Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pripazi kako se izražavaš.
Bolje bi bilo da napišeš za koga to smatraš da nije dobar pisac i zašto. I koga preporučuješ za čitanje i zašto.

a ko to od nasih pisaca prodaje svoje knjige po celom svetu,od kog se naseg pisca knjige prevode na 20-30 jezika..ko od njih ima svetsku slavu..niko..nemoj samo da mi kazes da je to zbog toga sto nas mrze..da su dobri to ne bi bilo tako...domaca knjizevnost, domaci film domaca muzika sve crnje od crnjeg.toliko klasika ima sto niste procitali a vi citate neke mentose..

a ko to od nasih pisaca prodaje svoje knjige po celom svetu,od kog se naseg pisca knjige prevode na 20-30 jezika..ko od njih ima svetsku slavu..niko..nemoj samo da mi kazes da je to zbog toga sto nas mrze..da su dobri to ne bi bilo tako...domaca knjizevnost, domaci film domaca muzika sve crnje od crnjeg.toliko klasika ima sto niste procitali a vi citate neke mentose..

Kao prvo, ni za jedan narod ne može se reći ni da je glup, ni da je pametan. To su besmislene generalizacije.
Kao drugo, knjige ne piše narod, nego pojedinci.
Kao treće, ljudi knjige domaćih autora ne čitaju zato što su nužno bolje, nego zato što im se obraćaju na njihovom jeziku i zato što su nastale u kulturi kojoj i sami pripadaju, pa s njima komuniciraju na sasvim drugom nivou od prevedenih stranih knjiga.

Ne mogu dozvoliti da se na temi razvije lična svađa između članova koja više nema veze sa književnošću. Morao sam brisati neke poruke.

@milkokv
Imaš sasvim legitimno pravo da ne voliš domaće pisce, ali volio bih da to obrazložiš malo argumentovanije od onoga "mi smo glup narod". Većina domaćih pisaca zaista nije globalno značajna i ne može se očekivati da budu masovno čitani izvan našeg jezičkog područja, ali u našoj kulturi i dalje su čitaocima potrebni.

Ne mogu dozvoliti da se na temi razvije lična svađa između članova koja više nema veze sa književnošću. Morao sam brisati neke poruke.

@milkokv
Imaš sasvim legitimno pravo da ne voliš domaće pisce, ali volio bih da to obrazložiš malo argumentovanije od onoga "mi smo glup narod". Većina domaćih pisaca zaista nije globalno značajna i ne može se očekivati da budu masovno čitani izvan našeg jezičkog područja, ali u našoj kulturi i dalje su čitaocima potrebni.

Mislim da globalni znacaj nije merilo kvaliteta. Od savremenih pisaca (mislim na zive), stvarno ne bih mogla da navedem neke koji su na mene ostavili utisak, ali
ako pricamo o svim domacim piscima (pa i jugoslovenskim), itekako ima znacajnih, barem za nas narod, a mislim da je to cak i bitnije, nego da li su znacajni za ostatak sveta.
Nekad mi proradi neka sebicnost dok citam nekog naseg Velikana, pa mi prosto drago sto imamo takve bisere nedostupne tom ostatku sveta.
Mala smo zemlja i verovatno strancima nismo dovoljno interesantni- nas jezik, obicaji.. ne mislim da nas iko mrzi, ali prema malim sredinama uvek postoje predrasude...
Ali ko ih sisa, oni su na gubitku, a mi smo bogatiji- jer imamo i nase i njihove na citalackom meniju. :)

@milkokv

prvo nisam bio skroz ozbiljan, a nisam ni raspolozen za neku ozbiljnu raspravu o tome..ne znam sto bih citao neke osrednje pisce kad mogu da citam mnogo bolje i kazem da su osrednji jer niko zivi na ovom svetu nije zainteresovan za njih.vama se oni svidjaju jer pisu o stvarima koje su vezane za nas ovde.ne kazem da smo glup narod, mada da smo pametniji ne verujem da bi nam bilo ovako, nego smo jednostavno mnogo mali pa su nam niski i standardi..sigurno je lakse probiti se kao pisac u srb nego u nemackoj recimo.da bi bio poznat tamo onda moras stvarno da budes dobar jer je veca konkurencija a ovde je to sigurno lakse..kad vidim samo kakvi muzicari ovde uspevaju, kakve filmove prave cisto sumnjam da je u knjizevnosti bolje stanje :D sigurnod a ima dobrih knjiga i od nasih pisaca, verujem ne veliki br, ali mi je jednostavno preci neko ko se dokazao celom svetu

Poslednja izmena:
.jel citao neko tropska noc od majkl grubera?kakva je?

