Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Je li oznaka tvog pola ispod avatara tačna?

Nadam se da nije:zcepanje:

Pazi, nekakva princeza ( nesrecna do bola, a koja pa to nije) pcica svoju zlu sudbu pa jos na neki "tako" intiman nacin.
I sada je ta njena prica jako "romaneskna" ( nego jel postoji ovakav pridev u srpskom, ja ga cuh prvi put), ali bi prica srpske
princeze ( koju su udali za Bajazita pa se dogodila tu i velika ljubav,strast) bila manje romanticna!!!!
Zato ja volim Andersenove bajke, tu je sve lepo receno:heart:

Nadam se da nije:zcepanje:

Pazi, nekakva princeza ( nesrecna do bola, a koja pa to nije) pcica svoju zlu sudbu pa jos na neki "tako" intiman nacin.
I sada je ta njena prica jako "romaneskna" ( nego jel postoji ovakav pridev u srpskom, ja ga cuh prvi put), ali bi prica srpske
princeze ( koju su udali za Bajazita pa se dogodila tu i velika ljubav,strast) bila manje romanticna!!!!
Zato ja volim Andersenove bajke, tu je sve lepo receno:heart:

E pa sad narod kaze ne kudi konja koga nisi jahao ,pricu o majci Selmi je napisala njena cerka procitao sam je jel me interesuje ta etapa istorije .A romaneska je opis sa knjige nije moja rec .
Kritikujes i zamislio si vec o cemu se radi a nisi u pravu .
Najkrace receno radi se o zivotu poslednje turske princeze ,Kemal Ataturk proteruje carsku porodicu iz turske odlaze u Bejrut zive jako oskudno .Kasnije se udaje za indiskog radzu i zivi u sjaju ,pa bezi iz Indije u francusku i tu je zatice rat i umire sama i bolesna .Uostalom nemoras da citas al pogresno si zakljucio .
A sto se tice princeze Olivere trebalo bi da znas da je Emir jako voleo i da jedino nju vodi sa sobom u poslednju bitku sa tatarima gde bivaju zarobljeni .Kazu da je Stefan Lazarevic triput jurisao da ih spase .Te su iz divlenja prema njemu tatari posle bitke bez otkupa pustili sve srbe a sa njima i princezu Oliveru koja odlazi u manastir i vise se nije udavala.Mada iz odnosa i nacina na koji se odnosi emir prema Stefanu bice da je njega vise voleo nego nju ,al ajd sad da ne duzim.Za to si u pravu imala bi tu da se napise dobra prica samo mnoge bi zacudilo pravo ponasanje jednog srpskog svecaa kakav je Stefan.
Pa sad bajke su lepe ali zivot nije kao u bajkama ovo je istinita prica...

Poslednja izmena:
E pa sad narod kaze ne kudi konja koga nisi jahao ,pricu o majci Selmi je napisala njena cerka procitao sam je jel me interesuje ta etapa istorije .A romaneska je opis sa knjige nije moja rec .
Kritikujes i zamislio si vec o cemu se radi a nisi u pravu .
Najkrace receno radi se o zivotu poslednje turske princeze ,Kemal Ataturk proteruje carsku porodicu iz turske odlaze u Bejrut zive jako oskudno .Kasnije se udaje za indiskog radzu i zivi u sjaju ,pa bezi iz Indije u francusku i tu je zatice rat i umire sama i bolesna .Uostalom nemoras da citas al pogresno si zakljucio .
A sto se tice princeze Olivere trebalo bi da znas da je Emir jako voleo i da jedino nju vodi sa sobom u poslednju bitku sa tatarima gde bivaju zarobljeni .Kazu da je Stefan Lazarevic triput jurisao da ih spase .Te su iz divlenja prema njemu tatari posle bitke bez otkupa pustili sve srbe a sa njima i princezu Oliveru koja odlazi u manastir i vise se nije udavala.Mada iz odnosa i nacina na koji se odnosi emir prema Stefanu bice da je njega vise voleo nego nju ,al ajd sad da ne duzim.Za to si u pravu imala bi tu da se napise dobra prica samo mnoge bi zacudilo pravo ponasanje jednog srpskog svecaa kakav je Stefan.
Pa sad bajke su lepe ali zivot nije kao u bajkama ovo je istinita prica...

