Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi sta vi sve citate pa to nije normalno.Zivot je previse kratak da bi smo ga trosili na trecerazredne pisce i sumnjive zanrove.Knjizevnost je puna smeca,malo sta tu vredi.Citajte vise filozofije a manje knjizevnosti.Od knjizevnosti samo ono sto je najbolje.
Ps.Na ovaj komentar me je naterala prica koju sam cuo o hemingveju.Naime on je sebi zacrtao da svako jutro ustaje u pet i da napise taj dan 500 reci.Razumete li ovo?On je morao da napise 500 reci pa i ako ponekad nije bio inspirisan.To umanjuje kvalitet na ustrb kvaliteta.Pa Flober je za pet dana napisao samo, ne znam ni ja kolko, valjda pet recenica i to sa velikom mukom kako on kaze.

Baš ti hvala na savetu. Znamo da je zdravije jesti pasulj nego roštilj, pa ipak, većina nas više uživa u roštilju.
I ako dozvoliš, jedan savet za tebe. Manje gledaj fudbal, u korist konjskih trka. Uzvišeniji je sport i publika je manje agresivna.

Ljudi sta vi sve citate pa to nije normalno.Zivot je previse kratak da bi smo ga trosili na trecerazredne pisce i sumnjive zanrove.Knjizevnost je puna smeca,malo sta tu vredi.Citajte vise filozofije a manje knjizevnosti.Od knjizevnosti samo ono sto je najbolje.
Ps.Na ovaj komentar me je naterala prica koju sam cuo o hemingveju.Naime on je sebi zacrtao da svako jutro ustaje u pet i da napise taj dan 500 reci.Razumete li ovo?On je morao da napise 500 reci pa i ako ponekad nije bio inspirisan.To umanjuje kvalitet na ustrb kvaliteta.Pa Flober je za pet dana napisao samo, ne znam ni ja kolko, valjda pet recenica i to sa velikom mukom kako on kaze.
bas cudno,cini mi se da sam ja to spomenula negde na temi
znas sta,ne znam koliko su ti upoznat sa procesom pisanja,ali to sto neko napise 500 reci,ne znaci da ce iste uci u roman,i ne znaci da ih sutradan nece izbrisati i napisati novih 500 itd.
I kakva glupost porediti filossofiju i knjizevnost-filosofija je nauka,knjizevnost je umetnost,paralela se jednostavno ne moze povuci.
To bi bilo kao da si rekao-ljudi,prestanite da se divite zvezdama i sami pokusate nesto da naucite o njima,vec uzmite bubajte fiziku i astronomiju.
Mislim,samoubij se.

Save_Our_Souls

Filozofija i knjizevnost se mogu porediti jer imaju zajednickih tacaka.Knjizevnost jeste jedna od umetnost ali filozofija se moze porediti i sa drugim umetnostima takodje.Mogu se porediti i medjusobno druge umetnosti.
Umetnost i filozofija su bliske bozanskom,onom vecnom,onom sto uvek jeste i nikad ne nestaje.
Filozofija je bliza bogu od knjizevnosti i svake umetnosti ali imaju zajednickog.
Biti umetnik je vise stvar talenta a biti filozof je biti genije.

Save_Our_Souls

Filozofija i knjizevnost se mogu porediti jer imaju zajednickih tacaka.Knjizevnost jeste jedna od umetnost ali filozofija se moze porediti i sa drugim umetnostima takodje.Mogu se porediti i medjusobno druge umetnosti.
Umetnost i filozofija su bliske bozanskom,onom vecnom,onom sto uvek jeste i nikad ne nestaje.
Filozofija je bliza bogu od knjizevnosti i svake umetnosti ali imaju zajednickog.

Ti si genije. Hitno upiši filozofiju.
Čitam Kišovu Mansardu. Baš mi prija.

PS Izvini luciuss, možda si ti već završio filozofiju?

Poslednja izmena:
Save_Our_Souls

:lol:
Navedi mi jednu stvar na ovoj planeti Zemlji koju ne mozes da povezes sa bilom kojom drugom na osnovu nekih "tacaka".
To sto moze,ne znaci da ima smisla.
Ali hajde,uporedi:
metodiku i sistematiku sa jedne strane,naspram intuitvnosti sa druge
objektivno naspram subjektivnog
kako ti kazes"genijalno" naspram kreativnog
egzaktnost naspram impresije
proucavanje zivota naspram odraza zivota
.........i mogu ovako do sutra
Sad,ja bih Bogove i Bozanstva ostavila po strani,sve je to slatko,ali ipak.

Uporedi mi slikarstvo i knjizevnost-ljubitelji reci ce stati na stranu knjizevnosti,ljubitelji boja na stranu slikarstva,i gde smo onda??

Nisam nikad studirao filozofiju,ja sma srednjoskolac i ta moja skola nema veze sa filozofijom.
Nije filozof onaj ko diplomira na filozofskom fakultetu i pise knjige.Filozof je najpre onaj ko zivi filozofski.
Primetila sam da srednjoškolci najfilozofskije žive, sve verujući da su genijalci. Jednog takvog imam u svojoj kući. :)

Nemoj misliti da te nešto provociram, ali hajde objasni šta to znači živjeti filozofski. Zaista me interesuje, a vjerujem i druge.

Da, i ja bih to volela da saznam.

Uzeh ,,Dete zvano To``.
Prodavacica mi rece nespretno valjda da je roman grozan, valjda je mislila - potresan.
Inace, imam problem da nadjem nesto za citanje sto ce me oduseviti, sto ce mi privuci paznju 100%, kao sto je ona knjiga tj. roman kojem se stalno vracam.
Sta je to u njemu sto me je tako vezalo za njega? Valjda sto je tako drugaciji od svega ostalog sto sam citala.

