Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam Ostera iščitavao 15 godina, a ti ćeš da ga smažeš za dva mjeseca!
Ma vec sam ga smazala, imam samo jos jednu knjigu, ali nije OK ovako kako ja sada radim.
Bolji je tvoj sistem. Vise i ne znam ko je gde i u kom romanu igrao glavnu ulogu, a Oster nije kao Man ili Krleza,
Fokner ili "onaj" Dostojevski";) koga mozes da citas i po drugi put. Ja sam Aleksandrijski kvartet citala tri puta,
i mnogo drugih knjiga citam i po drugi put ( manje ili nikako i po treci), ali Ostera sigurno necu.

Nego, ti si za sve kriv:zcepanje:
Sacu samostalno da predjem na Korekcije mrzi me da cekam Radu.

Nego i Bernhard ima Korekcije pa sam bila zelo zbunjena.
Kad procitam ovde prelazim na Bernhardove;)

Poslednja izmena:
Rayela, sad mi je lakše kad čujem da i ti malo razumeš, pa malo NE RAZUMEŠ Ostera. :) Već sam pomislila da je u meni problem. Ja čitam treči deo Trilogije, završiću sutra (nadam se), pa ću i ja da počnem Korekcije. Prvi i treći deo Njujorške trilogije tako-tako, ali drugi me smorio na svih 50 strana...:(
Treci roman je i za mene i najbolji, a svi ostali njegovi su na neki nacin slicni kao i taj treci.

Citam Nevidljivog i dopada mi se. Ja ga lako citam i razumljiv mi je.
To je prva Osterova knjiga koju citam, nadam se ne i poslednja.
Bibliotekarka mi je preporucila Sunset park umesto Nevidljivog, valjda se njoj vise ta knjiga dopala ili je stvarno bolja ili je sve stvar licnog ukusa?
Uzecu Sanset park kad sledeci put odem u biblos.
Pozdrav za sve!

Valjarevićevu zbirku "Džo Frejzer i 49(24) pesama". Nije nešto što bih čitao redovno, ali ima neki poseban šmek. Trash poezija, ofkors, ali Džo Frejzer poema je istinski kvalitetna.
Privodim kraju Tajnu istoriju, sve više i više nedoslednosti što duže čitam :) Dužina knjige joj sigurno nije pomogla, trebalo bi to skratiti barem za nekih 150 stranica.
Sledeće na redu za čitanje "Sodoma i Gomora", Malaparte. Ta knjiga valjda dođe kao temelj njegovih romana, kako sam negde pročitao. Ako je i blizu njihovom kvalitetu, verujem da ću uživati :)

Valjarevićevu zbirku "Džo Frejzer i 49(24) pesama". Nije nešto što bih čitao redovno, ali ima neki poseban šmek. Trash poezija, ofkors, ali Džo Frejzer poema je istinski kvalitetna.
Privodim kraju Tajnu istoriju, sve više i više nedoslednosti što duže čitam :) Dužina knjige joj sigurno nije pomogla, trebalo bi to skratiti barem za nekih 150 stranica.
Sledeće na redu za čitanje "Sodoma i Gomora", Malaparte. Ta knjiga valjda dođe kao temelj njegovih romana, kako sam negde pročitao. Ako je i blizu njihovom kvalitetu, verujem da ću uživati :)
E ne dao mi Bog da jos jednom uzivam u njegovim knjigama, a ta Sodoma i gomora mora da je uvod u Kozu.
Kaputt mi je bio jos i ugodan za citanje, ali sam kod Koze morala i da preskacem neke pasuse , narocito deo kada je nestao njegov
pas i kako ga je i gde nasao.

Ja cu od sutra ponovo Ostera Mr.Vertigo, tanka knjizica,, Korekcije imaju dva kila ( tvrd povez) pa ce sacekati desetak dana.

Ne znam da li je Quentin citao ovu knjigu, radnja je drugacija, a i vreme. Nije Vijetnam i sletanje na Mesec, a nisu ni knjizevnici
sa Kolumbija univerziteta. koji obaveznu provedu po 3-4 gdine u Francuskoj.
Radnja se dogadja 1927, a glavni je lik neki ulicni decak i jedan Jevrejin. Svi ga hvale, kazu da je kao Dikens,
Stevenson ili Tven.

Ja cu od sutra ponovo Ostera Mr.Vertigo, tanka knjizica,, Korekcije imaju dva kila ( tvrd povez) pa ce sacekati desetak dana.

Ne znam da li je Quentin citao ovu knjigu, radnja je drugacija, a i vreme. Nije Vijetnam i sletanje na Mesec, a nisu ni knjizevnici
sa Kolumbija univerziteta. koji obaveznu provedu po 3-4 gdine u Francuskoj.
Radnja se dogadja 1927, a glavni je lik neki ulicni decak i jedan Jevrejin. Svi ga hvale, kazu da je kao Dikens,
Stevenson ili Tven.

Čitao sam Vertigo i dopala mi se. Neobična knjiga. Nekako, nisam znao šta bih rekao kad sam je pročitao. Vjerovatno jedini roman pisan u alegoričnom ključu koji mi se ikad dopao.

A ti onda čitaj Žukova... Ima nas raznih, glupih površnih, radoznalih, ali nikoga ne vređamo.

