Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo je danas izašlo u Blic Ženi:

OVO JEDNOSTAVNO MORATE DA PROČITATE

Sad kad nas je hladnoća vezala za kuću, nađe se vremena i za čitanje. Ako ne znate šta da odaberete u moru literature, uzmite nešto s top-liste najuticajnijih dela svetske književnosti u poslednjih 200 godina. Sastavili su je američki i britanski savremeni književnici, a u žiriju su, između ostalih, bili Norman Mejler, Stiven King, En Pračet, Džonatan Franzen, Džojs Kerol Outs i dr.

10 NAJ KNJIGA 19. VEKA
1. Ana Karenjina- Lav Tolstoj,
2. Gospođa Bovari-Gistav Flober,
3. Rat i mir-L.Tolstoj,
4. Avanture Haklberi Flina-Mark Tven,
5. Pripovetke A. P. Čehova,
6. Midlmarč-Džordž Eliot,
7. Mobi Dik-Herman Melvil,
8. Velike nade- Čarls Dikens,
9. Zločin i kazna- F. Dostojevski,
10. Ema- Džejn Ostin

10 NAJ KNJIGA 20. VEKA
1. Lolita- V. Nabokov,
2. Veliki Getsbi- F. S. Ficdžerald,
3. U potrazi za izgubljenim vremenom- M prust,
4. Uliks- Dž. Džojs,
5. Dablinci- Dž. Džojs,
6. Sto godina samoće- G. G. Markes,
7. Buka i bes- V. Fokner,
8. Ka svetioniku- V. Vulf,
9. Sabrane priče- Flaneri O' Konor,
10. Bleda vatra-V. Nabokov.

Pa ne verujem da nema osobe odavde koja nije čula ili barem pročitala neke od naslova. A i ljudima treba ponuditi nešto inovativno, zanimljivo i sveže, a još da je andergraund.
ko ima ogromnu želju za čitanjem verovatno je već čitao ove knjige, ili ih je zaobišao.
Kako god :mrgreen:

Inače, ja se dvoumim... da li da krenem sa čitanjem Manovog Faustusa ili Haselove Legije Prokletih :S ?

znam da je to nebo i zemlja.. but, enivej :mrgreen:

Nisam pročitala 4 knjige sa liste, Prusta nisam završila, a Dikensa upravo čitam (ako su ovo Velika očekivanja).
Lista je jako dobra i jasni su mi razlozi zašto je svako od njih na listi (za ovih 17).
Dodala bih Ibzena, Beketa, Gintera Grasa, Bulgakova, Mopasana i Vajlda.
A izbacila bih, Mobi Dik i, ma koliko neočekivano zvučalo - Uliksa (da sam urednica Blic Žene).
Ne računam žive i domaće.

:)

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!

Upravo mi je stigao odgovor na mail od Geopoetike i evo ekskluzivno vama dragi moji prijatelji prvi saznajete ovu zaista neverovatnu vest! :)

Postovani gospodine,

imamo jednu izuzetno lepu vest za Vas, a to je da je upravo u pripremi reprint izdanja knjige Uliks. Knjiga ce se najverovatnije pojaviti u knjizarama tokom marta. Vi takodje mozete doci i u nasu Kucu za citanje koja se nalazi u Dositejevoj 13 i kupiti knjigu cim se objavi.

Srdacan pozdrav,

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back