Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Управо сам завршио Црну књигу од Орхана Памука... Једва се искобељах, књига је тоооолико развучена, а притом и пуна неких мистичних тајни, тамо-вамо, не знам да ли је неко читао од вас... Можда има другачије мишљење?? :)

Управо сам завршио Црну књигу од Орхана Памука... Једва се искобељах, књига је тоооолико развучена, а притом и пуна неких мистичних тајни, тамо-вамо, не знам да ли је неко читао од вас... Можда има другачије мишљење?? :)

Citala sam samo Novi Zivot od Pamuka i jedva sam je privela kraju... tako konfuzna i mucna kniga. Drugarica mi je preporucila Zovem se crveno, ali ne znam smem li da se upustam u jos jednu avanturu sa Orhanom. :lol:

Citala sam samo Novi Zivot od Pamuka i jedva sam je privela kraju... tako konfuzna i mucna kniga. Drugarica mi je preporucila Zovem se crveno, ali ne znam smem li da se upustam u jos jednu avanturu sa Orhanom. :lol:

Хм, изгледа да Памук баш воли да његове књиге имају више од 450 страна :):) Прочитао сам и Зовем се црвено ... Исто ми је било мало мучно да је читам (опет због претеране развучености радње), али ми је тема била занимљивија од ове у Црној књизи... А ја баш гајим наду да су му неке раније књиге занимљивије :D

U ovoj imas svega... i politike, i zavera, i andjela, i fanatizma, tradicije... a u osnovi je ljubavna prica :eek: pa ako imas stomak, samo izvoli. :)
Jedva sam cekala da je procitam i da je zaboravim. Mada on jako lepo pise, nekako ti drzi paznju svo vreme... i ja citam i citam, u nadi da ce konacno doci do necega sto ce svemu dati neki smisao... i kad dodje do raspleta, ja sam vec bila tako smorena, da sam je procitala celu tek radi reda.

U ovoj imas svega... i politike, i zavera, i andjela, i fanatizma, tradicije... a u osnovi je ljubavna prica :eek: pa ako imas stomak, samo izvoli. :)
:eek: .... мада сам чуо речи хвале за ову књигу (можда само зато што је човек Нобеловац :))
Jedva sam cekala da je procitam i da je zaboravim. Mada on jako lepo pise, nekako ti drzi paznju svo vreme... i ja citam i citam, u nadi da ce konacno doci do necega sto ce svemu dati neki smisao... i kad dodje do raspleta, ja sam vec bila tako smorena, da sam je procitala celu tek radi reda.

Са овим се слажем. Мада, често скреће са главне радње (ако се то тако може назвати)... и онда се човек просто погуби... :)

Ja upravo stigla do pola knjige "Dzevdet-beg i njegovo sinovi".
Ali ja obozavam sve moguce Budenbrokove, Glembajeve, Forsajte..., pa mi ovo dodje k'o poslastica. Citam i stedim. A ima bogami sta da se stedi :) (cirka 690 str.).

E sad. Ja citala "Belu tvrdjavu" davno. Nije mi se dopala, ne znam vise ni zbog cega. Planiram da je uzmem ponovo, da vidim ko kome nije bio po volji. Knjiga meni ili ja knjizi.

Procitala "Istanbul", u pocetku smor, ali sto vise citas vise ti se cita. A kad' je procitas, ide ti se u Istanbul :).

I tako... Sa Pamukom meni je uvek neizvesno kako cemo se sloziti:)

PS. Posle Pamukovog Istanbula i Bajacove Hamam Balkanije samo :think: kada cu u Istanbul.

Poslednja izmena:
Zavrsila ,,Tumacenje ubistva`` Dzeda Rubenfelda...
Nije se bas drzao istorijskih podataka, to sam otkrila tek na kraju.
Ali nije mi krivo sto sam knjigu procitala, mada mislim da je na kraju toliko
zapetljao stvari da se jedva otpetljao, ako se otpetljao, to je pitanje.
Nije mi jedno jasno, ti ,,novi,, pisci lepo pocnu roman, ali nesto im valjda
kasnije ,,klikne,, u glavi i sve pokvare, valjda ih izdavaci pozuruju, a oni
u zurbi napisu sta im prvo padne na pamet, tj. smandrljaju radnju i ode
mast u propast.
Ovu cu knjigu brzo zaboraviti. Ne mogu je ni oceniti. Nije da nije dobra,
hajde da kazem da je za skolsku trojku.

Sada cu uzeti roman ,,Pusti pravog da udje,, nekog Lindkvista...

Čitala sam Poove pesme uporedo na engleskom i na srpskom u prevodu Kolje Mićevića...nisam do sada ovo praktikovala pa mi je bilo zabavno da upoređujem. Takođe nisam bila previše oduševljena baš svakim prevodom, negde je bio i previše kitnjast, ali bilo je i maštovitih rešenja kojih se nikad ne bih setila, sve u svemu, divno iskustvo. U dotičnom engleskom izdanju ima nekoliko njegovih priča koje sam počela, ali sam ipak odlučila da to ostavim za kasnije i da se malo odmorim od tog starog engleskog.

Sad čitam Marka Pola od Lorensa Bergrina, i pošto su mi putopisi među omiljenim žanrovima, gutam je u jednom dahu ^ ^

Ja upravo stigla do pola knjige "Dzevdet-beg i njegovo sinovi".
Ali ja obozavam sve moguce Budenbrokove, Glembajeve, Forsajte..., pa mi ovo dodje k'o poslastica. Citam i stedim. A ima bogami sta da se stedi :) (cirka 690 str.).

E sad. Ja citala "Belu tvrdjavu" davno. Nije mi se dopala, ne znam vise ni zbog cega. Planiram da je uzmem ponovo, da vidim ko kome nije bio po volji. Knjiga meni ili ja knjizi.

Procitala "Istanbul", u pocetku smor, ali sto vise citas vise ti se cita. A kad' je procitas, ide ti se u Istanbul :).

I tako... Sa Pamukom meni je uvek neizvesno kako cemo se sloziti:)

PS. Posle Pamukovog Istanbula i Bajacove Hamam Balkanije samo :think: kada cu u Istanbul.

Да, и ја обожавам те породичне саге, рекох ја да ми се чини да су му ранији радови занимљивији :D

Nisam čitala Novi život ali 'mučna' je dobar epitet i za Zovem se crveno.
Napisala sam svoju skromnu recenziju te knjige pre ne znam tačno koliko strana ovde ali otprilike dadoh joj ocenu 6.5 za zanimljivu konstrukciju ( i odličnu ideju) .
I tu otprilike staje zanimljivi deo knjige...
Ne drži pažnju, razvodnjena, likovi tupi i prazni uprkos tome što je potrošio strane i strane na njih..

Blah.

Ali opet, mnogo ljudi koje znam obožava tu knjigu pa...možda ipak da probaš. Uvek je možeš baciti u ćošak posle 10 strana :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back