Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
891_Haled_Hoseini_lovac.jpg

...trenutno citam dve knjizice, prva je Misterija pasijansa - Justein Gorder, a druga je Kratka istorija sveta za mlade - Ernest H. Gombrih...prva je bleskasto genijalna kao i sam Gorder, sta reci drugo za pisca Sofijinog sveta i Zamka u Pirinejima osim da je genije, dok ce se Kratka istorija sveta dopasti svima koji vole dela Kosidovskog, pisac je beclija, doktor nauka, a knjiga je pisana kao za decu a zapravo je ozbiljna i pocinje sa "Bese jednom jedan svet...deda dedinog dede - da se coveku zavrti u glavi. I tako ces zacas stici u staro doba, pa onda u prastaro. Sve dalje i dalje kao kod odraza ogledala u ogledalu. No da samog pocetka ne stizemo nikada, Iza svakog pocetka pocinje novo "Bese jednom..."."

Zavrsio 'Istocno od raja', sjajna knjiga, svaka veca celina pocinje nekom filozofskom teorijom posle cega sledi prica koja je na neki nacin povezana s' njom. Posebno mi se svidelo kako je opisao Kejt i njen dusevni hendikep (na neki nacin). Topla preporuka svakome ;)
A sada, citam Karamazove po drugi put, inace izbegavam ponavljanje, ali u ovom slucaju sam prosto morao da napravim mali izuzetak.

Zaintrigirana cinjenicom da je roman "IMPRIMATUR" 2002.g. u Italiji povucen iz prodaje
odmah po objavljivanju na nasem jeziku ovaj kontravezni roman procitala sam u dahu.

41IHAzeCZhL._SL500_AA240_.jpg

Proteklih godina nestrpljivo sam iscekivala nastavak "SECRETUM" koji trenutno citam...

6765_Secretum.jpg

Ljubiteljima istorijskih romana zasnovanim na stvarnim cinjenicama i dogadjajima preporucujem oba naslova...:)

Čitam Vitmenove Vlati trave.

Njegove pesme su poput plamena u tamnom staklu.

Volt Vitmen je pesnik duše, slobode i zanosa.
Njegovo tkanje je radosno isto koliko i ogrezlo u sunovrat.
Radost blista u stihovima njegovim, požrtvovanost, borba i demokratija,
ljubav, drugarstvo i religija.

Pesnik koji je poznavao blistave visine ljudskog ponosa i samilosti,
ali i tamne ponore očaja.

Nadenuvši sebi ime Kosmos, taman, tajanstven i beskrajan,
kroz svoje pesme približio mi se.

Celo svoje biće utkao je u redove, biće koje čulno drhti
tvoreći blistave stihove.

Goruća je lepota njegovih redaka.

Мени треба помоћ, па не знам где да је потражим. :(
Зна ли неко, да ли је преведена на српски језик књига ( autor je Stanislav Lem, iz 1968, to je ciklus prica o pilotu Pirksu i u njoj su sedece price: Test, Patrola
Albatros, Terminus, Uslovni refleks, Lov,Slucaj Pirksa, Rasprava i Ananke)

Ако може неко да ми каже бар кога да питам... :) Унапред захвална, Ванда

Trenutno čitam "Biblija otrovne masline"- Barbara Kingsolver...
Na prvi pogled sam mislila da je dosadna knjiga, jedan od onih plitkih "bestselera"ili neko kvazifilozofsko smaranje i da je neću pročitati do kraja...ali evo čitam je još uvijek...:)
Nekako je pisana na neki čudan sarkastično duhovit i pronicljivo inteligentan način...
Nisam dosad ništa slično čitala...tako da mi zvuči zanimljivo...Vidjećemo do kraja šta će biti...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back