Ako ti se svidela ova knjiga, onda bi treba procitati i njegove druge 2 knige
-The Lost Boy
-A Man Named Dave
(izvini stvarno ne znam kako je to prevedeno kod nas)..

Ako ti se svidela ova knjiga, onda bi treba procitati i njegove druge 2 knige
-The Lost Boy
-A Man Named Dave
(izvini stvarno ne znam kako je to prevedeno kod nas)..

Prevedeno je bukvalno :):
Izgubljeni dečak i Čovek po imenu Dejv, s tim što je Laguna izdala prvu i drugu, a treću sam videla samo u najavi, dok je na njihovom sajtu nema, a i ja je tražim.

Nema tu sta da se prica sta je filozofski nacin zivota.To je ono sto je svaki filozof svugde i uvek govorio:vladavina razuma nad strastima/osecanjima,umerenost,sredjenost duse,ljubav za istinom i saznanjem.
Luciuss je u pravu. Filozofija je jaca od knjizevnosti ali nije u pravu da je poezija jaca .Poezija je jos bednija od knjizevnosti,posebno ona koja nam raspaljuje srce.
Platon je bio u pravu!

Pusti ti Platona.Nije sve zlatno sto je on napisao,a Aristotel za njega nije uzalud rekao da voli Platona ali istinu jos vise.
Ja ne mislim na bilo koju poeziju vec onu koja ne pali srce vec dusu.Ta poezija nije strast,nije erotika ili nesto lascivno.Ta poezija je bozanska i mozemo i primetiti da je dobrih pesnika mnogo manje nego dobrih proznih knjizevnika.Dobrih filozofa je kao i pesnika veoma malo.Ili sto je neko vec rekao da dobra filozofija je kao pesma a dobra poezija se pretvara u filozofiju.Poezija ne samo da je ispred proze,vec ako je gledamo kao posebnu umetnost onda je poezija prva i najuzvisenija umetnost.
Lord Bajron je za slikarstvo rekao da je to bezvezna umetnost.Malo je preterao,ali svakako da je slikarstvo iza poezija i muzike.

Ja ne mislim na bilo koju poeziju vec onu koja ne pali srce vec dusu.Ta poezija nije strast,nije erotika ili nesto lascivno.Ta poezija je bozanska i mozemo i primetiti da je dobrih pesnika mnogo manje nego dobrih proznih knjizevnika.Dobrih filozofa je kao i pesnika veoma malo.Ili sto je neko vec rekao da dobra filozofija je kao pesma a dobra poezija se pretvara u filozofiju.Poezija ne samo da je ispred proze,vec ako je gledamo kao posebnu umetnost onda je poezija prva i najuzvisenija umetnost.
Lord Bajron je za slikarstvo rekao da je to bezvezna umetnost.Malo je preterao,ali svakako da je slikarstvo iza poezija i muzike.
A jel?A koji su to dobri pesnici po tebi?

Pusti ti Platona.Nije sve zlatno sto je on napisao,a Aristotel za njega nije uzalud rekao da voli Platona ali istinu jos vise.
Za los uticaj onakve poezije je bio u pravu.

Poslednja izmena:
Zemlja natopljena kravlju - Dido Sotiriu, 10/10
Prosveta, br. strana 290.
Knjiga je prvi put izasla 1962. godine.

Ko voli istorijski roman mislim da je pun pogodak. Grci smatraju da je to njihov Rat i mir.
Govori o istrebljenju maloazijskih Grka (u predelu Izmira), od strane Turaka, izmedju dva svetska rata.

I mene zarko zanima kako je to ziveti filozofski ili se hm... ipak kaze filosofski? Sta mislis kako je pravilnije, da podjemo prvo od toga?
A drugo, samo ti citaj tvoju literaturu a nas ostale pusti da citamo nasu.
Bez ljutnje.
Samo da Ti kazem da sam zavrsila taj fakultet, tako da znam o cemu pisem.
Ako se meni obracas ,reci cu ti da sam pisao o tome.
Evo...
Nema tu sta da se prica sta je filozofski nacin zivota.To je ono sto je svaki filozof svugde i uvek govorio:vladavina razuma nad strastima/osecanjima,umerenost,sredjenost duse,ljubav za istinom i saznanjem.

To sto je neko zavrsio filozofski fakultet ne znaci da je filozof,da razume filozofiju.
Vecina nasih omladinaca upisuje taj fakultet jer ne moze da upise neki drugi,ili upisuje zato sto ga vec ceka posao u toj struci.
Znam dosta njih koji kad zavrse taj fax onda uzmu i pobacaju ili prodaju knjige iz kojih su ucili a sve su to knjige znamenitih filozofa.
Cak vecina njih nece ni da prica o filozofiji.To im je kao sve poznato,dosadilo im.
A ono sto pise u filozofskim knjigama to svako moze nabubati za ocenu ili da se hvali kako je obavesten.
Filozofija se mora ziveti,mora se voleti i razumeti ne zarad zavrsetka fakulteta ili zato sto se mora imati diploma da bi se dobio odgovarajuci fakultet.

Ja volim filozofiju i nisam zavrsila taj fakultet da bih se zaposlila u struci, vec zato sto volim.
Zavrsi i ti taj fakultet i nemoj da me vredjas, jer ja Tebe nisam uvredila.
Sada ucim drugi fakultet, Pravni, da bih mogla da zaradjujem.
Opet kazem, nema ljutnje, citaj i zivi filozofski - to ti niko ne brani.
Filozofiju sam izucila i procitala sve sto sam mogla dok sam studirala taj faks, a onda a i sada za moju dusu citam iskljucivo ono sto zelim i sto mi se nudi po beogradskim knjizarama, a Ti citaj filozofe, pa kad dodje vreme - upisi Filozofski.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back