Ja sam zena, znaci zenski rod. Nema potrebe da mi se obracas kao da sam muskarac. Nego, znam da ne radis to namerno, ne znas srpski i tu je ceo picvajz,

Olivera je bila jedna fatalna zena jer se u nju zaljubio Bajazit, a onda i Tambarlan (Timur) .

Medjutim , to sa ovom princezom zaista nema nikakve veze.

Tragom mrtve princeze od Kenize Murad ..
Ovo je priča o mojoj majci, princezi Selmi, rođenoj u jednoj palati u Istanbulu…
TRAGOM-MRTVE-PRINCEZE-150x0-00000943142.jpg

Retko se desi da jedna knjiga spoji srce i istoriju na jedan tako intiman naičn. Takav je slučaj s priočm princeze Selme, najromanesknijom od svih priča. Ovaj roman je pun nežnosti; čita se u jednom dahu, i otkriva nam daleke predele tokom izuzetno važnog perioda istorije Otomanskog carstva.

Drugi deo nastavak mi se nije svideo ..

Ova knjiga mi djeluje kao komercijalna romansirana biografija koja kapitalizuje trenutnu zapadnjačku perverznu zainteresovanost za Orijent.
Znam da se kaže da o knjizi ne treba suditi prema koricama, ali stvari već tu počinju da smetaju. Žene se nikad, bar u poznom Otomanskom periodu, nisu ovako pokrivale, kao da su u Saudijskoj Arabiji (ili na Alipašinom polju u Sarajevu), a ta Selma se nosila ko prava evropska dama tog vremena.

Ova knjiga mi djeluje kao komercijalna romansirana biografija koja kapitalizuje trenutnu zapadnjačku perverznu zainteresovanost za Orijent.
Znam da se kaže da o knjizi ne treba suditi prema koricama, ali stvari već tu počinju da smetaju. Žene se nikad, bar u poznom Otomanskom periodu, nisu ovako pokrivale, kao da su u Saudijskoj Arabiji (ili na Alipašinom polju u Sarajevu), a ta Selma se nosila ko prava evropska dama tog vremena.

Varas se, na Zapadu ne postoji nikakvo interesovanje za te nesrecne princeze. Hocu reci, Zapadu je dosta i svakodnvenice sa pokrivenim licima zena i devojcica, nema
ni serija, ni filmova o nesrecnim princezama Selmama.

Varas se, na Zapadu ne postoji nikakvo interesovanje za te nesrecne princeze. Hocu reci, Zapadu je dosta i svakodnvenice sa pokrivenim licima zena i devojcica, nema
ni serija, ni filmova o nesrecnim princezama Selmama.

A ko onda čita sve one dragulje iz medine, posljednje hareme, istanbulsku kopilad, američke derviše i sve slične naslove (uglavnom by Laguna), zmajeve i sunca da i ne pominjem? Nisu valjda svi pisani za pregolemo balkansko književno tržište?
I rekao sam da je u pitanju perverzna zainteresovanost, jer je to što ti pominješ problem s kojim se zapad suočava, ali i nešto o čemu ne znaju mnogo, a intrigira ih. Za filmove i serije ne znam. To ni kod nas ne pratim, a i nije tema ovdje.

A ko onda čita sve one dragulje iz medine, posljednje hareme, istanbulsku kopilad, američke derviše i sve slične naslove (uglavnom by Laguna), zmajeve i sunca da i ne pominjem? Nisu valjda svi pisani za pregolemo balkansko književno tržište?
I rekao sam da je u pitanju perverzna zainteresovanost, jer je to što ti pominješ problem s kojim se zapad suočava, ali i nešto o čemu ne znaju mnogo, a intrigira ih. Za filmove i serije ne znam. To ni kod nas ne pratim, a i nije tema ovdje.

