Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Otkrivenje Jovanovo :

"3 Blago onome koji čita i onima koji slušaju reči proroštva, i drže šta je napisano u njemu; jer je vreme blizu."

Jevrejima poslanica :

"9 Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih."

Tema Šta ste poslednje pročitali, šta trenutno čitate? se odnosi na djela, a ne na rečenice.

U izvjesnim intervalima javljaju se ovakve stvari.
Sve što je knjiga i sve što se čita nije književnost. Neko vjerovatno čita i udžbenik iz računovodstva, ali nema mnogo smisla da nas o tome obavještava.
Kada je Biblija u pitanju, možemo da razgovaramo o njenom književnom značaju, njenom ogromnom i višestrukom uticaju na čitavu zapadnu kulturu, pa tako i na književnost. Religiološke rasprave i posebno promocija ili defamacija vjerskih učenja nisu za ovaj PDF.

"Thank you, thank you..." - Suzana Mančić, privatni video

Priznaj da to citas ( valjda citas, ne gledas iako stoji video:D) samo zbog Cortasara i Buenos Airesa:

]Seks je najbolji kada ste na „vi“. Nema velikih očekivanja,
nikakvih obećanja. Lakše se diše. Ovaj grad je kao stvoren za
greh, tango te tera da prekoračiš granicu.

Ovo je odlomak iz te "knjige".

Poslednja izmena:
Čarls Bukovski – Post Office

Ovo mi je prvi put da čitam Bukovskog. Već sam iz tuđih priča znao šta da očekujem na planu tematike i strukture i ta očekivanja su i ispunjena. Kratak roman od nekih stotinjak strana se brzo čita zahvaljujući kratkim i jasnim rečenicama i mnoštvu dijaloga. Nije neko remek djelo, ali ga vrijedi pročitati.

Čarls Bukovski – Post Office

Ovo mi je prvi put da čitam Bukovskog. Već sam iz tuđih priča znao šta da očekujem na planu tematike i strukture i ta očekivanja su i ispunjena. Kratak roman od nekih stotinjak strana se brzo čita zahvaljujući kratkim i jasnim rečenicama i mnoštvu dijaloga. Nije neko remek djelo, ali ga vrijedi pročitati.

Meni se najvise dopao njegov roman Zene ( cini mi se da je bilo nekoliko stotina strana;)), mada sada vise i ne znam koje sam njegove knjige i citala.

Kod njega je uvek ista prica. Ljubitelji poezije njega smatraju velikim pesnikom, ali ja nisam od te fele pa nisam ni citala njegove pesme.

Njegovi su romani svi delimicno autobiografski pa su zato i zanimljivi.

Uh, ja sam baš planirao da ovih dana uzmem još nešto od njega iako se broj dela koje nisam pročitao smanjuje :D Treba mi jedna nova doza Bukovskog, uzevši u obzir koliko pijem nowadays, savršeno bi se uklopilo u situaciju :mrgreen:

inače, sad čitam Tomasa Sasa: "Ideologija i ludilo", knjiga koja se bavi pitanjem Inkvizicije i pravi paralelu osude veštica u srednjem veku, i sadašnje osude "mentalnih" bolesnika. Stavljam pod navodnike jer Sas, kao jedan od najpoznatijih antipsihijatara, osporava postojanje mentalne bolesti :)
Završio Kafkine snove, očekivao sam nešto mnogo mračnije i uvrnutije, ali nije loše, pročitao sam veoma brzo svakako, a daje dublji uvid u njegovo stvaralaštvo jer mnoge snove koristi kao podloge za priče, ili pak delove romana.

