Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zakopan gradivom al ne posustajem! Naleteo na finu antologiju srpske proze postmodernog doba, A. Jerkov sastavio. Sasvim fin sklop, od Ugrinova i Tišme do Pavića, Pekića, Albaharija i Basare do Pištala :)
Van toga, završih većinu Sofoklovih drama, što se toga tiče ostaje mi samo Euripid za ubuduće. Homerova Odiseja je sad glavna tema tako da se na to fokusiram.

Zakopan gradivom al ne posustajem! Naleteo na finu antologiju srpske proze postmodernog doba, A. Jerkov sastavio. Sasvim fin sklop, od Ugrinova i Tišme do Pavića, Pekića, Albaharija i Basare do Pištala :)
Van toga, završih većinu Sofoklovih drama, što se toga tiče ostaje mi samo Euripid za ubuduće. Homerova Odiseja je sad glavna tema tako da se na to fokusiram.

Što se mora, nije teško... :lol:

- - - - - - - - - -

Pročitala "Ana Bolen" od Keroli Erikson, sada čitam "Druga Bolenova kći" od Filipe Gregori...
Zalepila sam se za jedan istorijski period i ne mičem se, kao u pačijoj školi... :lol:

Ranko Marinković – Kiklop (NIN-ova nagrada 1965.)

Roman o ljudima i događajima u zagrebačkoj sredini neposredno pred apokalipsu Drugog svjetskog rata. U atmosferi i ljudskim relacijama već se naziru predznaci i znaci budućih događaja. Pisac nas uvodi u svijet malograđana, u prostorije redakcija, u krugove novinara, pisaca i boema. Kroz čitavu radnju dominira lik mladog novinara i pisca Melkiora, koji pokušava da u sredini sa osjetnim simptomima ljudskog otuđenja i degradacije, pronese svoju ličnost na pošten način.

Melkior se uglavnom potuca po gradskim ulicama i kafanama, stalno sniva, razmišlja o vlastitoj sudbini, o sutonu evropske kulture i civilizacije i sa strepnjom svjedoči o provali varvarstva i novog kanibalizma. Glavni se lik kreće u boemskom društvu koje strah i bespomoćnost liječi terevenkama, ekscesima, erotomanijom, pijanim raspravama, tučama. U efektnim kafanskim scenama u kultnom 'Dajdamu' i 'Ugodnom kutiću' te u uličnim improvizacijama dominiraju figure Maestra, Uga i Don Ferdinanda. To su bizarni, teatralizovani likovi cinika i lakrdijaša, sudionici grotesknih, farsičnih i crnohumornih zbivanja u kojima je Melkior najčešće tek pasivan posmatrač.

Da ima malo manje boemsko-filozofskih rasprava, Melkiorovih šizofrenih misli, njegovih čudnih fobija i snova koje jedva razdvaja od realnosti, ovaj roman bi bio zaista dobar. Ovako, ipak nešto slabiji krajnji utisak.

Ocjena 5/10.

Čitam UPITAJ PRAH Džona Fantea. Veoma duhovito i satirično pripovedanje o Bandiniju, velikom piscu u pokušaju :) Bukovski i Fante su duhovna braća, ko voli prvog voleće i drugog, a ko ne voli prvog opet će voleti i drugog jer je ipak drugačiji.

Ah... Pa ko je više hvalio Fantea, od Bukovskog? :)
Ne zaboravi ostale tri. Upitaj prah bi trebalo da je treća, valjda. A Bandini mu je alter ego. :)

I film, ako si Selmin fan (like me) :mrgreen: Ali mi je bolje urađen Wait until spring, Bandini iz godine mog rođenja. :manikir:

Pročitala sam Peljevinov Život insekata.
Moram priznati da mi se mnogo više dopao nego zbirka priča P5.
Jasniji je, koncizniji, sad mi zapravo P5 izgleda prilično pretenciozno.
Ne volim nasilno oneobičavanje, a deluje mi da toga ima ipak u P5.
Ovde je sve sa merom, taman da upeca čitaoca, a da ga ne zamori prevelikim vozanjem i nerazumljivošću.
Lepo sam rekla, Peljevin je Bulgakov na esidu. :)

Od mene preporuka i jedva čekam sledeće nešto njegovo da pročitam :)

Poslednja izmena:
Pročitala sam Peljevinov Život insekata.
Moram priznati da mi se mnogo više dopao nego zbirka priča P5.
Jasniji je, koncizniji, sad mi zapravo P5 izgleda prilično pretenciozno.
Ne volim nasilno oneobičavanje, a deluje mi da toga ima ipak u P5.
Ovde je sve sa merom, taman da upeca čitaoca, a da ga ne zamori prevelikim vozanjem i nerazumljivošću.
Lepo sam rekla, Peljevin je Bulgakov na esidu. :)

Od mene preporuka i jedva čekam sledeće nešto njegovo da pročitam :)

Ja sam tražila u biblioteci "Dijalektiku prelaznog perioda" od Peljevina i nema... :evil:
Moraću da tražim dalje... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back