Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mogu da vjerujem! I ja sam je danas počeo!

Posto ti polako i temeljito citas , da ja stavim na papir svoje utiske o knjizi i da zamolim Quentina da
mi preprouci sledecu.z:)

U sva tri romana muski protagonisti su u potrazi za nekom, naizgled, na cudan nacin
nestalom osobom pa se tako stice utisak da se radi o trileru i klasicnoj detektivskoj
radnji. U sva tri teksta pojavljuju se protagonisti nejasnog karaktera, uvek su muskarci,
zive na istom mestu ( kvartu) , po profesiji su detektivi ili autori. Imena igraju veliku
ulogu jer se u razlicitim oblicima pojavljuju, izmedju ostalih i Pol Oster. U prvom
je glavni lik Quinn, u drugom se takodje pojavljuje jedna beleznica od nekog
Quenn-a, a u trecem se ime glavnog junaka uopste i ne pominje nego samo ime
nestalog oko koga se i odigrava cela radnja. Ali se ovde pojavljuje detektiv Quen
kao i neki peter Stillman koji su glavne licnosti u prvom romanu.
Autor se igra sa citaocem kao macka sa mishem, citalac je zbunjen psiholoskim
lavirintima jer likovi u romanu iznenada promene ulogu koju imaju na pocetku
i njihovi su postupci savrseno nepredviljivi pa tako i ne postoji neki za citaoca
logicki razvoj i reakcija. Sve vreme citanja autor uspeva da nas permanetno drzi
pod adrenalinom. Uobicajenih elemenata kriminalnog romana nema jer nema ni ubistva,
ni krvi.

Na pocetku svakog od tri romana ima se utisak da je protagonist onaj koji trazi
onoga ko je nestao. Onda nastaje konfuzija jer se mesaju identiteti i motivi.
Nijedna licnost nije jasno opsiana tako da nije jasno ko je vazniji u prici,
glavna licnost ili onaj koga on trazi. Na kraju su zivoti obojice toliko isprepleteni
da se ne zna ko je izgubljen a ko je detektiv.

Svi likovi su nejasno prikazani sto jos vise doprinosi atmosferi apsurda.
Podseca pomalo na Proces, cenim da je Kafka Osteru omiljen pisac.

Alek Popov - Psi u niskom letu ( mada se knjiga u originalu zove Черната кутия). Nisam odusevljena za sada.

S korica
Dva rođena brata iz Bugarske, dve sasvim različite prirode, nađu se zajedno u Americi da istraže nerasvetljene okolnosti očeve smrti. Roman sa naizgled klasičnim kriminalističkim zapletom prerasta, međutim, u grotesknu priču o socijalizmu i kapitalizmu pred raskrinkavanjem, o sveopštim usponima i padovima, o čuvanju pasa i novcu... Tu se, u duhu tranzicije, pojavljuju nenadani obrti i, iznad svega, autorov prepoznatljivi, povremeno brutalni, humor, koji neodoljivo vlada radnjom i junacima.

Za roman Psi u niskom letu Alek Popov je dobio nagradu Elijas Kaneti za 2007. godinu.

Posto ti polako i temeljito citas , da ja stavim na papir svoje utiske o knjizi i da zamolim Quentina da
mi preprouci sledecu.z:)

Drago mi je što ti se dopada Oster.

Sad bih odmah mogao da ti preporučim Knjigu opsena, jer za mene ona i Njujorška trilogija predstavljaju osovinu Osterovog opusa, kako u pogledu kvaliteta, tako u pogledu poetike, tematike...
Sve ostale knjige mu se nekako kreću u prostoru između ove dvije, približavajući se ili više jednoj ili drugoj. Meni te sličnosti između knjiga ne smetaju mnogo, jer njegovo pisanje na mene ima čudno narkotično dejstvo, ali moram da imam razumijevanja za takve kritike koje se povremeno čuju.
Ako ne želiš odmah da pređeš na Knjigu opsena, meni se više od ostalih dopadaju Gospodin Vertigo, Muzika slučaja, Nevidljivi, U zemlji posljednjih stvari... Jedino te upozoravam da ne uzimaš Putovanja u skriptorijum, jer je to jedna čudna knjiga u kojoj se javljaju likovi iz valjda svih prethodnih Osterovih romana, pa ti neće sve biti baš jasno ako ih nisi čitala (a i ako jesi, nećeš se oduševiti).

Drago mi je što ti se dopada Oster.

Sad bih odmah mogao da ti preporučim Knjigu opsena, jer za mene ona i Njujorška trilogija predstavljaju osovinu Osterovog opusa, kako u pogledu kvaliteta, tako u pogledu poetike, tematike...
Sve ostale knjige mu se nekako kreću u prostoru između ove dvije, približavajući se ili više jednoj ili drugoj. Meni te sličnosti između knjiga ne smetaju mnogo, jer njegovo pisanje na mene ima čudno narkotično dejstvo, ali moram da imam razumijevanja za takve kritike koje se povremeno čuju.
Ako ne želiš odmah da pređeš na Knjigu opsena, meni se više od ostalih dopadaju [I]Gospodin Vertigo[/I], Muzika slučaja, Nevidljivi[/I], U zemlji posljednjih stvari... Jedino te upozoravam da ne uzimaš Putovanja u skriptorijum, jer je to jedna čudna knjiga u kojoj se javljaju likovi iz valjda svih prethodnih Osterovih romana, pa ti neće sve biti baš jasno ako ih nisi čitala (a i ako jesi, nećeš se oduševiti).

