Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Прочитао Дневник о Чарнојевићу.
Књига представља аналгетик за равнодушност и бесмисао, али и подстицај за писање.
Нажалост, прочитао сам је у погрешном тренутку, тако да нисам похватао добар део, али надам се да ћу имати прилику да је прочитам опет.

Uh uživam još uvek u Zapisima dok neke druge k njige čitam kao da guram stenu uz planinu ova mi teče kao planinska reka...Sviđa m i se dobroćudan i u suštini vrlo pozitivan opis zatvora koji su zaista sve drugo više nego ''Mrtve kuće''...Duh zajedništva i unutrašnjeg poretka među zatvorenicima koji pokušavaju da se osposobe za normalan život i doprinesu društvu iako se radi teškim razbojnicima uglavnom širok dijapazon raznih ličnosti socijalnih bekgraunda nacionalnosti stvara lepu i šarenu sliku nikako mračnu i depresivnu...Nekada su i zatvori veličali Duh Života i Istinskog Hrišćanstva unutrašnjeg ne samo spoljnog.

Baš sam se razočarao u ovaj novogodišnji sajam, koji mi je uvek bio bolji od onog standardnog :confused:

A i nikad više neću da pravim spisak knjiga jer u tom slučaju ja ništa ne nađem. Ovog puta sam našao samo jednu a i tu nisam kupio...
Na kraju sam tamo uzeo Čehovljeve "Najlepše pripovetke" i "Kreativno pisanje", od Đorđića.
Alhemijska boravišta nisam nigde našao, posle išao u sto knjižara jer sam se zainatio da barem to uzem. Na kraju odem u Službeni glasnik koji je ujedno i izdavač i lik jedva nađe, jedan jedini primerak ostao.

Rekoh da oprobam da nađem jeftino onaj Malter-ego al' nema ga nigde, nisam našao ni "Noć" od Vizela niti Pijanistu od Špilmana :confused:
A naravno, SLovenska mitologija i dalje drži punu cenu od 1400 dinara. Da dam te pare za 200 strana, nou fakin vej.

Ogorčenost na nivou... i sad planiram da završim both Mrtve Duše i Biblijske Legende pa da krenem sa Manovim Nastankom Doktora Faustusa, s obzirom da je krajnje vreme da počnem da radim na istraživačkom radu.

Kriv za sve – Danijel Penak, IPS 210 str. 10/10

Jedna pametna, ozbiljna, a istovremeno nevidjeno duhovita knjiga.
Neobicni i zanimljivi likovi kao i citava prica. Jednom recju odlicna :ok:
A i nas Stoiljko se kao jedan od likova dobro kotira te davne 1985 g. kada je knjiga pisana.
Jos nismo postali dezurni losi momci u raznim pricama.
Postoje i nastavci ove price, a u mojoj biblioteci imaju Mala prodavačica proze koja je kazu i najbolja.

Kriv za sve http://www.knjizare-vulkan.rs/KRIV-ZA-SVE-2026

Baš sam se razočarao u ovaj novogodišnji sajam, koji mi je uvek bio bolji od onog standardnog :confused:

A i nikad više neću da pravim spisak knjiga jer u tom slučaju ja ništa ne nađem. Ovog puta sam našao samo jednu a i tu nisam kupio...
Na kraju sam tamo uzeo Čehovljeve "Najlepše pripovetke" i "Kreativno pisanje", od Đorđića.
Alhemijska boravišta nisam nigde našao, posle išao u sto knjižara jer sam se zainatio da barem to uzem. Na kraju odem u Službeni glasnik koji je ujedno i izdavač i lik jedva nađe, jedan jedini primerak ostao.

Rekoh da oprobam da nađem jeftino onaj Malter-ego al' nema ga nigde, nisam našao ni "Noć" od Vizela niti Pijanistu od Špilmana :confused:
A naravno, SLovenska mitologija i dalje drži punu cenu od 1400 dinara. Da dam te pare za 200 strana, nou fakin vej.