To je samo moja pretpostavka o knjizi, izvedena na osnovu godina praćenja te jezive manipulatorke i obične diletatkinje koja diskvaliikuje ljude, ne pružajući im elementarnu šansu za iznošenje svoje verzije događaja, kao i uličarskim azonima u montaži emisija. Time ne vređam eventualnog čitaoca, jer svi mi, uključujući i mene s vremena na vreme osetimo potrebu da pročitamo nešto glupo.

p.s. Da, zaboravio sam da pomenem i vrhunski manhunt na Mladića, kad joj se onaj čiča popiškio u medna usta...

Poslednja izmena:
Možda Brankicu Stanković Insajder, morala bih da je vratim uskoro... :think:

Amos Oz, Prica o ljubavi i tami Molim te procitaj. U opkladu za milionce da ce on ove godine dobiti Nobela
jer em lepo pise, em niko iz Izraela nije do sada dobio Nobela.

@Velebitni, si zavrsio Zukova? ;)
Ja cu B.Stankovic samo da prelistam, zanima me mnogo "detalja" jer nisam ni pratila te njene emisije.

Da, i mene interesuje kakav je Žukov. Mislim, ima li vrijednosti koje nadilaze istorijsku i ideološku komponentu?
Jes' da nije književnost, ali ako je Čerčil onomad dobio Nobela za književnost, možemo za Žukova bar na forumu da se pitamo.

Ok, još jednom da napomenem da nisam želeo nikog da uvredim zbog Brankice. To je jednostavno jedna od 10 meni najomraženijih javnih ličnosti i uvek reagujem oštro kad joj vidim ime. Jednostavno je to jače od mene.

Što se tiče Žukova, u početku, opisuje svoje teško, siromašno detinjstvo, užasan život na ivici egzistencije i muke svojih roditelja, koji su očajnički pokušavali da radom kod veleposednika zarade za goli život. Opisuje i kako su njega i sestru, roditelji ostavljali sa mldjim bratićem od nepunih godinu, jer su morali da rade, te kako je taj mališa preminuo... i tako. Ima, tu da kažem literalnih pokušaja, iako sam ja očekivao golu ratnu hroniku. Uglavnom, ja sam još na tom prvom delu, ali sam ustanovio da ona ratna zbivanja dolaze kasnije. Usporio sam s njim jer sam uporedo počeo sa još nekim delima,a i brate pratim ta dešavanja na Krimu.:D

Ok, još jednom da napomenem da nisam želeo nikog da uvredim zbog Brankice. To je jednostavno jedna od 10 meni najomraženijih javnih ličnosti i uvek reagujem oštro kad joj vidim ime. Jednostavno je to jače od mene.

Što se tiče Žukova, u početku, opisuje svoje teško, siromašno detinjstvo, užasan život na ivici egzistencije i muke svojih roditelja, koji su očajnički pokušavali da radom kod veleposednika zarade za goli život. Opisuje i kako su njega i sestru, roditelji ostavljali sa mldjim bratićem od nepunih godinu, jer su morali da rade, te kako je taj mališa preminuo... i tako. Ima, tu da kažem literalnih pokušaja, iako sam ja očekivao golu ratnu hroniku. Uglavnom, ja sam još na tom prvom delu, ali sam ustanovio da ona ratna zbivanja dolaze kasnije. Usporio sam s njim jer sam uporedo počeo sa još nekim delima,a i brate pratim ta dešavanja na Krimu.:D

Da citiram jednu od velebitnih izjava naseg prezidenta ( asocijacija na tesko detinjstvo):
Imao sam tesko detinjstvo, a morao sam da idem i u skolu;)

A posto se ti ( kao i ja) zanimas i zamlacujes politikom, sada Krimom, ja bih i tebi da preporucim Ovog Amos Oz-a i njegovu knjigu jer
je ta knjiga takodje neka vrsta autobiografije ,uglavnom se bavi svojim rodirteljima, babama i dedama , koji su i rodjeni i ziveli i voleli
Poljsku i Rusiju. Autor je prva generacija dece rodjene u Izraelu koji tada i nije bio Izrael.

Secanja njihova na Odesu, Litvaniju, opisi konja, livada, cveca, shuma, nesto je najlepse sto sam ja ikada procitala.
A onda dolaze iz jednog savrseno drugog sveta, za njih i najlepseg na svetu, na neke prostore koji su im do kraja zivota
potpuno strani. I tako provode ostatak zivota u ceznji za Odesom.

E da, ti ljudi ne znaju hebrejski, ili ga samo "natucaju", decak ( autor) uci hebrejski od svog rodjenja, hebrejski je njegov
maternji jezik, ali se smeje i babama, dedama pa i roditeljima jer svi znaju sve jezike, samo ne hebrejski.
Ruski je do smrti bio njihov maternji jezik.

Daily mail o knjizi:

"Tragikomicna saga o ljubavi i knjigama, o jevrejskom zivotu i imigrantskom zivotu sirom sveta, o
univerzalnom ludilu svake porodice. Procitajte ovu knjigu odmah- jamcim vam da ce proci mnogo,
mnogo vremena pre nego sto na naidjete na briljantnije delo"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back