Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A kojim je autoritetima prkosio?

Svakako da su tinejdzeri u nekom stanju " Buntovnika bez razloga", ali to sa ovom zamlatom nema zaista nikakve veze.

Da,tužno je kada pankeri postanu establišment, a još uvek se nazivaju pankerima. Totalna prevara.
Izvukla si iz konteksta, pričamo o stavu iz knjiga, ne o autoru. Direkt je rekao da je stav 'school *****, I rule' glupost, a ja da je to legitiman tinejdžerski (a kod nekih ljudi i celoživotni) stav.
Slažem se da nije nov, ali očigledno je uvek nekome zanimljiv : )

Da se i ja malo ubacim u raspravu o Vidojkoviću. Ne znam ko ovde na temi ima koliko godina, ali sam zaključila da je to generacijska knjiga. Kao što je i Kventin gore napisao. Ja volim da sam u toku, pa sam, kad je počelo puno da se priča o dotičnom, uzela iz biblioteke upravo Pikavce na plaži. Toliko mi je bilo bezveze da nisam mogla ni da čitam. Ali sam ponudila sinu koji je tada imao nekih 17 godina i on se oduševio. Posle je sve njegovo pročitao, nešto i kupio da ima, a vidim da ga je sada, sa 21 godinom, već prevazišao. Zato je ćerka (16) sada postala njegov fan. Pa će i nju da prodje. Oni stasavaju i napreduju, a on ostaje. Gledala sam ga malo u Utisku nedelje posle sajma gde je pričao nešto kako neće da njegova nova knjiga bude prva koju će neko nešto njegovo čitati. Ne znam jesu to Kandže 2. Kao, mora pre toga da se pročita nešto.

Malo sam ga i ja uhvatio u tom Utisku nedelje kad je bio sa Dejanom Stoiljkovićem i Antom Tomićem. Upao sam kad je svako od njih recitovao neke stihove, po želji, valjda. Tomić izabrao neku lijepu Krležinu pjesmu, onda i nekog našeg pjesnika, ne mogu da se sjetim kog, a Marko poslije njega uzeo Partibrejkerse - Biti isti, biti poseban... Mislim, OK, Brejkersi super, legitiman izbor i to, ali mene je ipak bilo sramota. Ono, kad te sramota zbog nekog drugog. Okrenuo sam kanal, a poslije čitam neke pametne stvari koje je Stoiljković rekao (mada ja zaista ne mogu ozbiljno da shvatim odraslog čovjeka koji piše o vampirima i natprirodnim pojavama).

Konačno, završio Doktora Faustusa. Vrtoglavo čitanje uz prekide, verovatno sam nekih deset knjiga obrnuo u međuvremenu, ali ova nakon čitanja ostavlja jak utisak.
Nekad zanimljivo, nekad mučno ali sve u svemu maestralno, vešto napisano i slojevito delo kojem ću se jednog dana ponovo vratiti, da zapečatim pakt :mrgreen:

Završavam Frojdov život snova, i blizu kraja "Ex Ponto, Nemiri i Lirika", od Andrića.

Konačno, završio Doktora Faustusa. Vrtoglavo čitanje uz prekide, verovatno sam nekih deset knjiga obrnuo u međuvremenu, ali ova nakon čitanja ostavlja jak utisak.
Nekad zanimljivo, nekad mučno ali sve u svemu maestralno, vešto napisano i slojevito delo kojem ću se jednog dana ponovo vratiti, da zapečatim pakt :mrgreen:

Završavam Frojdov život snova, i blizu kraja "Ex Ponto, Nemiri i Lirika", od Andrića.

I ja ga citam vec pola godine, moracu sve ispocetka, ali kada dodje tmurno vreme. Sada je jos suncano:D

Ako je verovati goodreadsu, počeo sam ga 27. septembra, pa eto, nekih mesec i po mi je trebalo da ga završim :)
Ali ja sam uporan što se toga tiče.
Imam čak i "Nastanak Doktora Faustusa", isto T. Man pisao, to ću verovatno čitati ako odlučim da pišem istraživački rad vezan za ovu knjigu, ipak mislim da bi njena težina mogla da mi pomogne da osvojim neko mesto na republičkom, a samim tim dobijem maksimum bodova iz književnosti za Filološki :mrgreen:

Malo sam ga i ja uhvatio u tom Utisku nedelje kad je bio sa Dejanom Stoiljkovićem i Antom Tomićem. Upao sam kad je svako od njih recitovao neke stihove, po želji, valjda. Tomić izabrao neku lijepu Krležinu pjesmu, onda i nekog našeg pjesnika, ne mogu da se sjetim kog, a Marko poslije njega uzeo Partibrejkerse - Biti isti, biti poseban... Mislim, OK, Brejkersi super, legitiman izbor i to, ali mene je ipak bilo sramota. Ono, kad te sramota zbog nekog drugog. Okrenuo sam kanal, a poslije čitam neke pametne stvari koje je Stoiljković rekao (mada ja zaista ne mogu ozbiljno da shvatim odraslog čovjeka koji piše o vampirima i natprirodnim pojavama).

