Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja bih volela da smo se vise fokusirali na njega jezicki, ali nije bio tako koncipiran predmet. Ono sto sam nasla da mi se svidja u tom aspektu, nasla sam slucajno, sama chitkanjem naokolo, da bih se naterala da se bavim njime.
A stoji da je original vrlo bitan po pitanju Sekspira jer se i najboljim prevodom mnogo gubi, naravno s jezicke strane, smisao se zadrzava.

Тесла, портрет међу маскама - Владимир Пиштало
Књига није лоша, понекад, чини ми се, непотребно еротизована, али прича је занимљива. Није биографија у класичном смислу речи већ скуп фрагмената, унутрашњег и спољашњег Теслиног света. Занимљива техника писања.Морам признати да ми се највише свиђа први део - Младост :)

Upravo procitala Zovem se crveno... naucila gomilu istorijskih dogadjaja iz istorije Turske, koji se ponavljaju vise desetina puta kroz celu knjigu:roll:... skontala da su Turci jako perverzni, i da ih je vecina latentno homoseksualna... da su jako iskompleksirani kad je u pitanju njihovo slikarstvo i umetnost... i tako. Al' nije losa knjiga.
Sad citam Post office...dala sam Bukovskom drugu sansu. :mrgreen:

Meni je on baš dubok...Ima tu dubokih psiholoških drama u junacima i skreivenog značenja:)

Apsolutno se slazem. Stvarno je nechuveno reci da je Shekspir plitak i banalan. On predstavlja jednu od prekretnica u svetskoj knjizevnosti i imao je ogroman uticaj na pravce koji su usledili, npr. vodeci teoretichari romanticharskog pokreta, braca Shlegel, ga postavljaju na pijedestal genijalnosti i kreativnosti. Shekspir predstavlja raskid sa jednom ogromnom tradicijom koja se gomilala pre njega i pretila da se pretvori u chistu jalovost i plagiranje. Mislim da dovoljno govore Hamletove rechi da bi mogao da se zatvori u orahovu ljusku i da sebe smatra gospodarom sveta...

Dobro,Titan sam citao.Nisam Drajzera mnogo citao i ako je zaista dobar.U Beogradu na dobrom mestu postoji i njegova ulica.Mnogi dobri svetski pisci imaju svoju ulicu u Srbiji.
Mada mi nije jasno kakve veze ima sa Srbijom Dzord Vasington i koje su njegove ideje nama bitne,da ima vaznu ulicu u Beogradu a jedan Leonardo da Vinci je ili nema ili je negde na okrajku grada.

Ajde da i ja nešto preporučim. Napisat ću imena fonetski, valjda će ići. Također, možda promašim za koju jer eventualno knjiga nije prevedena na srpski (stavit ću strane autore).

Viljem Fokner: Svjetlo(st) u augustu (najčitkiji Foknerov veliki roman)
Aleksandr Hercen: Prošlost i razmišljanja (jedno od najvećih memoarskih djela, uz Sen- Simona i još neke, puno likova- Macini, Bjelinski,..)
Simon Sebag Montefiore: Staljin- na dvoru crvenog cara (komentar u Gardijanu: this is social history of hell)
Štefan Cvajg: Graditelji svijeta (bios Dostojevskog, Ničea, Balzaka, Stendala, Kazanove, Tolstoja,..- uživancija)
Džozef Kem(p)bel: Moć mita (odličan prikaz mitskih motiva u tumačenju života- rođenje, brak, smrt,..)
Herodot: Historija (vrlo zanimljivo, uz niz čudnih ideja- ćelavi Skiti, poznati po mudrosti..)
Marko Aurelije: Samom sebi ili Meditacije (terapija ako ste ustali na lijevu nogu)
Džozef Konrad: Srce tame (nije to o kolonijalizmu, nego o nihilizmu)
Đovani Verga: Pripovijesti (verizam je najbolja stvar za kratke forme, a Sicilija obećana zemlja sirovih strasti)
Norman Mailer: Drevne večeri (odeblji roman o Egiptu iz doba knjige mrtvih, oko 1200 pr.ne.e, moćna fantazija uz neke šupljake, no svejedno ...)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back