Ove tri sam upravo i kupila ( jedan je lik prodavao na Ebay- sve tri djuture)
Ocigledno da i za mene postaje kao narkotik. Citacu i Timbuktu jer je tu glavni lik jedan pasz:lol:

Људи, ја сам пронашао купиндо и осећам се ко амерички дебил кад уђе у Мекдоналдс. Знам да касним десетак година, али шта је ту је. Ето, осећао сам неодољиву потребу да поделим своје одушевљење са васколиким виртуелним сапатницима...

Људи, ја сам пронашао купиндо и осећам се ко амерички дебил кад уђе у Мекдоналдс. Знам да касним десетак година, али шта је ту је. Ето, осећао сам неодољиву потребу да поделим своје одушевљење са васколиким виртуелним сапатницима...

Greška, drugar. Nisi smeo da se hvališ, navukao si sebi konkurenciju...:rotf:

Dobro ti poredjenje!
Ja sam ti redovna na Vockicama odavno. Prva jutarnja kafa i nova ponuda knjiga na Limundu, to je moj ritual kad se probudim.
A naravno da svracam i tokom dana...
Mozda i kupis nesto od mene... nikad se ne zna. ;)

Skoro svi motivi, likovi, pa čak i događaji u Tvrđavi su iz romana Derviš i smrt.
Naravno, to i jeste očekivano, s obzirom da su i jedna i druga književni prikaz Mešinog života, ili barem delova iz života.
Pomalo se razlikuje način izlaganja, koji je u Tvrđavi prilično uprošćen, tako da mi se čini da je Tvrđava Derviš i smrt za mlađe.

Skoro svi motivi, likovi, pa čak i događaji u Tvrđavi su iz romana Derviš i smrt.
Naravno, to i jeste očekivano, s obzirom da su i jedna i druga književni prikaz Mešinog života, ili barem delova iz života.
Pomalo se razlikuje način izlaganja, koji je u Tvrđavi prilično uprošćen, tako da mi se čini da je Tvrđava Derviš i smrt za mlađe.

Како Ти се чини Тврђава? Планирам да је почнем читати када завршим књигу на којој сам тренутно..

More pusti ti tog Hemingveja i Farme, aj lepo kazi dokle si stigao sa Osterom.

Ubi me kapitalizam, radim dok ne padnem s nogu, a ni moji roditelji nemaju puno razumijevanja, trenutno preseljava sestra, pa nosimo krevete, regale, šporete...Nemam vremena ni da se pomolim drugu Titu! z:lol: Stigao do 90 strane. Vidi se da je Oster kvalitetan pisac. Ja i on imamo vrlo sličan stil pisanja. Počeo sam pisati roman još prije godinu i po, imam odličnu ideju, ali sam vrlo lijen, a napisao sam do sada 6 strana, ali je stil isti Osterov.

Ubi me kapitalizam, radim dok ne padnem s nogu, a ni moji roditelji nemaju puno razumijevanja, trenutno preseljava sestra, pa nosimo krevete, regale, šporete...Nemam vremena ni da se pomolim drugu Titu! z:lol: Stigao do 90 strane. Vidi se da je Oster kvalitetan pisac. Ja i on imamo vrlo sličan stil pisanja. Počeo sam pisati roman još prije godinu i po, imam odličnu ideju, ali sam vrlo lijen, a napisao sam do sada 6 strana, ali je stil isti Osterov.
E, stvarno si me oborio s noguz:D

Tako je, nego sam ja tu knjigu volela dok sam bila mlada, lepa i neiskusna;)
a danas ne mislim da je to neka mnogo vazna knjiga.

Pa to. Po nekoj mojoj slobodnoj proceni, Tvrđava je Derviš i smrt, razblažen i preveden na jezik koji bolje razumeju žene i neiskusni čitaoci. Ne omalovažavam žene, samo mislim da je većina žena sklonija ljubavnim pričama, nego nečem drugom.

Mada, postoji jedna bitna razlika. Ahmeda pokreće mržnja, Ahmeta ljubav, prvi strada, drugi trijumfuje (koliko je to moguće za malog čoveka).

Ostalo je maltene sve isto, počevši od mrtvih drugova i silovanja one žene (prva glava Trvđave), pa preko šumskog potoka i bekstva u prirodu (druga glava), pa likova, ideje, stradanja porodice...

Iz Tvrđave se može izvući više citata, jer ih Meša služi kao na tacni, dovoljno je prepisati jedan pasus i to je to, dok Derviš i smrt zahteva veću pažnju, koncentraciju i dublju analizu. Još jedan od razloga što se vrednost ovih romana izjednačava, ili se čak prednost daje Tvrđavi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back