Uh, ja sam baš planirao da ovih dana uzmem još nešto od njega iako se broj dela koje nisam pročitao smanjuje :D Treba mi jedna nova doza Bukovskog, uzevši u obzir koliko pijem nowadays, savršeno bi se uklopilo u situaciju :mrgreen:

inače, sad čitam Tomasa Sasa: "Ideologija i ludilo", knjiga koja se bavi pitanjem Inkvizicije i pravi paralelu osude veštica u srednjem veku, i sadašnje osude "mentalnih" bolesnika. Stavljam pod navodnike jer Sas, kao jedan od najpoznatijih antipsihijatara, osporava postojanje mentalne bolesti :)
Završio Kafkine snove, očekivao sam nešto mnogo mračnije i uvrnutije, ali nije loše, pročitao sam veoma brzo svakako, a daje dublji uvid u njegovo stvaralaštvo jer mnoge snove koristi kao podloge za priče, ili pak delove romana.
kad si već u tim vodama, možeš da pročitaš Kaliban i veštica Silvije Federiči, ako te zanima drugačije gledanje lova na veštica, a mislim da i Fuko ima šta da kaže na tu temu u Istoriji ludila (mada nisam čitala)

'Nači, palo mi na pamet jednog dana da sam mogao i pročitati nešto, pa sad razmišljam šta da kupim. Da ne bih kupovao napamet i da ne bih previše mučio radnice, da prvo pitam vas.
Ja ću sada reći šta volim i na osnovu toga bacite neki predlog, bilo da se to vama sviđa ili ste čuli da je knjiga dobra. Elem, volim horore. To ne bi bilo loše. Dalje, ako, recimo, upoređujemo sa serijama, voleo bih da čitam nešto tipa Dexter, Breaking Bad, Walking Dead. Ni vampiri ne bi bili loši, ali nikako Vampirske Dijareje i slične ljubavne glupsti sa karakondžulama. Voleo bih i neku komediju, ali je moj humor South Parkastičan i jako teško ću pronaći nešto što će mi biti smešno. Mora da puca od sarkazma, pa i crnog humora.

Eto, to bi bilo to od mene, nadam se da će neko da zaluta i odgovori. Aj, uzdravlje.

Ja sam se jutros latio Gatalice i Velikog rata. Da vidimo i to čudo od romana! Pošto knjiga ima gotovo 500 strana, a ja sve više obaveza, možda se ovo čitanje oduži i na mjesec dana, ali sve je to za ljude ;)

Baš me interesuje kako će da ti se dopadne. I pored obima i ambiciozne teme, za mene je uspjeh ovog romana bio samo još jedan čavao u mrtvački sanduk domaće proze.

Već sam od više ljudi čuo da Veliki rat ''nije nešto'', ali rekoh da se i sam uvjerim. Mada, možda me i prijatno iznenadi kao što su to uradili Uspon i pad Parkinsonove bolesti i Bernardijeva soba, kad već govorimo o tim skorašnjim dobitnicima NIN-ove nagrade.
Ma sve zavisi u kakvom si raspolozenju. Quentin je vec skepticno usao u avanturu sa tom knjigom i naravno da je formirao i takvo misljenje.
Ja licno nisam nista ni ocekivala, a knjiga mi se dopala , mislim da je veoma duhovita, a ima i nekih istorijskih podataka za koje nisam znala
tako da sam knjigu rado procitala. ( obrati paznju na austrijskog vojskovodju Borojevica, savrsen lik)
Velika knjizevnost to nije ( more nije ni mala) i to je ono sto vec decenijama dozivaljamo , a sve se nadajuci da ce ipak neko izbrusiti i neki dragulj.

Basarin Parkinson mene je opako razočarao. Smatram da je on, isto kao i Pavić, mnogo bolji pisac u kraćoj formi. Pripovetke su već nešto što sa uživanjem čitam :)
Preporuke od mene što se Pavića tiče, kratka knjiga "Sedam smrtnih grehova", verujem da bi svakom legla. Veoma brzo se čita, ja sam je većim delom pročitao u prevozu do škole (nazad u danu kad još bejah u srednjoj xD) a skoro sam dao knjigu drugu da pročita, on se takođe oduševio.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back