Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!

Upravo mi je stigao odgovor na mail od Geopoetike i evo ekskluzivno vama dragi moji prijatelji prvi saznajete ovu zaista neverovatnu vest! :)

Postovani gospodine,

imamo jednu izuzetno lepu vest za Vas, a to je da je upravo u pripremi reprint izdanja knjige Uliks. Knjiga ce se najverovatnije pojaviti u knjizarama tokom marta. Vi takodje mozete doci i u nasu Kucu za citanje koja se nalazi u Dositejevoj 13 i kupiti knjigu cim se objavi.

Srdacan pozdrav,

Svaka cast Geopoetici!

Slažem se :)
I baš su ispali korektni prema meni odgovorivši mi na mail u relativno kratkom roku :)))

Moj ti je savet, sačekaj Svetski dan knjige, negde u aprilu. Tada je popust 30%.:lol: Ja to iskoristim svake godine, uplatim im na račun, a oni mi pošalju na kućnu adresu, jer u Nišu nema njihovo predstavništvo.

Za Nišlije obaveštenje:
Sajam knjiga se otvara sutra u Galeriji Srbija.:)

Dovršila Lovca na zmajeve.

Čudesno otužan roman.
Dirljiv preko svake mere kad je reč o određenim situacijama.
Miriše na tipične ljudske odnose, ma gde i ma u koje doba ljudi živeli.
Na miris odanosti.
I miris izdaje, obesti.
Na zavist i na nesebično dobrotu.
Na kukavičluk, i na usredsređenost na časno življenje. Čisto.
Hasan i Amir.
Detinjstvo obojice miriše imenom ovog drugog.
Odiše sećanjima na ovog drugog.
Na sve njihove trenutke, i na razlike.
Isto je jedno.
Obojica su bili dečaci.
Različiti, ali deca.

Hasan je tužan lik.
Tužan, ali junak bez premca.
Čak i u detinjstvu.
Mene je njegova sudbina pogodila, smrtonosno, kao što je smrtonosno pogađao kamen iz njegove praćke.
Pripovedač, ipak, ostao mi je mlak.
Mlakog karaktera.

Roman koji je više blistao na početku, koji se zamorio na kraju, ali roman sa kojim Hiljadu čudesnih sunaca ne može da se meri.
Više volim čast, poštenje, hrabrost i priče o njima, nego priče o sudbinama potlačenih žena.
Prve priče nose retkost sadašnjice, i malobrojnost ljudi koji se mogu ponositi ljudskom čistotom, a druge su isprane priče na koje malo ko u sadašnjosti obraća pažnju.
Potlačene žene žive i živeće, ali će malo ko reagovati na to.
Sreća pa makar u knjigama možemo da odreagujemo. Suzama.
Međutim. Njima to nije dovoljno.

Uzeh da čitam Otrovno mleko maslačka - zbirku pripovedaka Vide Ognjenović.

Moj ti je savet, sačekaj Svetski dan knjige, negde u aprilu. Tada je popust 30%.:lol: Ja to iskoristim svake godine, uplatim im na račun, a oni mi pošalju na kućnu adresu, jer u Nišu nema njihovo predstavništvo.

Za Nišlije obaveštenje:

Hvala na obaveštenju.
Mada, Rado, mogla bi na da napišeš jedan post u blogu sa svim tim akcijama, popustima i cakama u vezi kupovine, pošto verujem da si najiskusnija po tom pitanju, mnogima će dobro doći.

Za Nišlije obaveštenje:

a ne mogu tada...planiram tad da pročitam ples zmajeva i još neke knjižice..oću sad malo posle foknera da se dam na klasike :lol:

Hvala na obaveštenju.
Mada, Rado, mogla bi na da napišeš jedan post u blogu sa svim tim akcijama, popustima i cakama u vezi kupovine, pošto verujem da si najiskusnija po tom pitanju, mnogima će dobro doći.

Samo da se dogovorim s izdavačima oko provizije.:rotf:
Ma, šalim se. Ne mogu ja to. Mrzi me. Pitaj slobodno, kad god te nešto interesuje.:)

Dovršila Lovca na zmajeve.

