Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad pomenu Vidojkovića, vidim po top listama da se pojavljuju Kandže 2. Je li čitao ovo neko? Kad sam čitao originalne Kandže bio sam manje šokiran knjigom - jer nezrelih foliranata bez talenta uvijek ima - a više popularnošću i kultnim statusom koji je stekla. Ranije je ovdje bilo dosta fanova ovog wannabe Bukovskog, ali sad ih nešto ne viđam.

Naravno da neću da čitam, al kad sam već tu da dodam da sam ga videla na Sajmu. U sred devedesetih kad je lepak bio fancy droga to be (tj. wannabe se drogiralo i neobičnijim sredstvima) čovek je mogao sresti sofisticiranije izgledajuće narkomane. Koncerti Satana Panonskog se, takođe, podrazumevaju, možda i sam Satan.

Mada, čega sam se posle nagledala...uklapao se.

Kad smo kod kuvanja, jedna od onih voditeljki, tačnije, ona mala sa idiotskim smehom i kreštavim glasom što nije Lea Kiš (Sanja ...nešto) je imala svoj delić Laguninog štanda na kome je neko nabildovano mlado momče bilo obučeno kao kuvar i filovalo nekim šlagom...nešto (valjda ne knjige). Nisam mogla lepo da vidim od krkljanca, ali pretpostavljam da je ispod kecelje bio go - takve su, nekako, face svima bile.

Zasto da je vataju?
Не сме више за жену да се каже писац - родни шовинизам - само списатељица, приповедачица и како још, пишкиња, пискиња. Па и у Скупштини посланици не говоре више посланик, ако је жена, већ само посланица. Кад се отвори, међутим, Речник или Правопис види се да посланица значи нешто друго а не жена посланик!

Не сме више за жену да се каже писац - родни шовинизам - само списатељица, приповедачица и како још, пишкиња, пискиња. Па и у Скупштини посланици не говоре више посланик, ако је жена, већ само посланица. Кад се отвори, међутим, Речник или Правопис види се да посланица значи нешто друго а не жена посланик!

A, na to si mislio:D
Knjizevnica? Pise knjige, a romansijerka ako pise samo romane:)

Ja sam citala jedan Jovanovickin roman koji mi je bio citljiv ( ne znam vise ni koji ) - zatim sam uzela jos dve njene i skoro sam izvrsila suicid od patetike i gadjenja.
Secam se, posebno mi je los bio onaj sa one dve drugarice, jedna majka Tereza druga kur.va lazljiva, pa neka povezanost s Rusijom....jao bre jad i beda. Doslo mi da spalim i sebe i knjigu

Naravno da neću da čitam, al kad sam već tu da dodam da sam ga videla na Sajmu. U sred devedesetih kad je lepak bio fancy droga to be (tj. wannabe se drogiralo i neobičnijim sredstvima) čovek je mogao sresti sofisticiranije izgledajuće narkomane. Koncerti Satana Panonskog se, takođe, podrazumevaju, možda i sam Satan.

Mada, čega sam se posle nagledala...uklapao se.

Kad smo kod kuvanja, jedna od onih voditeljki, tačnije, ona mala sa idiotskim smehom i kreštavim glasom što nije Lea Kiš (Sanja ...nešto) je imala svoj delić Laguninog štanda na kome je neko nabildovano mlado momče bilo obučeno kao kuvar i filovalo nekim šlagom...nešto (valjda ne knjige). Nisam mogla lepo da vidim od krkljanca, ali pretpostavljam da je ispod kecelje bio go - takve su, nekako, face svima bile.
Ebiga, pogresnog dana sam bila na sajmu
popcorn2-1.gif

Volim Velmar-Jankovic, Jovanovicku nisam citala (hvala vam i necu), Vidojkovica jednu, ne volim da kuvam...
Jesam nesto preskocila :think:
Cisto da se javim, otvorili ste mnog tema :lol:
Citam U inat kisi.

Kad pomenu Vidojkovića, vidim po top listama da se pojavljuju Kandže 2. Je li čitao ovo neko? Kad sam čitao originalne Kandže bio sam manje šokiran knjigom - jer nezrelih foliranata bez talenta uvijek ima - a više popularnošću i kultnim statusom koji je stekla. Ranije je ovdje bilo dosta fanova ovog wannabe Bukovskog, ali sad ih nešto ne viđam.