Ja. Starija knjiga u izdanju Lagune. Nije loša. Više triler nego krimić. Autor koristi tok krimi romana da bi predstavio prošlost glavne junakinje i pripremio scenu za završnu borbu. Stil pisanja je dosta tečan i čitalac se brzo uklapa u roman. Posebna vrednost romana je analiza afro karipskih religija o kojima autor, bez sumnje, dosta zna. I to ne komercijalni vudu, nego prava gri-gri magija iz Afrike iz plemena Joruba. Najveća mana mi je završetak sa uplitanjem fantastičnih elemenata (mada je pisac ostavio mogućnost i realističnijeg tumačenja). Nekome će verovatno biti odličan, a nekome se neće ni malo dopasti.

Spamuje čovek, ali svejedno baš sam očekivala da čujem argumente i imenovanje tih loših pisaca, ali biće ćorak. :D

A kako da imenuje te naše loše pisce kad ih ne čita? A ne čita ih zato što su loši. Ali ne zna koji su to loši pisci jer takve ne čita. Zato što su loši... :D

Šalu na stranu, njegova argumentacija bila bi da naši pisci nisu dobri jer se nisu proslavili u svijetu. To je logika koja se možda može primijeniti na sport ili neki proizvod široke potrošnje, ali ne i na produkte duha.

A kako da imenuje te naše loše pisce kad ih ne čita? A ne čita ih zato što su loši. Ali ne zna koji su to loši pisci jer takve ne čita. Zato što su loši... :D

Šalu na stranu, njegova argumentacija bila bi da naši pisci nisu dobri jer se nisu proslavili u svijetu. To je logika koja se možda može primijeniti na sport ili neki proizvod široke potrošnje, ali ne i na produkte duha.

Možda je i to u pitanju, a možda i nešto drugo. Možda ima odbojnost prema njihovom nastupu i predstavljanju u javnosti, možda prema njihovom političkom angažmanu i partijskoj pripadnosti. To je kod mene čest slučaj. Pošto JustEKV traži imena mogu da navedem Basaru, i Vidojkovića, kao i gospođicu Srbljanović. Ako sadržaj nečijih dela prati njihove javne nastupe, ne vidim razloga zašto bih sebi podizao pritisak čitajući nešto što je suprotno mom životnom iskustvu. Ne volim pisce koji neprijatelja mojoj ljudskosti pronalaze u mojoj nacionalnoj pripadnosti, a ne u neljudskom u meni (da parafraziram Andrića).
Pri tome pravim razliku između književnosti prisutne u javnosti , bilo medijskoj bilo književnoj, i one koja živi bez ikakve reklame, u delima koja su napisali uglavnom marginalizovani pisci. Gledajući reklame i produkciju najvećih i najreklamiranijih izdavačkih kuća stiče se dojam da se u Srbiji štampaju samo dve vrste knjiga, klonovi Kendis Bušnel i "Sexa i grada" i politički angažovana književnost koja se bavi nekritičkom kritikom srpskog bića.

Možda je i to u pitanju, a možda i nešto drugo. Možda ima odbojnost prema njihovom nastupu i predstavljanju u javnosti, možda prema njihovom političkom angažmanu i partijskoj pripadnosti. To je kod mene čest slučaj. Pošto JustEKV traži imena mogu da navedem Basaru, i Vidojkovića, kao i gospođicu Srbljanović. Ako sadržaj nečijih dela prati njihove javne nastupe, ne vidim razloga zašto bih sebi podizao pritisak čitajući nešto što je suprotno mom životnom iskustvu. Ne volim pisce koji neprijatelja mojoj ljudskosti pronalaze u mojoj nacionalnoj pripadnosti, a ne u neljudskom u meni (da parafraziram Andrića).
Pri tome pravim razliku između književnosti prisutne u javnosti , bilo medijskoj bilo književnoj, i one koja živi bez ikakve reklame, u delima koja su napisali uglavnom marginalizovani pisci. Gledajući reklame i produkciju najvećih i najreklamiranijih izdavačkih kuća stiče se dojam da se u Srbiji štampaju samo dve vrste knjiga, klonovi Kendis Bušnel i "Sexa i grada" i politički angažovana književnost koja se bavi nekritičkom kritikom srpskog bića.

