Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
goxy:
NIče nije nishta posebno, ne znam što se ljudi tako primaju.Valjda zato što je izvikan....Ima neke dobre ideye ali je uglavnom '' besni paganin'' tj. nije naročito originalan...
U jednoj priči Kafke,Beketa,ili Kamiya cete pronaci više ''odgovora'' nego u 10 ničeovih knjiga....

Izvikan ili ne, bolji od drugih ili ne, ja ga volim. I sada sam ja u nekoj "fazi" i vi me gledate sa visine....i ja mozda nista ne znam....ali shvatite ljudi postoje "odgovori" koje mogu da nadjem samo tu. A, da li si razmisljao/la da meni ne trebaju isti "odgovori" kao i tebi....
Kami nije toliko savrsen, isto kao i Niche. Tacnije svi su oni pomalo kontradiktorni i cesto demantuju sami sebe, ali mi postojimo zato da bismo ih razumeli na svoj pravi nacin....

P.S. "Nije originalan"??? Nije stvar u tome da mene kod Nichea privlaci originalnost, ali citaj bilo koju filozofsku studiju na temu dosade, boga, lepote, morala i videces kako se on navodi kao predstavnik jedinstvenog misljenja rame uz rame sa Aristotelom, Hegelom, Kantom, Kafkom kao predstavnicima sopstvenih jedinstvenih misljenja.

I ne dozvolite sebi da budete pod uticajem mase (a, jeste, i u to sam ubedjena)....
"Ljudi se toliko primaju....." popularan je medju omladinom, to jeste istina, ali svaki 10 mladi covek ce ga shvatiti (ne radi se o tome da je potrebno nesto mnogo da se on razume, ista prica kao i sa svakim filozofom). Citaju ga jer je on "urbani lik" za stvaranje identiteta.......
Po vasoj prici svaki filozof koji se bavi Nicheovom filozofijom ili pise radove na tu temu je samo u fazi............eh...

P.P.S. Ono sto bi trebalo da mislite je u vasoj glavi, ali vi nemate most.....

Niče je pisac salonskih fašista , onih koji ne smeju da čitaju mein kampf pa čitaju kao ničea....
Ubermensch,antihrišćanstvo, destruktivan stav prema samilosti i prema bilo kakvom pozitivnom delovanju, naravno sebičnost i samoživost su njegove vrednosti a tim vrednostima se ja baš ne bih ponosio.. još jednom čovek je dosadan ali ga neki čitayu yer su čuli '' da ye on filozof'' i naravno da bi se hvalili u društvu da su čitali ''velikog'' ničea......

Majesty Of The Nightsky:
Izvikan ili ne, bolji od drugih ili ne, ja ga volim. I sada sam ja u nekoj "fazi" i vi me gledate sa visine....i ja mozda nista ne znam....ali shvatite ljudi postoje "odgovori" koje mogu da nadjem samo tu. A, da li si razmisljao/la da meni ne trebaju isti "odgovori" kao i tebi....
Kami nije toliko savrsen, isto kao i Niche. Tacnije svi su oni pomalo kontradiktorni i cesto demantuju sami sebe, ali mi postojimo zato da bismo ih razumeli na svoj pravi nacin....

P.S. "Nije originalan"??? Nije stvar u tome da mene kod Nichea privlaci originalnost, ali citaj bilo koju filozofsku studiju na temu dosade, boga, lepote, morala i videces kako se on navodi kao predstavnik jedinstvenog misljenja rame uz rame sa Aristotelom, Hegelom, Kantom, Kafkom kao predstavnicima sopstvenih jedinstvenih misljenja.

I ne dozvolite sebi da budete pod uticajem mase (a, jeste, i u to sam ubedjena)....
"Ljudi se toliko primaju....." popularan je medju omladinom, to jeste istina, ali svaki 10 mladi covek ce ga shvatiti (ne radi se o tome da je potrebno nesto mnogo da se on razume, ista prica kao i sa svakim filozofom). Citaju ga jer je on "urbani lik" za stvaranje identiteta.......
Po vasoj prici svaki filozof koji se bavi Nicheovom filozofijom ili pise radove na tu temu je samo u fazi............eh...

P.P.S. Ono sto bi trebalo da mislite je u vasoj glavi, ali vi nemate most.....
Ne poredi KAFKU i ničea to je vrhunsko BOGOHULJENJE....Kafka je imao šta da kaze bez rasističke dernjave, jednostavnim ali zaista dubokim mislima...

On nikada nije bio fasista, niti je pisao za njih. Pun/a si predrasuda i to je osnovni problem. Ne vidim zasto bi neko citao Mein Kampf ako voli Nichea.....
I apsolutno je pogresno to da on ima destruktivan stav prema pozitivnom delovanju.

Nisam ih poredila. Nisam sigurna koliko pazljivo citas ovo sto pisem. Pricala sam o njegovoj originalnosti, za koju si ti rekao/la da je ne poseduje. Stoji kao predstavnik odredjenog pravca, isto kao sto stoji i Kafka i ostali....

Shvatila sam: ne volis Nichea, rekao/la si sta mislis o njemu i sada bi ovde trebao da bude kraj, jer daljom diskusijom necemo nista postici...

P.S. Rekla sam da si pod uticajem mase i bila sam u pravu.....evo je tipicna predrasuda....zar ne mislis da ga neko cita zbog sebe ili samo naviokao/la da radis ovako:
goxy:
naravno da bi se hvalili u društvu da su čitali ''velikog'' ničea......

Drago mi je da je tako. I ja postujem tvoj stav.

Ali pazi, ja postujem to sto ti ne volis Nichea i sto je on za tebe jedan od destruktivno-negativnih filozofa i to je sasvim ok.

Ali sto se tice misljenja, pa postoje pogresna misljenja.... Niche nije bio fasista i tu nisi u pravu...

Ma diskusija je gotova....

Volim da se normalno zavrsi, jer svaki put kada dodje do slicnih konflikta dodje do svadje.
Ipak stavovi su samo manifestacija licnosti, nisu licnost. Mogu da se menjaju, a licnost ne....

Tako da...enjoy :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back