Možda zato što ne prepoznaješ likove i život o kojima Vidojković piše. To što on piše možda nije zrelo, svakako je površno, slažem se da je njegov talenat diskutabilan, a verujem vam svima na reč da je folirant, ali: to što on piše je autentično - sleng, likovi, atmosfera ... koji određenom - očigledno velikom - broju ljudi nešto govore. A možda im je dosta što su konačno našli knjige u kojima se propoznaju :) Meni su dve knjige koje sam pročitala (Kanže i Crvenkape) bile izuzetno zabavne, i nisam ih ispustila iz ruke do poslednje strane.

Možda zato što ne prepoznaješ likove i život o kojima Vidojković piše. To što on piše možda nije zrelo, svakako je površno, slažem se da je njegov talenat diskutabilan, a verujem vam svima na reč da je folirant, ali: to što on piše je autentično - sleng, likovi, atmosfera ... koji određenom - očigledno velikom - broju ljudi nešto govore. A možda im je dosta što su konačno našli knjige u kojima se propoznaju :) Meni su dve knjige koje sam pročitala (Kanže i Crvenkape) bile izuzetno zabavne, i nisam ih ispustila iz ruke do poslednje strane.

Zapazio sam da ljudi koji vole neke naše savremene pisce obično isto ovo navode kao razloge - generacijsku i prostornu bliskost, prepoznavanje ambijenta i mentaliteta - a priznaju skromni umjetnički kvalitet. Meni je ovo kao kad baba voli tupavo unuče - zato što je njeno, a ne zato što, objektivno, tu bog zna šta ima da se voli.

I ja sam se muvao Beogradom u vrijeme koje Vidojković opisuje u Kandžama i naravno da mi je na nekom nivou njegov tekst bliskiji od neke strane knjige ili klasika, ali ne mogu nešto što ima ambiciju da bude roman da posmatram kroz dioptriju koju koristim za novinsku reportažu ili humoresku. Od beletristike očekujem mnogo više - stilski, strukturalno, narativno... čak i ako zanemarimo tinejdžersku samozaljubljenost koja iz knjige izbija.

Poslednja izmena:
Donela mi koleginica ono đubre eroCko, uz komentar da je mnogo glupo, ali nije mogla da se odvoji. Pa, zar samo ja da ne znam o čemu se radi u 50 nijansi sive...:lol: Baš me briga, imam ja vreme za bacanje.

Pa, šta znam, nisam čitao, ali žene koje jesu, a koje ja znam, kažu da je knjiga glupa. Sad vi meni recite da li ta knjiga ispunjava uslove za ulazak u Erotsku uniju? Skont'o sam da je književna vrijednost nula.

Donela mi koleginica ono đubre eroCko, uz komentar da je mnogo glupo, ali nije mogla da se odvoji. Pa, zar samo ja da ne znam o čemu se radi u 50 nijansi sive...:lol: Baš me briga, imam ja vreme za bacanje.

Pre nedelju, dve ja u biblioteci i jedna žena pitala za tu knjigu, a starija žena neka i bibliotekarka joj kaže da još nisu dobili knjigu i onako bojažljivo kaže, ' A znate to vam je erotski roman, onako baš HARD KOR erotski ( a ja iza rafa umirem od smeha) i onda joj je baka rekla nešto u fazonu ' Pa dobro, smem ja valjda to da čitam, punoletna sam' :lol:
Elem, ja sam odlučila da je pročitam ali u pdf formatu pa ću odmah da kopiram najsmešnije delove i da sačuvavam na hard

Imam Pikavce na plaži, sin dobio, i ništa više neću njegovo da čitam. I ovo mi je mnogo.

Da se i ja malo ubacim u raspravu o Vidojkoviću. Ne znam ko ovde na temi ima koliko godina, ali sam zaključila da je to generacijska knjiga. Kao što je i Kventin gore napisao. Ja volim da sam u toku, pa sam, kad je počelo puno da se priča o dotičnom, uzela iz biblioteke upravo Pikavce na plaži. Toliko mi je bilo bezveze da nisam mogla ni da čitam. Ali sam ponudila sinu koji je tada imao nekih 17 godina i on se oduševio. Posle je sve njegovo pročitao, nešto i kupio da ima, a vidim da ga je sada, sa 21 godinom, već prevazišao. Zato je ćerka (16) sada postala njegov fan. Pa će i nju da prodje. Oni stasavaju i napreduju, a on ostaje. Gledala sam ga malo u Utisku nedelje posle sajma gde je pričao nešto kako neće da njegova nova knjiga bude prva koju će neko nešto njegovo čitati. Ne znam jesu to Kandže 2. Kao, mora pre toga da se pročita nešto.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back