Ja zaista ne znam, ovde mogu samo da pisem ono sto svojim ocima vidim, a to je da su danas nekakvi Katari aktuelni, Osmanalije nikoga ne zanimaju,
ima kojekakvih "romana" o laznim Papama, kojecega oko Krstaskih Ratova, ali zaista ne videh ni jednu knjigu o Osmanlijama ( doduse i ne pratim
tu fabulu radnje) jer ta tema Zapad ne zanima iz prostog razloga sto to nije njihova istorija.

Mislim da Quentin govori o zapadu, ne o Zapadu, te je sasvim u pravu.
Pa sad , za mene iz Zajecara Zapad je i Paracin, ali je taj Paracin i zapad.

Nemoj da preterujes i smisljas i izmisljas kojesta. I zaista ne volim kada mi se uturaju neki pojmovi koji veze s mozgom nemaju.
Sta je Zapad, a sta zapad? Kventin je mogao da ima na umu samo Zapad, nikako nekakav Boljevac koji je zapadno od Zajecara.

Pa sad moguce je, ali tamo gde se udala a to su sufi radze to je bilo obaveza .Veliki deo knjige se desava u Indiji mozda zbog toga .To je ono turbulentno vreme kad Kemal Ataturk uvodi reforme , kad se ljudima na silu skidaju turbani a zenama se zabranjuje da nose burke ili kako se to zove zvona.Zapad je uvek bio intrigiran orijentom nemora sve da bude perverzno...

Zapad je uvek bio intrigiran orijentom nemora sve da bude perverzno...

Samo na ovo da odgovorim.
Ne mislim da ima išta nenormalno ili perverzno u zainteresovanosti za islam ili istok generalno. Tu riječ sam upotrijebio zato što u ovom slučaju porast interesovanja (a čiji je jedan od produkata i nesumnjiva inflacija knjiga visoke i niske književnosti sa arapskom/turskom/perzijskom tematikom) uglavnom nije rezultat zdrave radoznalosti i želje za saznanjem, već straha, animoziteta, pa i mržnje.

Samo na ovo da odgovorim.
Ne mislim da ima išta nenormalno ili perverzno u zainteresovanosti za islam ili istok generalno. Tu riječ sam upotrijebio zato što u ovom slučaju porast interesovanja (a čiji je jedan od produkata i nesumnjiva inflacija knjiga visoke i niske književnosti sa arapskom/turskom/perzijskom tematikom) uglavnom nije rezultat zdrave radoznalosti i želje za saznanjem, već straha, animoziteta, pa i mržnje.

Nema u tome nista lose najveci razlog za strah je starh od nepoznatog ,mozda kad upoznaju istok nestane razloga za strah.Nek se cita bar i to bolje nego nista .

Nastavljam sa čendleromanijom, na redu je ''Sestrica''. Prethodni roman ''Dama u jezeru'' je vrlo dobar, pogotovu ko voli motiv zamene identiteta.

Inače, imam jedan predlog: HAJDE DA SE DOGOVORIMO DA OD SADA IGNORIŠEMO SVE POSTOVE VRELE CICE. Znate za ono pravilo ''ne hrani trola''. Barem da to probamo na ovoj temi jer ona zaista urušava kvalitet. Hajde, treba samo malo truda!

Dobre su obe njegove knjige. Jeste da ih ne treba smatrati epohalnim, ali su sasvim solidne. Daleko od toga da su treš. Kroz uzbudljivo pripovjedanje može se dosta naučiti o Avganistanu, njihovoj istoriji, kulturu, nesrećnim ratovima...Čitajući te knjige, čovjek se dosta udubi u taj svijet.

Rayela reče da ih ne bi mogla opet čitati. I ja sam to isto mislio, ali sam nekidan ponovo prelistavao Sunca i stvarno uživao u nekim opisima.

Pa sad , za mene iz Zajecara Zapad je i Paracin, ali je taj Paracin i zapad.

Nemoj da preterujes i smisljas i izmisljas kojesta. I zaista ne volim kada mi se uturaju neki pojmovi koji veze s mozgom nemaju.
Sta je Zapad, a sta zapad? Kventin je mogao da ima na umu samo Zapad, nikako nekakav Boljevac koji je zapadno od Zajecara.

