Kakav Dzojs,nabedjen pisac kao sto su i jos neki.Narodu se tako nametne nesto i i on poveruje.Kao i sa Tolstojem.I sad je jeres reci da je Tolstoj los pisac.Borhes i jos neki poznati pisci se nisu libili da priznaju da je Tolstoj los i dosadan pisac.Isto tako treba skupiti hrabrosti i ne podleci misljenju mase pa priznati i da je Dzojs nabedjena velicina.
Dzojs je medju onim piscima za koje ja imam nos po nekim osobinama da razotrijem kao kovace laznog novca.Tako sam lako provalio i Apdajka,Bukovskog,H.Milera,pa naseg Pavica.
Sve su to lazne velicine.To sto Dzojs i Tolstoj nisu dobili Nobela,to je i mala kazna za njih.
I Biblija je nametnuta kao neka sveta knjiga,knjiga u koju se ne sme i ne moze sumnjati.A zapravo je knjiga puna lazi,krvi,preterivanja,nelogicnosti i banalnosti.Sa vrlo vrlo malo mudrosti.
Kuran je vec i gori,nema nijednu mudru rec.
Svi ti pisci koji se isticu egzibicionizmom,a Rudzi i Dzojs su medju njima,oni namecu taj egzibicionizam da bi necim privukli citaoce jer nemaju kvalitet da bi njime privukli.
Dobar pisac pise klasicno,uobicajeno,bez ekscesa.
Apdajk,Miler ili Bukovski zna se,isticu se vulgarnostima,time bi da privuku narod.
Dzojs ima egzibicionizam desavanja radnje u jednom danu i sl,da ne nabrajam.Pa mozda je hteo da glumi Kafku,ali nije mu ni do kolena.
Nas Pavic privlaci citaoce tako sto pise musku i zensku knjigu,dve knjige u jednoj,deli karte uz knjigu i sl trivijalnosti.Kortasar isto baca maglu,pravi knjigu tako sto se ona moze citati i iz sredina,od pozadi i kako hoces.
Sve su to trivijalnosti kojima se pokusava nadomestiti nedostatak ideje,maste,talenta i u opste umetnickog dara.
Ruzdi ima svoju egzibiciju vredjajuci muslimane i uspeva da tako privuce slavu i paznju.
Sve su to pisci koji su jako zeleli uspeh,slavu,novac i popularnost.A to onda nisu umetnici.
Oni najbolji pisci Gete,Dostojevski,Homer,Man,Cvajg,Zola,Balzak,Kafka,Kami... nisu morali kao Pavic da dele karte uz knjigu,da kao Kortasar prave delo koje se moze citati iz sredine,nisu morali da uvrede jedan narod kao Ruzdi,ili da ceo roman stave u jedan dan kao Dzojs.