност према психолозима и психологији, и нерадо гледа на књиге из те, и сличних, области. Јеротића не волим превише јер ми се чини да помало унијати, али му је ова књига сасвим солидна. Говори о повезаности стваралачког дара и болести, па се дотиче психопатологије, неурозе, религије, мистике. Углавном овоме приступа са гледишта Јунгове дубинске психологије, јер је Јунгов следбеник, али и из других праваца. У посебним поглављима је писао о Кафки, Јонеску, Кјеркегору и Хесеу, као што рече Директ. Књигу препоручујем.

Можда се на Ничеа могу применити дубоке Вајнингерове речи: ''Геније који постаје лудак неће више да буде геније. Он уместо моралности хоће – срећу. Јер свако лудило постаје само из неподношљивости бола везаног за сваку свесност.'' Модернију дефиницију лудила не би нам могла дати ниједна савремена психијатрија.

MLogo si ti nezgodan decko:D
Moderator ( kao i ja, ili ti, ili bilo ko ko ovde pise) ima neke svoje jel " preferencije";), a tu za njega ( kao ni za mene) nikako nisu neke duboke psihoanalize
i psihologije . Doduse , ja ovo vise u svoje ime i za svoj ukus, njegov bas i ne poznajem.
On je samo pitao da li Jerotic preteruje sa hriscanstvom, a to sam htela i ja da pitam, ali me je Quentin tu preduhitrio.

Не знам зашто модератор има одбојност према психолозима и психологији...

Tja, kad ne bi bilo ovakvih misterija, čime bi se svijet bavio. Šalim se, nemam nikakvu naročitu odbojnost prema psiholozima i psihologiji. Samo sam pitao to što sam pitao i što je Rayela pojasnila. Inače, što sam stariji, psihologija mi djeluje zanimljivija od filozofije, bar u kontekstu pogleda na književnost.

Psihologija je nauka, religija nije, tako da bilo kakvo hibridno ukrštanje može da rodi samo nakazu. Interesuje me psihologija, ali nikad ne bih uzeo da čitam Vladetu, jer ne želim da se bavim prosejavanjem kad govori Jerotić-psiholog, a kad Jerotić-vernik.

Moram da priznam da ni meni nikad nije bio jasan suživot nečega što počiva na dogmi i empirijske naučne discipline. Ali ja sam faith impaired, što mi reče jedna koleginica, tako da valjda to i ne mogu da provalim.

Obe počivaju na duši, s tim što jedna pretenduje da ju poznaje, a druga da ju shvata.

Hvala na pokušaju da objasniš, ali sad mi je još manje jasno. :D

Onako, laički, koliko znam, psihologija je prirodna nauka za koju je ono što nazivamo dušom u osnovi rezultat komplikovanih biohemijskih procesa u mozgu, dok je za religiju duša entitet koji može postojati i odvojeno od tijela, tako da ne shvatam kako neko može biti vjeran i ženi i ljubavnici. Ali nije sve to tako važno....

U predgovoru za knjigu: Sigmund Frojd, Psihopatologija svakodnevnog života, koji je napisao Hugo Klajn, prvi psihoanalitičar u Srbiji
(bavio se psihoanalizom još za vreme stare Jugoslavije, jedan od tri psihoanaliticara, sva trojica Jevreji, jedan u Ljubljani, jedan
u Subotici i Klajn u Beogradu) piše o ovoj temi i nespojivosti psihoanalize i verskih dogmi. Navodi i neke radove od Jerotića,
ali ti radovi su napisani iz "ugla" Jungove psihijatrije; tako da je Jerotić u širokom krugu zaobilazio Frojda, a mora se čovek i
zapitati o validnosti takvog terapeuta koji robuje verskim dogmama. Čovek je bio nadaren ali upao u lavirint vere, a što dovoljno
govori i o njegovoj ličnosti.

Ljudi, vernici, okruženi svakodnevnom nesigurnošću i opasnostima nalaze sigurnost u dogmama, veri i bogu.
Osnivač antifeudalnog protestantizma Martin Luter u svojoj pesmi kaže: " Tvrda kula je naš Bog".
U nesigurnim vremenima "tvrda kula" se ne napušta dok se ne nađe nova, sigurnija.

Takvu, noviju, naoko tvrđu kulu predstavlja nacionalizam ( fašizam ), sa svojim dogmama i zabranama mišljenja,
svojim predrasudama i zapovestima od kojih je najčuvenija: "Bila u pravu ili ne, kad je u pitanju moja zemlja,
ja sam na njenoj strani".

I tako dođemo do povezanosti vere i nacionalizma, koji su kao pupčanom vrpcom vezani, a što je nespojivo
sa pravom, istinskom naukom, ponajmanje sa psihijatrijom i psihologijom, koje najčešće leče posledice ovih
ispirača mozga i svesti.

Sa psihijatrijom treba biti veoma oprezan, sve veći broj velikih svetskih "imena" iz sveta psihijatrije diže glas o
zloupotrebi ove discipline.

Treba pogledati ovaj film, titl je na srpskom, ko dobro ne stoji sa engleskim, ko nema dobar želudac neka ne gleda.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back