Ogorčenost na nivou... i sad planiram da završim both Mrtve Duše i Biblijske Legende pa da krenem sa Manovim Nastankom Doktora Faustusa, s obzirom da je krajnje vreme da počnem da radim na istraživačkom radu.

To je uglavnom samo navlakuša za ljude koji se zalete mada ni na '''Velikom Sajmu'' koiko čujem nije bilo neke jeftinoće...

Poklon knjiga od kumice: Poslednja kap
poslednja-kap_large.jpg

Ostavicu samo kritike (inace krecem s citanjem):

"Kumsonova svoju priču vodi i kroz najmračnije detalje, gradeći remek-delo o manipulaciji koje u jezivim slojevima vodi do nesvakidašnjeg vrhunca."
Daily Record
"Knjiga koja se ne pušta iz ruku – taj izraz se neprekidno koristi, ali mi vas najozbiljnije čikamo da ovu knjigu ostavite na pola čitanja."
Company
"Roman hitrog koraka, odvažan, životan."
Hot Stars
"Surov i realističan, ovaj roman spaja krimi-priču, dramu i romansu - zasad najboldelo."je autorkino
Candis magazine
"Fenomenalna; moj favorit za ovu godinu...odlično n
apisana knjiga krcata tenzijom, koja ne pušta čitaoca."...

Završio Biblijske Legende i Mrtve Duše... pisao sam na goodreadsu o knjizi, bio pomalo pripit, ali nevermind :mrgreen: ko želi da vidi. http://www.goodreads.com/review/show/491795161

Sad krenuo sa Virdžinijom Vulf, Ka Svetioniku, i Kreativno Pisanje, Đorđić. Čudno je to što nigde na internetu ne mogu naći ništa o toj knjizi :mrgreen:

Lepo si napisao, htela sam da napisem komentar i da te lajkujem, ali traze silne podatke od mene.
Procitaj i Revizora, ja ga upravo citam i umirem od smehaz:)

Noćas sam napokon završila Zlatni paviljon. Mišima je zaista dobar pisac, po mojoj meri, ne palamudi mnogo, a ipak ima puno opisa, sve je jasno. Jeste, lepši je paviljon od Mornara koji je izneverio more. Čovek, vidim uglavnom piše o mladim ljudima s mentalnim poremećajem, koji se ne vidi na prvi pogled. Ovakvi ljudi su ladno oko nas, i mislim da će ih biti sve više. Nesposobni da se izbore sa ličnim frustracijama, posežu za zločinom. Slika i prilika današnjice.

Čitao sam Revizora, to nam je bila lektira u drugoj. Nisam neki ljubitelj drama, ipak mi je ovo draže :)

Nego, jedno pitanje, ako neko zna da li postoje kod nas prevedene knjige o Tomasu Manu i njegovom radu, prvenstveno Dr. Faustusu? Našao sam ponešto na netu na engleskom ali ništa u celini, a nema ništa ni u Univerzitetskoj biblioteci -.-
Imam Manov "Nastanak doktora Faustusa" jedino, a sad ne znam da li bi mi to jedino značilo za rad.

Čitao sam Revizora, to nam je bila lektira u drugoj. Nisam neki ljubitelj drama, ipak mi je ovo draže :)

Nego, jedno pitanje, ako neko zna da li postoje kod nas prevedene knjige o Tomasu Manu i njegovom radu, prvenstveno Dr. Faustusu? Našao sam ponešto na netu na engleskom ali ništa u celini, a nema ništa ni u Univerzitetskoj biblioteci -.-
Imam Manov "Nastanak doktora Faustusa" jedino, a sad ne znam da li bi mi to jedino značilo za rad.

Odeš na http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?command=CONNECT&base=70000&lani=sr&scri=cyr ukucaš Man ili Faust pod ključne reči i izađe ti sve što ima kod nas. A vidiš i gdje se nalazi i kako možeš da dođeš do toga.

