Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Pa to. Po nekoj mojoj slobodnoj proceni, Tvrđava je Derviš i smrt, razblažen i preveden na jezik koji bolje razumeju žene i neiskusni čitaoci. Ne omalovažavam žene, samo mislim da je većina žena sklonija ljubavnim pričama, nego nečem drugom.
Mada, postoji jedna bitna razlika. Ahmeda pokreće mržnja, Ahmeta ljubav, prvi strada, drugi trijumfuje (koliko je to moguće za malog čoveka).
Ostalo je maltene sve isto, počevši od mrtvih drugova i silovanja one žene (prva glava Trvđave), pa preko šumskog potoka i bekstva u prirodu (druga glava), pa likova, ideje, stradanja porodice...
Iz Tvrđave se može izvući više citata, jer ih Meša služi kao na tacni, dovoljno je prepisati jedan pasus i to je to, dok Derviš i smrt zahteva veću pažnju, koncentraciju i dublju analizu. Još jedan od razloga što se vrednost ovih romana izjednačava, ili se čak prednost daje Tvrđavi.
Pa jeste to medena love story, ali takvih ima kolko oces svuda.
Dervis i smrt je druga prica, knjiga za sva vremena.
Ja jedino ne razumem zasto se uvek neko vraca na Tvrdjavu i Dervisa, a o tome su pisani i doktorski radovi, ima i pozorisnih predstava,
cak videh da je i film sniman , a i ovde smo oba romana "obradjivali"

Uvek taj Rudjer dodje i umesto da kaze nesto o nome sta cita navede Selimovica , hemingveja i jos nekoga i onda po stoti put pricamo
o Tvrdjavi

Ja momentalno ne znam sta da citam pa citam Dostojevskog ( Ponizeni i uvredjeni)

Nije prvi put, a sigurno ne i zadnji.
Cekam Godoa ili tri knjige od Pol Ostera pa cu bataliti Fjodora cim stignu.