Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa to. Po nekoj mojoj slobodnoj proceni, Tvrđava je Derviš i smrt, razblažen i preveden na jezik koji bolje razumeju žene i neiskusni čitaoci. Ne omalovažavam žene, samo mislim da je većina žena sklonija ljubavnim pričama, nego nečem drugom.

Mada, postoji jedna bitna razlika. Ahmeda pokreće mržnja, Ahmeta ljubav, prvi strada, drugi trijumfuje (koliko je to moguće za malog čoveka).

Ostalo je maltene sve isto, počevši od mrtvih drugova i silovanja one žene (prva glava Trvđave), pa preko šumskog potoka i bekstva u prirodu (druga glava), pa likova, ideje, stradanja porodice...

Iz Tvrđave se može izvući više citata, jer ih Meša služi kao na tacni, dovoljno je prepisati jedan pasus i to je to, dok Derviš i smrt zahteva veću pažnju, koncentraciju i dublju analizu. Još jedan od razloga što se vrednost ovih romana izjednačava, ili se čak prednost daje Tvrđavi.

Pa jeste to medena love story, ali takvih ima kolko oces svuda.

Dervis i smrt je druga prica, knjiga za sva vremena.

Ja jedino ne razumem zasto se uvek neko vraca na Tvrdjavu i Dervisa, a o tome su pisani i doktorski radovi, ima i pozorisnih predstava,
cak videh da je i film sniman , a i ovde smo oba romana "obradjivali"z;)
Uvek taj Rudjer dodje i umesto da kaze nesto o nome sta cita navede Selimovica , hemingveja i jos nekoga i onda po stoti put pricamo
o Tvrdjaviz;)
Ja momentalno ne znam sta da citam pa citam Dostojevskog ( Ponizeni i uvredjeni)z:)
Nije prvi put, a sigurno ne i zadnji.
Cekam Godoa ili tri knjige od Pol Ostera pa cu bataliti Fjodora cim stignu.

Pa ja sam primetila da se bas Tvrdjava vise svidja muskarcima.
Zene vise vole stihove Mike Antica, a one sto ga bas mnogo ne vole , citaju Dervisa.
Meni su te dve knjige potpuno razlicite, Dervis je za nase slike i prilie remek delo, Tvrdjava je lep ljubavni roman.

Ja volim i Miku i Derviša...;)

@
Ne mogu da upoređujem dok ne pročitam Tvrđavu. A kad ću, ne zna se...:rumenka:

Књижицу која се реално чита 2-3 сата ја сам растегао на неколико дана. Дневник о Чарнојевићу је једно дело између чијих редова провејава патриотизам, мисао о српству, српској идеји, Гавриловом херојском чину и косовском страдалништву. То, кажем, између редова, а, иначе, роман је свесно разбацан, са преплитањем догађаја, те је у неким моментима јако тешко пратити сам ток радње, нарочито узимајући у обзир врло кратке реченице које Црњански користи. Међутим, док сам читао дело, а имајући у виду злу ауторову судбину која га је одвела на фронт против Руса, у име Аустроугарске, кроз главу ми је провејавала, и чини ми се пун смисао добијала наша пословица Пре свачији сужњи, нег` ичије слуге. Када би наша, интелектуална гологузија, која је себи дала етикету елите, схватила наведену разлику, између сужња и слуге, можда нам се не би дешавала овакво огољена и бестијална понижења, којима смо изложени дуги низ година, од стране много горих и подмуклијих него што ћемо ми икад бити.

Све у свему, наставићу са Црњанским...

Poslednja izmena:
Књижицу која се реално чита 2-3 сата ја сам растегао на неколико дана. Дневник о Чарнојевићу је једно дело између чијих редова провејава патриотизам, мисао о српству, српској идеји, Гавриловом херојском чину и косовском страдалништву. То, кажем, између редова, а, иначе, роман је свесно разбацан, са преплитањем догађаја, те је у неким моментима јако тешко пратити сам ток радње, нарочито узимајући у обзир врло кратке реченице које Црњански користи. Међутим, док сам читао дело, а имајући у виду злу ауторову судбину која га је одвела на фронт против Руса, у име Аустроугарске, кроз главу ми је провејавала, и чини ми се пун смисао добијала наша пословица Пре свачији сужњи, нег` ичије слуге. Када би наша, интелектуална гологузија, која је себи дала етикету елите, схватила наведену разлику, између сужња и слуге, можда нам се не би дешавала овакво огољена и бестијална понижења, којима смо изложени дуги низ година, од стране много горих и подмуклијих него што ћемо ми икад бити.

Све у свему, наставићу са Црњанским...

Ja sam prvo detaljno, s ljubavlju i sa velikom paznjom procitala Seobe. I onda sam uzela taj Dnevnik o Carnojevicu
(a trebalo je verovatno obrnutim redom) pa sam ga samo listala jer mi nista nije bilo jasno ili nisam htela da se udubljujem u
detaljno citanje da ne bih pokvarila utisak o Seobama.

Ako nastavis sa Crnjanskim toplo preporucujem njegove Embahade, a naravno i Roman o Londonu. Citala sam i Lolu Montez, ali to kao da nije on pisao.

Па да ти искрено кажем, ја сам уложио велики труд како би остао у ,,игри" што се тиче ове књиге. У неким моментима делује као дневник потпуно неповезаних догађаја из којих је тешко разлучити ликове и везу са претходним пасусом...

Даћу себи за право да, имајући у виду Дучића као песника и књижевника, овде споменем и књижицу коју тренутно читам, и коју би сваки Србин требао прочитати, јер даје одговоре на многа питања везана за српске заблуде, попут илирског покрета, југословенства, Штросмајера и осталих несрећа које су налазиле наш народ. У питању је књига, Верујем у Бога и српство.Незнање је највећи непријатељ нашег народа. Када поседујеш знање, онда тобом не могу манипулисати и пред очима ти красти оно што је увек било твоје.

Уз поменуту, кренуо сам и са Сартровом Мучнином. Обећава з сад. То је књига коју желим да прочитам од своје 16. године, зато су ми очекивања екстремно висока.

Дакле, који су пуни наслови књига?

Eh sad se već moram potruditi xD
Momčilo Nastasijević - Sedam lirskih krugova
Antologija ukrajinske postmoderne pripovetke - priredio Jurij Viničuk
Poezija, Sabinjanke - Rastko Petrović
Pseća pošta - Dragan Velikić
Naša postmoderna moderna - Volfgang Velš
Nova postmoderna/alternativna srpska fantastika - priredio Sava Damjanov/Boban Knežević.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back