Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
get_slika_varijacija.php

From_Dawn_to_Decadence.JPG

get_slika_varijacija.php

41ZVFBY2PQL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU01_.jpg

Mnogo mi se dopao Kunderin Oproštajni valcer. Upravo sam završila sa čitanjem. Predivne misli i rečenice.

..."Bertlef je podigao čašu. - Prijatelji, probajte ovo vino! Ono ima slatki ukus prošlosti. Probajte ga kao da sišete srž iz kosti jednog davno zaboravljenog leta. Hteo bih da ovom zdravicom spojim prošlo sa sadašnjim a sunce iz dvadeset druge godine sa suncem ovog trenutka. To sunce je Ružena, ta jednostavna devojka, koja je kraljica a da to i ne zna. Ona u ovoj banji blista kao dragulj na prosjačkom kaputu. Ona je kao mesec zaboravljen na izbledelom dnevnom nebu. Ona je kao leptir koji leti iznad snega.
Kamerman je na silu pokušao da se nasmeje.- Da malo ne preterujete, šefe?
- Ne preterujem - rekao je Bertlef i okrenuo se kamermanu. - To vama samo tako izgleda, jer stalno živite ispod stvarne mere stvari, vi, gorka biljko, antropomorfno sirće! Puni ste kiselina koje klokoću u vama kao u alhemičarskoj retorti! Sve bi ste dali za to da svet oko vas bude ružankao što je ružno ono što nosie u sebi, jer bi ste tek tada, bar na trenutak, pronašli nešto zajedničko između sebe i sveta. Svet, koji je lep, za vas je strašan, udara vas na muke i neprestano vas izlučuje iz svoje sredine. Nesnošljivo je s prljavim noktima sedeti pored lepe žene. Zato ženu treba najpre uprljati i tek onda uživati u njenoj prisutnosti. Zar nije tako, moj gospodine? Drago mi je što skrivate ruke pod stolom, sigurno sam bio u pravu kad sam govorio o vašim noktima.
-Serem ja na paradu! Nisam ja klovn s belom kragnom i kravatom kao vi! - odbrusio mu je kamerman.
-Vaši prljavi nokti i pocepani džemper nisu ništa novo pod suncem - rekao je Bertlef. - Nekad davno jedan filozof, kiničar, ponosno je šetao po Atini u pocepanom ogrtaču uveren da se svi dive njegovoj ravnodušnosti prema konvencijama. Srete ga Sokrat i reče mu: "Kroz rupe na tvom ogrtaču vidim tvoju taštinu." I vaša prljavština, gospodine, tašta je a vaša taština prljava"...

Сад ћу мало да одлетим од теме, али копка ме једна ствар, а то је да већ дуже време трагам за књигом Авесаломе, Авесаломе! од Фокнера и не могу да је нађем. Ако неко зна где бих могао да је купим (нову, по могућству) или ако је негде има у електронском облику, био бих веома захвалан да то подели са мном.

Сад ћу мало да одлетим од теме, али копка ме једна ствар, а то је да већ дуже време трагам за књигом Авесаломе, Авесаломе! од Фокнера и не могу да је нађем. Ако неко зна где бих могао да је купим (нову, по могућству) или ако је негде има у електронском облику, био бих веома захвалан да то подели са мном.

Morao bih da provjerim kad dođem kući večeras, ali mislim da imam u elektronskom obliku na engleskom jeziku. Ako to odgovara, kaži.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back