Bez obzira šta misliš o njihovim političkim stavovima i kakvi oni objektivno jesu, trpanje Vidojkovića i Basare u istu kantu je u najmanju ruku nepristojno. Da, Basara ne zna ili ne želi da napravi otklon od politike u romanima koje u posljednje vrijeme piše, ali on je i dalje ozbiljan pisac. Ako ništa drugo, iza njega će ostati bar Fama o bicklistima kao možda i najbolji roman našeg postmodernizma. S druge strane, Vidojković je samo netalentovan i neobrazovan ispljuvak srpskih devedesetih. To što se on uopšte smatra ozbiljnim piscem je nacionalna kulturna katastrofa.

Eee, to je to. Naravno, i ja bih prvo navela Vidojkovića (mada je i to kliše sad već- šta ne valja? -Vidojković :lol: ), imamo i mnogo gorih verovatno.
Ali poenta je da argument "ne čitam pisce koji nisu popularni u svetu zato što nisu popularni u svetu" baš i ne pristaje nekom zdravom rezonovanju.
Prema današnjim piscima i sama imam predrasude (naročito prema spisateljicama koje objavljuju svake nedelje novu knjigu), ali strpati ih u koš sa onakvim imenima kakva smo imali (imamo).
Kao kad bi neko rekao za nekog muzičara da je bolji, jer ima više ljudi na koncertima i prodavanije albume.

Kao da je rekao: ma taj Vidojković nema pojma, kao onaj mali Andrić... :cool:
I ko garantuje da su svetski poznati pisci bestselera bolji od nekih naših? Je l' Šeldon bolji od Pekića ili Selenića? Ili Koeljo ili Murakami (ako ćemo o živim).
Čovek nije razgraničio kvazipisce od pravih, niti se ograničio na savremene, niti na pojedince.
U svakoj zemlji se prvo vidi ono što je za "mase", a kad zagrebeš, onda vidiš koliko je kvaliteta ispod toga.

Inače delim književnost da dobru i lošu (po meni, onako kako odgovara mom senzibilitetu, jer je to subjektivno), ne zanimaju me politička, niti seksualna, niti neka treća opredeljenja autora.
I ne bih ni ja Basaru i onoga Vidojkovića zajedno... Možda su i ti strani pisci "pogrešnog" političkog opredeljenja, ali to nije bitno, jer su stranci, je l'? :)

Bez obzira šta misliš o njihovim političkim stavovima i kakvi oni objektivno jesu, trpanje Vidojkovića i Basare u istu kantu je u najmanju ruku nepristojno. Da, Basara ne zna ili ne želi da napravi otklon od politike u romanima koje u posljednje vrijeme piše, ali on je i dalje ozbiljan pisac. Ako ništa drugo, iza njega će ostati bar Fama o bicklistima kao možda i najbolji roman našeg postmodernizma. S druge strane, Vidojković je samo netalentovan i neobrazovan ispljuvak srpskih devedesetih. To što se on uopšte smatra ozbiljnim piscem je nacionalna kulturna katastrofa.

Upravo ovo htedoh reći, ali, ti si me preduhitrio.
Ne želim da ulazim u Basarino političko opredeljenje, ali volim njegov sarkazam, posebno u poslednje vreme. Ranije me je nervirao sa svojim palamuđenjem. Briga me protiv koga uperena, uvek volim da pročitam dobru satiru, makar se i ne slagala sa stavovima. Evo, nestrpljiva sam da vidim koga je opleo u Gnusobi, ali, trenutno se bavim Tajnom istorijom (obećava;)), pa će morati da pričeka.
Pretpostavljam da je milkokv mislio na Vidojkovića i njemu slične. Zar ove silne novokomponovane spisateljice nisu podjednako ljigave iako ne psuju? Šta to može Suzi Mančić da mi ponudi iz svoje spavaće sobe? :bljak:
Ali, generalno ne čitati naše pisce... ma daj...:roll:

Imam problem sa umetničkim vrednovanjem, i pogotovo s ljudima koji vrednuju sebe ko umetničke arbitre. Lično, radije govorim da mi se nešto sviđa ili ne sviđa, nego da li ima ili nema vrednost. Ono što se dopada meni, ne mora se dopadati nikom drugom, ono što se drugima dopada ne mora se dopadati i meni. Nemam taj smisao za malograđanska licenciranja.

Ako već govorimo o Vidojkoviću i Basari, onda moram reći da mi se više dopada Vidojković. On ima taj silovit, grub stil napaljenog klinca, i mada ne volim sadržaj njegovih romana, njegov stil mi je mnogo bliži od Basarinog. Opet to je moja ocena, možemo pričati o njoj, ali mi je smešno arbitriranje oko nje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back