Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Ima istine u tome što govoriš. Samo praviš grešku. Nije ruska kultura nužno istočnjačka u smislu neplodonosna. Dakle Rusija je u Evropi i u Aziji. Naravno da se uticaj Zapada oseća u svim vrednim stvaraocima Ruske umetnosti.
Ruska kultura je najbolja onda kada sintetizuje Istok i Zapad. Jednostavno je nemoguće da jedno drugo isključuje. Evropski deo Rusije je oduvek pod uticajem Evrope, kao što je i Evropa pod uticajem Rusije. Pa ljudi moji koliko samo germanizama i galicizama ima u ruskom jeziku i koliko su ruski klasici uticali na zapadne stvaraoce. Glupo je isključivati i praviti vrednosnu orijentaciju prema geografskoj, to je detinjarija. Nema istočnog i zapadnog bloka u strogom smislu u umetnosti. To su ništarije. Postoji vrednost i "'vamo" i "tamo", sve drugo su preferencije.
U ruskom knjizevnom jeziku nema tih germanizama ( ovo za galicizme mi nije uopste jasno, takav jezik ne postoji, a ni kultura), ruska kultura nije imala nikakvog
uticaja na Zapad, samo je dijametralno suprotno. To sto je Dostojevski bio uzor raznim knjizevnicima diljem Evrope ( ali i celog hriscanskog sveta) svakako da nije
nikakav dokaz da je ruska kutura imala uticaja na Zapad. U skoli je obavezna lektira bio Rat i mir, ja sam ocajavala jer je prevod bio takav da na pola stranice
ima prevoda sa francuskog jerBo je fin svet ( a Tolstoj je tu) divanio iskljucivo na francuskom. Ja ne znam nijedno delo ( francusko, nemacko, englesko) gde se Rusija
uopste i pominje, a o jeziku da ne govorim. Rusija je bila Evropa, znaci da je samo ovaj evropski deo Rusije bio i pismen, bogat, nekakav azijski deo ziveo je u mraku,
nije se do danas nista promenilo pa tako kada govorimo o Rusiji i kulturi mislimo samo na danasnju Ukrajinu i Rusiju do Urala.