Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Završila sam Sobu.
Zanemarim li temu, koja je veoma degutantna, bilo je jako zabavno čitati roman u kome uglavnom pripoveda petogodišnjak. Divim se majci koja je u specifičnim okolnostima uspela ovoliko da postigne s detetom.
Nema veze s knjigom, ali, mene konzervativnu, zaprepastilo je nešto što sam pročitala o piscu:

Ema Donahju

Rođena u Dablinu 1969, Ema Donahju je pisac savremenih i istorijskih romana, među koje spadaju bestseler Slammerkin, The Sealed Letter, Landing, Life Mask, Hood i Stir-fry. Njene zbirke pripovedaka su The Woman Who Gave Birth to Rabbits, Kissing the Witch i Touchy Subjects. Takođe se bavi istorijom književnosti i pozorišnim i radio- dramama. Živi u Londonu u Ontariju, sa svojom partnerkom i njihovo dvoje male dece.

Zar je ovo neophodno za nečiju biografiju? Kakva reklama. :think:

Nema veze s knjigom, ali, mene konzervativnu, zaprepastilo je nešto što sam pročitala o piscu:

Ema Donahju

Rođena u Dablinu 1969, Ema Donahju je pisac savremenih i istorijskih romana, među koje spadaju bestseler Slammerkin, The Sealed Letter, Landing, Life Mask, Hood i Stir-fry. Njene zbirke pripovedaka su The Woman Who Gave Birth to Rabbits, Kissing the Witch i Touchy Subjects. Takođe se bavi istorijom književnosti i pozorišnim i radio- dramama. Živi u Londonu u Ontariju, sa svojom partnerkom i njihovo dvoje male dece.

To su stvari koje često stoje u biografijama, u jednoj rečenici porodični život; nema potrebe za paranojom.

Završila sam Sobu.
Zanemarim li temu, koja je veoma degutantna, bilo je jako zabavno čitati roman u kome uglavnom pripoveda petogodišnjak. Divim se majci koja je u specifičnim okolnostima uspela ovoliko da postigne s detetom.

Ema Donahju

Podsjeti me ovo kad sam jednom sjedio u nekoj kafani, više, recimo, vojničkoj kantini (ali ne neke balkanske vojske), a takva mjesta imaju pretenziju da tim vojnicima budu nešto kao dnevna soba, pa imaju police sa knjigama, društvenim igrama, pikadom i slično. Uzmem tako prvu knjigu koja mi je bila pri ruci - Klajva Barkera, pojma nemam više koja knjiga je bila u pitanju. Ne čitam inače Barkera, ali znam da je poznat u horor žanru, pa, rekoh, hajde da se isprepadam malo. Čitam posvetu, čovjek čitavu stranu napisao kome se sve zahvaljuje, uglavnom u nekom trenutku čitam "and to my husband...", zatvorim korice gledam kako se pisac zove, opet čitam, gledam sliku na posljednjoj strani korica - muška faca... Uglavnom meni balkanoidu trebalo je neko vrijeme da provalim da je lik openly gay i da je tamo u Kaliforniji legalno u braku sa svojim partnerom, kome se uredno zahvaljuje na podršci, strpljenju, itd...
I sve to mi se dešava dok jedem sendvič među gomilom nabildanih NATO konkvistadora.

522069_384917854886096_249469905097559_1140567_1694412425_n.jpg

Ema Donahju

To je njen život. Ni ti ne bi sakrila muža i decu kada bi te pitali da napišeš nešto o sebi.

Završila sa čitanjem Tomasov "Beli hotel", bez naročitih utisaka. Prilično me umorila prva polovina knjige i onoliko razvlačenje perverznog sna frau Ane. U drugoj polovini knjige kockice se već slažu analiziranjem tog istog sna od strane Frojda. Ko voli to neko traženje smisla i veze između odsanjanog i preživljenog ili onoga što tek kroz život dolazi može da "Prošeta" kroz ovaj hotel, pod uslovom da se pripremi, kako već napisah, na prvu polovinu knjige i opširan san-uvod.
Trenutno čitam "Bonaviu", novi roman Dragana Velikića i mogu reći da me priča svakog od likova dirnula.Životne priče četrdesetogodišnjaka, napisane sa toliko stila, da sam imala potrebu da se više od polovini pročitanog vraćam više puta. Tema već toliko obrađivana (muško-ženski odnosi, prijateljstvo, neostvarenost, život ovde i život negde tamo, kristalno jasna sećanja i budućnost u izmaglici) ali ovoga puta zaista ispričana priča koja zavređuje svaku pažnju. Dakle, Preporučujem sa velikim P.

Preporučujem knjigu Borislava Pekića "Odbrana i poslednji dani".
Knjiga je koncizna, ima manje od 150 strana, može da se pročita u jednom dahu i ne bavi se toliko teškim temama.
Ostatak u spojleru, jer ne želim da kvarim ugođaj onima koji nisu pročitali ovo delo.

Knjiga predstavlja, po meni, mix Kamijevog Stranca i Mihailovićevog romana "Kada su cvetale tikve", a inspirisana je Platonovim delom "Odbrana Sokratova".
Napisana je u formi ispovesti u prvom licu, s tim što je glavni junak prost čovek iz naroda, čiju, više tužnu nego tragičnu, priču pratimo. Glavno obeležje je da je protkana humorom i crnim humorom, koji upumpavaju tempo u izglaganje događaja, od kojih se većina zbiva tokom i posle Drugog svetskog rata.
Glavni motivi su izdajstvo, apatridsko stanje, čovekova dužnost i shvatanje pojmova dobra i zla.
Priču prati i jedno pitanje čiji odgovor saznajemo tek na kraju.

Sve u svemu, meni je bila veoma zanimljiva i jednostavna za čitanje.
Link za download knjige u e-formatu ću ostaviti gore u temi za linkove.

Poslednja izmena:
Nisam. Begbede se pojavljuje u Uelbekovoj ''Karti i teritoriji'', pa rek'o ajd' da vidim kakav je, pošto mu je stari mizantrop očigledno naklonjen. A još ako je i Vrela...

Čula sam negde da su oni dobri prijatelji, iako javno napadaju jedan drugog (Uelbek piše na način na koji Begbede živi, ako sam dobro shvatila). Begbedeov lajt motiv je ironično gnušanje nad glamurom i skupim navikama ljudi iz svog okruženja, ali i tiho priznanje da se toga nikad ne bi odrekao. Taj roman je napisao u zatvoru, ako se ne varam, zbog jednog od gomile skandala koje svakodnevno izaziva. Kažu da je vrlo inteligentan i da nije bizaran...sad, ko bi ga znao. Javi, u svakom slučaju.

Ja se i dalje borim sa Hronikom najavljene smrti od Markesa.
Ovo mi je prva njegova i definitivno želim da je završim samo što još uvek nisam naterala sebe da mi bude stalo da saznam zašto je mučni Santjago ubijen i bilo šta o celoj toj situaciji.
Pristup mi je definitivno pogrešan i površan tako da ću duboko da udahnem pa ispočetka nakon ispita.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back