Kod nas postoje i pisane knjige o Manu i njegovim delima, jer su nasi ( nekadasnji) profesori germanistike bili i sefovi katedra u Austriji i Nemackoj,
pocasni doktori svih mogucih univerziteta, ali i akademici u SANU.

Pogledaj pod:
Dr.Zoran Konstantinovic
Dr.Pero Slijepcevic
Dr.Branimir Zivojinovic
Dr.Miljan Mojasevic

Sigurno neces naci nista u knjizarama, ali ti ja savetujem da odes u sekretarijat katedre za germanistiku i lepo njih pitas konkretno sta ti treba.
Koliko se secam, mi smo imali svoju sopstvenu biblioteku, a tu su bile i razne publikacije, ne samo knjige.

Kod mene je trenutno sva bogougodna literatura na čekanju ( a nameračila sam se da konačno zavšim Kortasara i obnovim neka dela Dostojevskog) usled spremanja knjiga za ispit..
tako da se rvem sa Fukoovim ' Reči i stvari' te Humboltovim ' Spisima o antropologiji i istoriji'.
Da ne kažem da me u naredne dve nedelje čekaju i Fink, Kasirer, Gelen, Rotaker, Plesner...ljubi ih majka..ne znam kad ću sve to za zbrzam..sreća pa neke samo obnavljam

Prekršila sam svoj književni post i počela danas na poslu da čitam Dnevnik o priči Kortasarov...jako je dobra knjiga ( al tek sam na 30oj strani)...vrlo neobičan i neočekivan stil...tek sad prvi put čitam nešto njegovo, očekivala sam pomalo krut , tegoban stil iskreno...a potpuno je lucidan.
Kad završim ima da prepišem par delova koji su me oduševili.
jedva čekam sutra da odem na posao pa da čitam dalje :lol:

Šta mislite o Hanifu Kurejšiju?

Mene je on oduševio, pročitao sam svaku njegovu knjigu do koje sam uspeo da dođem.

Inače bi mogli da mi preporučite nešto pozitivnu, ovih dana sam u bedaku, treba mi nešto da me digne i potpuno promeni percepciju sveta.

Nekad je za tako nešto bila dovoljna knjiga, neka pesma ili film, a danas samo neke opopljive životne stvari, ali i knjiga može da odigra tu ulogu još uvek.

Mene je on oduševio, pročitao sam svaku njegovu knjigu do koje sam uspeo da dođem.

Inače bi mogli da mi preporučite nešto pozitivnu, ovih dana sam u bedaku, treba mi nešto da me digne i potpuno promeni percepciju sveta.

Nekad je za tako nešto bila dovoljna knjiga, neka pesma ili film, a danas samo neke opopljive životne stvari, ali i knjiga može da odigra tu ulogu još uvek.

Čitao ponešto od Kureišija. Ovdje sam pisao o tome: http://dnevnikcitanja.blog.com/2012/09/hanif-kureishi-the-black-album/.

Ne znam kakvu knjigu da ti preporučim da ti promijeni percepciju svijeta. Meni gore iskače baner sajentološke crkve, možda oni mogu u tome da ti pomognu. z:D
Šalim se, ludaci su to opasni.

Ja sam, mada već reputacijom rekoh Timpanu, čitala Telo od Kurejšija.
Meni je prijalo, ostavilo je utisak na mene.
Ima tome već nekoliko godina.

Svih ovih dana (meseci) bavih se Kišom.
Gorki talog iskustva, Homo poeticus, Život, literatura, Varia bili us mi put kojim se vodih ne bih li što potpunije odgonetnula njegov put, odabire, mišljenja.
Bavim se njime, znate to, te sma imala i neki rad na temu poetske samosvesti kod Kiša.

Planiram da čim isplivan iz obaveza počnem da čitam nešto mimo fakulteta, ali ovako vas samo pratim, i retko se ubacujem. :) nekad jer kasno vidim, nekad jer nemam vremena da reagujem, i učestvujem.

Skini seriju Buda iz predgrađa :) ili pročitaj knjigu, ako nisi.
http://www.imdb.com/title/tt0105963/

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back