Nije moj problem što tebi smetaju norme pismenosti i imaš na njih primedbe. I da hoću, ne mogu ti pomoći, te nastavi da živiš u uverenju da sve što ti ne znaš nema veze s mozgom.

U srpskom jeziku se sve četiri strane sveta pišu malim slovom.
Kad se ta ista reč napiše velikim slovom reč je, najčešće, o političko - kulturološko - sociološkom pa čak i verskom terminu koji podrazumeva, između ostalog, više kulturološke standarde ili bar manje veze sa tradicionalizmom i njegovim negativnim konotacijama.

U tom kontekstu, Paraćin za Zaječar jeste zapad, a da li je baš i Zapad nisam sigurna. Ne bih rekla.
To je najnormalnija filološka pojava prisutna u raznim jezima (npr. latinskom, gde je urbs bio i Niš, ali je samo Rim Urbs; i engleski ima sličnu logiku za city/City).

I sa svakim tvojim novim postom sve više sumnjam da si Lusijev alter ego.

Nastavljam sa čendleromanijom, na redu je ''Sestrica''. Prethodni roman ''Dama u jezeru'' je vrlo dobar, pogotovu ko voli motiv zamene identiteta.

Inače, imam jedan predlog: HAJDE DA SE DOGOVORIMO DA OD SADA IGNORIŠEMO SVE POSTOVE VRELE CICE. Znate za ono pravilo ''ne hrani trola''. Barem da to probamo na ovoj temi jer ona zaista urušava kvalitet. Hajde, treba samo malo truda!

podrzavam predlog! :ok:

citao sam bedne ljude, ali je prevod toliko los da nisam mogao do kraja.
da nije knjiga stampana 1933. pomislio bih da je prevodilac google translate.

Šta se dešava?

Činjenica je da nekolicina ovde drži "banku". To su primetile mnoge moje forumske prijateljice, zbog čega nerado svraćaju na Književnost. Ok, imamo mi obične žene svoju Biblioteku na Ženama, gde niko nikoga ne omalovažava i vređa. Tamo smo sve slične, volimo slične stvari, okupile smo se iz sličnih razloga. Jednostavno, dokoličarke koje vole da čitaju. Ovde sve sami učenjaci željni dokazivanja. Čemu bre to i dokle?
Svađate se ko tetke na pijaci, a glumite neke veličine. Hoćete i ovo malo ljudi da razjurite?
Ne sme čovek više ni da kaže šta čita, a da ga ne popljujete.

Pametan čovek će iz komentara određenih osoba shvatiti šta treba da čita a šta ne, ne mora da silom nekom uterujete svoje stavove u glavu.

Neću više da čujem da ste se međusobno vređali. Tema o pismenosti je gore, lepljiva, pa se slobodno prebacite tamo.
Hvala na pažnji.

Završila sam Život s Pikasom.
Odlična knjiga. Možda i jedna od najboljih biografija od svih koje sam pročitala.
Francoise,bivša Pikasova žena,slikarka, majka njihovo dvoje dece, otvoreno o svom braku i odnosu sa Pikasom ali i o svojim prethodnicama i Pikasovom prijateljstvu sa velikanima tog doba.
Knjiga takođe pruža mnogo detalja o kreativnom procesu stvaranja Pikasovih slika i skulptura, tehnikama, inspiracijama.

Pikasova umetnost nikada nije bila sfera mog interesa a ova knjiga je donela i jedan novi pogled na njegovu ličnost, pogled na Pikasa kao prilično bedno,okrutno i posesivno iako inteligentno ljudsko biće.
Francoise piše vrlo dostojanstveno, uspevajući tako da ovo delo izbegne sudbu ' ispovesti ogorčene odbačene žene' već ga učvršćuje kao vrlo uverljivo i poučno štivo.

Elem, ne znam šta bih čitala sledeće..uzela sam one tri knjige iz biblioteke i ne čita mi se ništa...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back