Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Животињска фарма - Не знам зашто ми је требало 27 година да прочитам ову легендарну, универзалну, епохалну бајковиту сатиру која је спој сјајног литералног умећа и генијално насликане политичке реалности. Колико ми је само ,,свиња'' пролазило кроз главу док сам читао, колико оваца и крволочних паса, који не силазе са медијског простора ове бедне банана државице, учећи нас шта нема алтернативу, ко нам је пријатељ, где нам је место, ко смо, шта смо.... Обожавам овакав вид сатире и сарказма кроз који се каже много више него кроз неке друге литералне форме.
У сваком случају, свакој овци,а код нас их има на стотине хиљада, препоручујем да прочита ово ремек дело. Можда се и препозна па постане барем магарац или нека друга, мало виспренија животиња.

Ако неко има неку препоруку на овај фазон нека јави.

Ja sam to procitala. Mislim da se samo ovcama to i svidja.

Može malo konkretnije, molim te? Ili, bar, šta ti je 10/10?
10/10 je isto sto i na faksu kada dobijes 10.
A 5/10 znaci da je knjiga pala, makar kod mene :)

Sto se konkretne knjige tice, to je esej, teme su raznolike, ima lokalnih (balkanskih), ali i globalnijh tipa, internet, karaoke, hiperprodukcija svega i svacega...
I tako. Ja jako volim Dubravku, procitala sam do sada 4-5 njenih knjiga i sve su mi odlicne.

10/10 je isto sto i na faksu kada dobijes 10.
A 5/10 znaci da je knjiga pala, makar kod mene :)

Sto se konkretne knjige tice, to je esej, teme su raznolike, ima lokalnih (balkanskih), ali i globalnijh tipa, internet, karaoke, hiperprodukcija svega i svacega...
I tako. Ja jako volim Dubravku, procitala sam do sada 4-5 njenih knjiga i sve su mi odlicne.

Hvala ti :)
Jasno mi je šta 10/10 znači, htedoh da te pitam kome daješ desetke da bih mogla da naslutim tvoj ukus.
Nikad je nisam čitala, a čula sam i najgora pljuvanja i najveće pohvale, pa me intrigira.

Postoje mnogo vece kuce od Fabrike knjiga koje takodje prave samo smece.Recimo Geopoetika je daleko poznatija,ali ja i kod njih ne videh neke valjane pisce.Imaju sumnivog nobelovca Pamuka i kvazipsihologa Golemana.
Paidea,oni recimo stampaju najvece smece koje se zove Koeljo.I samo po tome bi trebali da zavrede prezir od mene,pa ipak je Paideia solidna izdavacka kuca.Jeste da imaju Koelja ali oni imaju i Kamia,Aristotela i jos gomilu dobrih autora.
Ti verovatno imas nizak kriterijum za citanje.

luciuss, mislim da živiš u svom idealnom svetu. :) Da Paidei izdaje samo elitnu literaturu vrlo brzo bi stavili katanac. Ja u potpunosti podržavam da se izdaju i komercijalnija dela, ali treba da postoji ravnoteža...ipak moraju se uzeti u obzir i zakonitosti tržišta i ne treba izdavače zbog toga osuđivati. Budi ti izdavač pa probaj samo sa svojim omiljenim piscima da opstaneš...

Postoje mnogo vece kuce od Fabrike knjiga koje takodje prave samo smece.Recimo Geopoetika je daleko poznatija,ali ja i kod njih ne videh neke valjane pisce.Imaju sumnivog nobelovca Pamuka i kvazipsihologa Golemana.
Paidea,oni recimo stampaju najvece smece koje se zove Koeljo.I samo po tome bi trebali da zavrede prezir od mene,pa ipak je Paideia solidna izdavacka kuca.Jeste da imaju Koelja ali oni imaju i Kamia,Aristotela i jos gomilu dobrih autora.
Ti verovatno imas nizak kriterijum za citanje.

