Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ček', ček'..šta mu to dođe? Mislim...svaka kletva valjda treba da deluje ostvarljivo u stvarnosti, ne?

Ma ovo je samo fragment. Ti si mlađa, možda se ne sjećaš Milića, sa sve onom togom i kapom, kad se pojavio u Minimaksoviziji i pročitao podužu kletvu Americi i inim neprijateljima Srbstva. Ovo je samo najupečatljiviji dio koji sam zapamtio.
Mislim da su poslije Milića nastupala Braća Bajić.

Ma ovo je samo fragment. Ti si mlađa, možda se ne sjećaš Milića, sa sve onom togom i kapom, kad se pojavio u Minimaksoviziji i pročitao podužu kletvu Americi i inim neprijateljima Srbstva. Ovo je samo najupečatljiviji dio koji sam zapamtio.
Mislim da su poslije Milića nastupala Braća Bajić.

Ne sećam se toga, na žalost, ali sam jedno vreme bila Milićeva komšinica (delila nas samo ona kuća u kojoj lustere drže na plafonu, što je u njoj snimama Tesna koža).
Čuda sam se nagledala.
A jednom se desilo da su mi on i Sava Savanović bili komšije u nekoj baraki na Rajcu. Što su lupali gluposti po vascelu noć i da im oprostiš, al' što hrču! Čudo jedno!

Nego, taj njegov nadrealizam je umeo da se ovaploti po potrebi: sećam se one njegove muze Nine Mudrinić koju je od voditeljke Jedna pesma, jedna želja (ili tako neki derivat Žikine šarenice) pretvorio u studentkinju, a potom i stručnjakinju istorije umetnosti na opštu sablazan profesora sa Filozofskog.

Rajka, ti ko Pištalo: čitam danas kako govori da nikad neće kupiti e čitač, bez obzira na to što u dva stana nema gde da stavi knjige.

(obratiti pažnju na celomudrenu izjavu Vesne Dedić - Milojević)

Većina naših literata pripada tvrdom jezgru sekte njuškača knjiga. Uzmu knjiga sa police, otvore je, pa zabure nos unutra i duboko udišu dok padaju u trans i sele se u neku drugu dimenziju.
A mi naivni mislili da se knjiga sastoji od slova, riječi i rečenica.

Inače, ovo je ključno u čitavom tekstu:
On ne veruje da će kod nas skoro zaživeti e-knjige, jer je premalo čitalaca i kupaca i ovih običnih.

A ono što je Pištalo rekao kako sluša audio-knjige. To je jedna stvar koja me ne privlači. Dakle, nije mi bitan miris knjige, šuškanje papira i slično, ali bitno mi je iskustvo gledanja u slova.

Ne sećam se toga, na žalost, ali sam jedno vreme bila Milićeva komšinica (delila nas samo ona kuća u kojoj lustere drže na plafonu, što je u njoj snimama Tesna koža).
Čuda sam se nagledala.
A jednom se desilo da su mi on i Sava Savanović bili komšije u nekoj baraki na Rajcu. Što su lupali gluposti po vascelu noć i da im oprostiš, al' što hrču! Čudo jedno!

Nego, taj njegov nadrealizam je umeo da se ovaploti po potrebi: sećam se one njegove muze Nine Mudrinić koju je od voditeljke Jedna pesma, jedna želja (ili tako neki derivat Žikine šarenice) pretvorio u studentkinju, a potom i stručnjakinju istorije umetnosti na opštu sablazan profesora sa Filozofskog.

Ih, imaju on i Nina i dužu istoriju. Ona je, s još jednom koleginicom vodila krajem osamdesetih neki epohalno idiotski noćni program U snu san (nadrealisti rekli Na dnu dna), koji je sav bio posvećen onostranom, nadrealnom, horoskopima, hiromantiji itd. Naravno, Milićeva pojava tu se idealno uklapala, pa su ga svako malo dovodile.

Ih, imaju on i Nina i dužu istoriju. Ona je, s još jednom koleginicom vodila krajem osamdesetih neki epohalno idiotski noćni program U snu san (nadrealisti rekli Na dnu dna), koji je sav bio posvećen onostranom, nadrealnom, horoskopima, hiromantiji itd. Naravno, Milićeva pojava tu se idealno uklapala, pa su ga svako malo dovodile.

Pa da! Sasvim logično! A je l' to bilo u vreme onog Trgovčevića ili onog Rusa ...Alan Čumak/Čuman...kako li se već zvao? (Čume znam da nije, to je onaj drugi :zcepanje:)

Negde sam čula da su se on i Sava pojavili na nekoj Dalijevoj žurci, pod punom opremom (skiptar, plašt, kapica...za drakulske zube nisam sigurna) i da je Dali bio fasciniran, strčao sa galerije i bogznakako im poželeo dobrodošlicu. A ono što je bilo posle je, kao, previše indiskretno, čak i za ukus jednog vampira, te ostadosmo uskraćeni za detalje. :aha:

