Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvini, Antigon@, knjiga se zove Senka vetra. Svi je mnogo hvale, a mene je smorila. Zbrkana mi je, nejasna, nezanimljiva.

meni se svidela, uopste nije nezanimljiva, ali ima jedan krupan nedostatak, kao i sva "laka stiva".
ko se odluci da je procita, ne treba da ocekuje nista vise od jedne interesantne pricice i nekoliko dana uzivanja u knjizi.
razlika izmedju takvih romana i velikih klasika jeste u tome sto ovi prvi uglavnom imaju jaci blesak, koji brzo i lako jenjava.

usput, to je prvi deo trilogije, postoje jos dva dela koja sam imao priliku da procitam, ali nisam. najverovatnije da necu nikad.

Ja sam Senku vetra jednom poceo i batalio je. Nije mi se dopala. Onda sam na nagovor okruzenja ponovo poceo da je citam, i s obzirom da sam ocekivao jednako los utisak, nekako mi se ipak drugi put dopala, cak se sjecam da stvarno nisam zelio glavu da podignem sa knjige. Citao sam je na poslu i kad bi mi neko usao bio sam bijesan sto me prekidaju. :D Sve u svemu, meni se veoma dopala. Drugi dio Igra andjela mi nikako nije legla. Sve vec vidjeno u prvom dijelu, a treci dio Zatocenik nesto i nemam zelju da procitam. Od Safona sam jos citao i Marina, sto je po meni totalni fijasko od knjige. Razocaranje nevidjeno.

meni se svidela, uopste nije nezanimljiva, ali ima jedan krupan nedostatak, kao i sva "laka stiva".
ko se odluci da je procita, ne treba da ocekuje nista vise od jedne interesantne pricice i nekoliko dana uzivanja u knjizi.
razlika izmedju takvih romana i velikih klasika jeste u tome sto ovi prvi uglavnom imaju jaci blesak, koji brzo i lako jenjava.

usput, to je prvi deo trilogije, postoje jos dva dela koja sam imao priliku da procitam, ali nisam. najverovatnije da necu nikad.

A sta su to "veliki klasici". Zaista ne znam da li su to samo knjizevnici koji su mrtvi barem 30 godina, ili je to za tebe samo Dostojevski
( mozda i Tolstoj, Cehov, Gogolj). I dali postoje i mali, ako vec postoje ti veliki?

Neki novi klnci ce klasikom smatrati Fuentes-a, Markeza, Ljosu, mozda i Kisha, Kunderu, Konrada.

Ја имам у виду ово:

У једном Шекспировом комаду наћи ћете неколико слојева значења. За најнеобразованије слушаоце постоји заплет, за мисаоније личност и сукоб личности, за литерарно образованије речи и склоп реченица, за музикалније ритам, а за слушаоце веће осетљивости и разумевања оно значење које се постепено открива.
(Т. С. Елиот)

Ubijte me, ali meni je Tolstoj vrrrlo dosadan. :D
Ja sam prosle godine (ponovo) citala Rat i Mir, moj muz zajedno sa mnom.

On je samo citao pazljivo delove gde su bile bitke, ko je imao kakve uniforme, one formacije, strategije i logistike, ja sam to u troskocima
preskakala tako da i ja mogu da se slozim s tobom.

Ana Karenjina je malo zanimljivija, ali meni vise zbog opisivanja vremena, manje zbog patnje i ljubavnih zapleta.

Ubijte me, ali meni je Tolstoj vrrrlo dosadan. :D
meni je bio u srednjoj, kad u Karenjinoj nisam videla ništa drugo do žene sa svojom ljubavnom zavrzlamom.. kanim se da se vratim Tolstoju sad kad sam malo zrelija i (uslovno) mudrija, da vidim kuda će me Karenjina odvesti ovog puta... Rat i Mir ću morati da ostavim za neki period kad budem imala dovoljno vremena, npr. za penziju :D

što se teme tiče, pripremam se za Fukoa, pa baš tebe da pitam jel ok da se odmah bacim na Istoriju seksualnosti?

Изгубљене илузије. . .након 80ак прочитаних страна, постајем све сигурнија да ћу у наредних двадесетак година читати само Балзака.

Svaka tebi cast, ja mu se divim, covjek je postavio temelje realizma ali.... Ne da je dosadan, stvarno pretjeruje. I banalne sitnice opisuje preopsirno. Sjecam se onog opisa debljine sloja paucine na stolu u sobi Cica Goria :evil: On i Hemingvej su mi najdosadniji.

Nisam znala da je trilogija. Misliš, sa Igrom anđela i Marinom? Čitala sam samo Marinu, i nekako mi je dečija. Imam i ove dve, ali me mrzi da ih čitam. Osećam da sam ih prestarela.

Pa dobro, postoji i nešto između kanonizovane klasike tipa Dostojevski, Šekspir, Gete i lake komercijalne literature. Postoji ozbiljna savremena književnost koju buduće generacije vjerovatno neće dočekati sa strahopoštovanjem kakvo izazivaju ruski, francuski ili njemački teškaši od prije 100+ godina, ali koja ni slučajno nije nekakvo lako štivo. Upravo to je književnost kakvu volim da čitam i kakvu drugima preporučujem, zato što ima književno-umjetničku vrijednost, a direktno korespondira sa vremenom u kome živimo.
Ovako kako vam je rasprava krenula, ispada da su jedine alternative Tolstoj/Zola/Šekspir s jedne strane i tra-la-la bestseleri s druge.

Fale ga i moji prijatelji, ali ja mu ( Borhesu) za sada nisam dorasla.

Nije da mu nisi dorasla, nego nije po tvom ukusu. Borhes je bio zaokupljen samo umjetničko-filozofskim problemima i nije se doticao svijeta oko sebe. To su mu i zamjerali, taj manjak društvene angažovanosti. Meni je Borhes OK, ali teško mogu prihvatiti da jedan veliki pisac nikad nije napisao roman. Svaka čast svim ostalim formama, ali roman je za mene velika matura svakog pisca.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back