Čudesno otužan roman.
Dirljiv preko svake mere kad je reč o određenim situacijama.
Miriše na tipične ljudske odnose, ma gde i ma u koje doba ljudi živeli.
Na miris odanosti.
I miris izdaje, obesti.
Na zavist i na nesebično dobrotu.
Na kukavičluk, i na usredsređenost na časno življenje. Čisto.
Hasan i Amir.
Detinjstvo obojice miriše imenom ovog drugog.
Odiše sećanjima na ovog drugog.
Na sve njihove trenutke, i na razlike.
Isto je jedno.
Obojica su bili dečaci.
Različiti, ali deca.

Hasan je tužan lik.
Tužan, ali junak bez premca.
Čak i u detinjstvu.
Mene je njegova sudbina pogodila, smrtonosno, kao što je smrtonosno pogađao kamen iz njegove praćke.
Pripovedač, ipak, ostao mi je mlak.
Mlakog karaktera.

Roman koji je više blistao na početku, koji se zamorio na kraju, ali roman sa kojim Hiljadu čudesnih sunaca ne može da se meri.
Više volim čast, poštenje, hrabrost i priče o njima, nego priče o sudbinama potlačenih žena.
Prve priče nose retkost sadašnjice, i malobrojnost ljudi koji se mogu ponositi ljudskom čistotom, a druge su isprane priče na koje malo ko u sadašnjosti obraća pažnju.
Potlačene žene žive i živeće, ali će malo ko reagovati na to.
Sreća pa makar u knjigama možemo da odreagujemo. Suzama.
Međutim. Njima to nije dovoljno.

Uzeh da čitam Otrovno mleko maslačka - zbirku pripovedaka Vide Ognjenović.

Ja se uvek rastuzim kada citam Huseinijeve knjige. Njegove knjige bi mogle da budu dokument o islaskom svetu i njihovom raspaljenom fanatizmu. Svaki put se potresem nad sudbinom Mirjam, ali i tog malog drugara, odn. brata od ovog bogatijeg decka.

A zašto ti uvek tako kratko komentarišeš, a čitaš nesvakidašnje i ne opštepoznate knjige?
Jednom sam te pitala šta je za tebe 10, mislivši pod tim koja je to knjiga koju smatraš vrhunskom, ne bih li uspela da sebi približim tvoj književni ukus.
Mislim da si me pogrešno razumela.

:(
O, ne, nisam te pogresno razumela.
Zar ti nisam odgovorila tada :think:

Evo sada cu.
Ta ocena meni znaci stepen uzivanja.
Znaci ja ne ocenjujem pisca ni delo (ko sam ja da to radim?!), nego svoje uzivanje u odredjenoj knjizi.

Pisem kratko jer je to bio jedno vreme trend na ovoj temi, zato sto citam i opste popularne knjige (tipa Lovac na zmajeve, Zarko Lausevic... i statijaznamkojejos), ali i zato sto sam ja samo obican citalac-amater.
Kada citam (a citam i uzivam :zaljubljena: ) tamo na onom Knjizevnom kvizu o cemu sve ti i jos nekoliko vas pricate, ja k'o da citam kineski :lol:
Dakle ne smatram sebe dovoljno recitom, niti dovoljno strucnom da pricam sa vama koji znate boga-oca o knjigama i knjizevnosti.

Ali mi kazem to ne smeta da uzivam, kako u vasim postovima, tako i u svom amaterskom citanju i cituckanju :D

Poslednja izmena:
O, ne, nisam te pogresno razumela.
Zar ti nisam odgovorila tada :think:

Evo sada cu.
Ta ocena meni znaci stepen uzivanja.
Znaci ja ne ocenjujem pisca ni delo (ko sam ja da to radim?!), nego svoje uzivanje u odredjenoj knjizi.

Pisem kratko jer je to bio jedno vreme trend na ovoj temi, zato sto citam i opste popularne knjige (tipa Lovac na zmajeve i statijaznamkojejos), ali i zato sto sam ja samo obican citalac-amater.
Kada citam (a citam i uzivam :zaljubljena: ) tamo na onom Knjizevnom kvizu o cemu sve ti i jos nekoliko vas pricate, ja k'o da citam kineski :lol:
Dakle ne smatram sebe dovoljno recitom, niti dovoljno strucnom da pricam sa vama koji znate boga-oca o knjigama i knjizevnosti.