Pa da! Sasvim logično! A je l' to bilo u vreme onog Trgovčevića ili onog Rusa ...Alan Čumak/Čuman...kako li se već zvao? (Čume znam da nije, to je onaj drugi :zcepanje:)

Negde sam čula da su se on i Sava pojavili na nekoj Dalijevoj žurci, pod punom opremom (skiptar, plašt, kapica...za drakulske zube nisam sigurna) i da je Dali bio fasciniran, strčao sa galerije i bogznakako im poželeo dobrodošlicu. A ono što je bilo posle je, kao, previše indiskretno, čak i za ukus jednog vampira, te ostadosmo uskraćeni za detalje. :aha:

Trgovčević je Sarajlija koji se u Beogradu obreo kad je počeo rat u Bosni. U snu san je predratno vrijeme.
Čumak jeste bio jedan od heroja Ilustrovane Politike, zajedno sa Vavom i Bibom Strujom, tako da ga se Nina sigurno dotakla u toj emisiji.

Molim moderatora da ne briše. Ova je za blagostanje podforuma i svih njegovih učesnika.

7tzo.jpg

Prislonite čelo na ekran i sve će biti u redu.

Ma, bilo je u to vreme tušta i tma grotesknih pojava. Džaba se Sale Popović trudi da osvoji titulu izumitelja tople vode.

Kad smo kod ludaka, bila je i druga struja: sećate i se onog sa Arta što je vodio Šok koridor? Što je taj umeo da me isprepada da ne spavam po 3 dana!

Mislim da sam tada već bio izvan dometa Art kanala, ali bilo je zaista svega i svačega.
Sjećate li se onog Rusa što su ga vodali okolo Šešelj i Ruška Jakić? Lik je tvrdio da je potomak loze Nemanjića.
Ma moram da se zaustavim, mogao bih do jutra da ih nabrajam.

Mislim da sam tada već bio izvan dometa Art kanala, ali bilo je zaista svega i svačega.
Sjećate li se onog Rusa što su ga vodali okolo Šešelj i Ruška Jakić? Lik je tvrdio da je potomak loze Nemanjića.
Ma moram da se zaustavim, mogao bih do jutra da ih nabrajam.

Jaoo, jeste! Ruška je posebno poglavlje (i ona mi je (bila) komšinica! počeću da brinem za sebe :confused:).
Pa kapetan Dragan i njegovi fondovi za decu, pa onaj Šećero(v)ski, predsednički kandidat, ali najveći od svih hitova mi je onaj Francuz, šatro neki pisac - filozof, dečko Goce Božinovske koga Minimaks nije odmarao. Kako se on zvao?

Jaoo, jeste! Ruška je posebno poglavlje (i ona mi je (bila) komšinica! počeću da brinem za sebe :confused:).
Pa kapetan Dragan i njegovi fondovi za decu, pa onaj Šećero(v)ski, predsednički kandidat, ali najveći od svih hitova mi je onaj Francuz, šatro neki pisac - filozof, dečko Goce Božinovske koga Minimaks nije odmarao. Kako se on zvao?

Danijel Sifer. Sada je u Ukrajini. Otkrio je da su Ukrajinci izgubljeni narod.

Čitam Miru Furlan. Totalna rasprodaja je zbirka eseja, tekstova koje je Mira pisala za Feral. Ovo što sam do sada pročitala se odnosi na njen život u Americi - to su komentari o svakodnevnom životu, američkoj političkoj sceni, i razmišljanja o pozivu glumca i umetnika. Mira Furlan je izuzetno prijatno društvo. Odrasla je na rokenrolu i sve posmatra kroz tu, najpošteniju, filozofiju :) Preporuka za plažu, autobus, ili kafenisanje i opuštanje uz knjigu.

Evo i ja da prijavim da sam procitala ovu knjigu. Nije lose, drzi paznju a meni kao emigrantu (imigrantu) je uvek interesantno da cujem tudja iskustva i razmisljanja o Americi. Mogu da kazem da mi je Mira posle ove knjige bas simpaticna i nekako bliska. Razumem njene stavove, cak i one s kojima se nikako ne slazem (o politici na pr. imam potpuno drugaciji pogled). Povremeno mi se ucini da je naivna, onda da ne kaze sve do kraja ( tj da se uplasi da do kraja razvije neku misao), onda da je mozda i u pravu sto ima vere da ce se nesto na bolje promeniti, a da sam ja nepotrebno cinicna..
Imam utisak kao da je poznajem :zbun: mozda zbog porekla i sistema vrednosti iz iste nepostojece zemlje, ili neke iste muzike, ili mozda vodimo slicne (a tako razlicite ) emigrantske zivote, ne znam ni ja.

Kad sam vec kod muzike, vidim da je pomenula par puta Patti Smith, koju ti mislim slusas :) Veceras sam videla jednju njenu knjigu u izlogu (Woolgathering) , nisam znala da pise.

Nemo mi diras Secero(v)skog :rtfm:

Kada je rekao da je imao dva bela psa, od kojih je jedan crn, ja sam se zaljubila u njega. Simpaticniji je u svakom sluacju od sih srpskih
predsednika:D i predsednickih kandidata.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back