Pored ovoga što reče Radda65,
Geopoetika je Srbe zanavek zadužila kao retko koja izdavačka kuća objavivši (PRVI PUT na srpskom) Džojsovog Uliksa.
Sve i da od sutra ujutro počnu da valjaju esejistiku o veštačkim noktima Nataše Bekvalac, klanjaću im se do groba.
Da ne pominjem što su izdali Ibzena, Ingmara Bergmana, Umberta Eka (to što se sad Plato folira s njim, drugi je par rukava), Ruždija...

Paideia je izdala dobre novije prevode antičkih pisaca (Sofokla, Euripida, Cicerona), Sartra, Kenoa, ali i Prusta, celog, a to niko odaaavno nije radio (ako je uopšte i rađeno) i još trista čuda.

E, pa dovede me u situaciju da branim izdavače! Svaka ti čast! :D

Pored ovoga što reče Radda65,
Geopoetika je Srbe zanavek zadužila kao retko koja izdavačka kuća objavivši (PRVI PUT na srpskom) Džojsovog Uliksa.

Čekaj, taj Paunovićev prevod je prvo objavila izdavačka kuća CID iz Podgorice 2001. godine. u prilično luksuznom izdanju.
Mislim da je Geopoetika to objavila kasnije, 2004. Naravno to ne umanjuje ukupne zasluge Geopoetike.

Kakav Dzojs,nabedjen pisac kao sto su i jos neki.Narodu se tako nametne nesto i i on poveruje.Kao i sa Tolstojem.I sad je jeres reci da je Tolstoj los pisac.Borhes i jos neki poznati pisci se nisu libili da priznaju da je Tolstoj los i dosadan pisac.Isto tako treba skupiti hrabrosti i ne podleci misljenju mase pa priznati i da je Dzojs nabedjena velicina.
Dzojs je medju onim piscima za koje ja imam nos po nekim osobinama da razotrijem kao kovace laznog novca.Tako sam lako provalio i Apdajka,Bukovskog,H.Milera,pa naseg Pavica.
Sve su to lazne velicine.To sto Dzojs i Tolstoj nisu dobili Nobela,to je i mala kazna za njih.
I Biblija je nametnuta kao neka sveta knjiga,knjiga u koju se ne sme i ne moze sumnjati.A zapravo je knjiga puna lazi,krvi,preterivanja,nelogicnosti i banalnosti.Sa vrlo vrlo malo mudrosti.
Kuran je vec i gori,nema nijednu mudru rec.
Svi ti pisci koji se isticu egzibicionizmom,a Rudzi i Dzojs su medju njima,oni namecu taj egzibicionizam da bi necim privukli citaoce jer nemaju kvalitet da bi njime privukli.
Dobar pisac pise klasicno,uobicajeno,bez ekscesa.
Apdajk,Miler ili Bukovski zna se,isticu se vulgarnostima,time bi da privuku narod.
Dzojs ima egzibicionizam desavanja radnje u jednom danu i sl,da ne nabrajam.Pa mozda je hteo da glumi Kafku,ali nije mu ni do kolena.
Nas Pavic privlaci citaoce tako sto pise musku i zensku knjigu,dve knjige u jednoj,deli karte uz knjigu i sl trivijalnosti.Kortasar isto baca maglu,pravi knjigu tako sto se ona moze citati i iz sredina,od pozadi i kako hoces.
Sve su to trivijalnosti kojima se pokusava nadomestiti nedostatak ideje,maste,talenta i u opste umetnickog dara.
Ruzdi ima svoju egzibiciju vredjajuci muslimane i uspeva da tako privuce slavu i paznju.
Sve su to pisci koji su jako zeleli uspeh,slavu,novac i popularnost.A to onda nisu umetnici.
Oni najbolji pisci Gete,Dostojevski,Homer,Man,Cvajg,Zola,Balzak,Kafka,Kami... nisu morali kao Pavic da dele karte uz knjigu,da kao Kortasar prave delo koje se moze citati iz sredine,nisu morali da uvrede jedan narod kao Ruzdi,ili da ceo roman stave u jedan dan kao Dzojs.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back