Bacio sam pogled na ovaj tvoj dnevnik čitanja, ova mi se knjiga čini jako zanimljiva, moraću da je pročitam u skorije vreme jer me je ovaj siže jako zainteresovao.

http://dnevnikcitanja.blog.com/2011/10/john-updike-rabbit-run/

Da, bilo je mučno kao kad te sramota zbog Del Boja. :)))
Čitam trenutno Upotrebu čoveka od Tišme. Pre toga sam pročitao Sredni Vaštar od Sakija.
Dugo mi na pola stoji Novi Jerusalim od Pekića.

"To je primer. To je dobar primer." :D

Vidojković ne bi bio tako nesretan kad bi bio dosledan fazonu koji prodaje (lepo reče Hondi da ne možeš biti pank - establišment).

Čitala sam samo Crvenkape i nakon toga nisam sam želela da zaboravim da to uopšte postoji. Fabula (lik juri ljude koji po forumima pišu loše o njemu i prebija ih, a onda ukapira da klan hejtera predvodi njegova bivša devojka, sujetni, a manje uspešam pisac, posle se tu neko i predozira, pa đa ljubav, đa nije, da bi se sve završilo u nekakvoj bolnici sa devojčicom - fanom) mi se nije dopala, a kako stila nema, nema razloga da se time bavim (kad se to pojavilo imala sam, recimo, 22 - 23 godine, a pisac 26 - 27).
Sem toga, njegovi stavovi su mi i tada toliko smešni da bi mogli da nose ime bunt. On je, jednostavno ubijač vremena, poput onih što po vasceli dan igraju PES. Samo, ovi drugi ne štete nikome do sebi.

E, sad, što se ovog novog romana tiče, prenosim čaršijsku priču u kojoj je, prema mojoj proceni 85% pouzdanosti : gospodin pisac je dobio nekakvu stipendiju (or something), ni malo mali iznos, i stan u Beču (čini mi se), uz dogovor da za 3 meseca završi roman. U vreme dok smo se svi pitali je li to moguće i pokušavali drugim razlozima da obrazložimo njegovo odsustvo sa uobičajene rute, eto ti njega kako piše "božićnu poslanicu" u Politici. Sad, nisam u Beogradu već neko vreme, pa sam van tokova, ali proveriću je li se ta priča smatra istinitom.
Videh juče da je Rende reizdalo te Crvenkape. Prethodni izdavač je bio Samizdat. Sve je to previše simptomatično. Makar meni.

O Marku Vidojkovicu niko ozbiljan ne raspravlja. To je jedan pisac, koji je svu popularnost stekao prostackim jezikom, psovkama i pljuvanjem po bivsem rezimu. U sutini, on je nesto kao "Kada su cvetale tikve", koja je za mene jedno od dela, kojim treba da se poploci kaca beznadezno nekvalitetnih dela. U Srbiji moze da postoji pank establisment, kao i rok establisment. To su vam pankeri i rokeri tipa Djordje David i tako slicni, a cak bi mogaso da se ubaci tu i taj Cane iz Partibrejkersa i Dejan Cukic. Jednostavno, grupa nekih rok foliranata, koji su imali ceo zivot obezbedjen i koji su imali rokenrol zivot, dok su im mama i tata kupovali "martinke", a njihov najveci bunt je bio sto su imali dugu kosu i nesto sizeli po salonskim zurkama Beograda. Jos nesto, u Srbiji je sve establisment, jer ovde je andergraund zaista toliko andergraund da se ne moze ni dosegnuti.

Pa to nije glupost, to je ispravan (tinejdžerski) stav. Prkositi autoritetima :)
(Ne bih da ispadnem neki fan Vidojkovića, jer nisam, samo nisam zgrožena kao većina ljudi na temi.)

Ja nisam zgrozena tom temom, vec osobom, koja to prosipa i pise. Znate li kako Srdjan Dragojevic pravi filmove? Izadje na ulicu, cuje neke klince, koji valjaju fore i napravi film, u kojem se psuje i vrte se "urbani" izrazi sa ulica Beograda. To isto je i Marko Vidojkovic.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back