Ali mi kazem to ne smeta da uzivam, kako u vasim postovima, tako i u svom amaterskom citanju i cituckanju :D

Kako ko si ti? Čitalac, kao i ja. I ja nisam studirala književnost, samo je volim i čeprkam unaokolo na razne teme. Sasvim sam amater, niko me ne plaća da čitam (upravo, ja plaćam knjige).
Razlika između tebe i mene (ne poznajem te, osim iz par postova) je u tome što sam ja manje hrabra ili još uvek u životnoj fazi čitanja klasičnije literature. U takvom krugu ljudi se i krećem, a, upravo da bih se toga rešila, povampirila sam ovaj svoj profil.
Svi vrlo dobro znamo u kakvom nam se stanju nalazi kultura, kakvu snagu ima propaganda i novac i koliko je, zbog svega toga, teško prosuditi verodostojnost neke kritike ili recenzije.
Nikad mi, na primer, ne bi palo na pamet da pipnem Otmenost ježa, jer mi se sviđa samo naslov. U recenziji piše da je to ljubavno - humoristički roman, izdavač nije kuća koju smatram preterano ozbiljnom i tako redom - gomila građe da formiram užasnu predrasudu. Ali, jedna forumska drugarica - čitalica je baš lepo predstavila tu knjigu, druga mi je rekla gde jeftino mogu da je nađem i - sutra mi stiže! :zskace:

Lovca na zmajeve imam godinama, a nikad ga nisam pročitala. I, eto, ista drugarica čitalica ga baš danas opisa, ja shvatih da i dalje ne želim to da čitam.

Ja pravim spisak za Sajam. Tako sam navikla: kupujem od sajma do sajma, a preko godine čitam što sam kupila. Odavde sam, za mesec ili dva koliko sam povampirena, nakupila najmanje 20 naslova. I, sem par ljudi koji su se jasno deklarisali kao bivši ili sadašnji studenti već nekih katedri sa filološkog, mislim da nema mnogo ljudi formalno obrazovanih u kontekstu književnosti. "Stručnjak" se i nađe po neki.

Na kvizu mi, bezmalo, izvodimo besne gliste i tračarimo o piscima. Ne verujem da iko od nas (tj. ja ne) drži baš sve te podatke u glavi. Smislim, eto, šta bi bio odgovor i, da bih postavila što luđe pitanje, šnjuvkam po internetu da zabiberim čorbu saigračima. :metla: Tako sam puno naučila i postavljanjem pitanja, pošteno se nalupala (na šta sam ponosna i više nego na tačne odgovore) i sjajno se zabavila. Eto, na primer, za tog pisca čiju knjigu si sad pročitala nikad u životu čula nisam. A među prvima bih se tr.. hm.. gurala da pogađam ko je i šta je.

Par puta sam zavirila u Biblioteku na Ženama i isto imala utisak da čitam kineski, tj. svaki put mi se čini da upadam u sred nekog razgovora dugogodišnjih prijateljica koje pričaju nemam - pojma - o - čemu, ali ni jednog momenta nisam pomislila da su te žene nekakve trepćemkoblesava kupoholičarke. Ja nemam pojma o čemu one pričaju, one imaju. Posle sam odlučila da verujem u ono što piše na uvodnom postu te teme. Nekad naletim na lep prikaz, nekad na nešto što me ne zanima.
Isto tako, čitam i neke druge forume, neke namenjene gay ljudima, neke usko vezane za SF, neke za filozofiju. Ne verujem da su autori tamošnjih postova isključivo homoseksualci, wannabe Skywalkeri i ljudi koji su studirali filozofiju.

Nisam ovde dugo, ali sam intenzivno i, nisam stekla utisak da je ikome cilj da pokaže šta zna i koliko je pametan. Ne znam ni šta bi tome bio smisao: onaj ko zna da zna, ne treba mu dokaz...valjda.

Ma, dođi na kviz da lupamo zajedno! :cmok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back