Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mihajlo Pantić je jednom rekao da čita gotovo jednu knjigu dnevno. Dobro da sam sjedio kad sam to čuo.

Ima ljudi koji brzo čitaju. Ja nisam jedna od njih, ali bilo je mnogo perioda u životu kada sam čitala jednu knjigu dnevno. Pa nije to tako mnogo, ako te ništa drugo u životu ne interesuje - ne ideš napolje sa društvom, ne radiš, ne baviš se sportom. Pitanje je naravno i kako čovek čita. Neko čita polako, pravi beleške, vraća se omiljenim mestima, imam čak i druga koji ima svoju databazu citata :lol: a neko čita dok jede, čita u klonji, autobusu, pred spavanje, završi knjigu isti dan i već sutra je zaboravi.

Ljudi zar je bitno koliko knjiga pročitaš za života? ili koliko dnevno ili koliko brzo čitaš...koga interesuju statistike :lol:
čitam jer mi lepše nego da gledam turske serije na tv i zato što uživam u mašti pisca :D

uvek sam se vodio parolom kvalitet a ne kvantitet u životu i to ne samo kad su knjige u pitanju :)

Važno je samo šta zapamtiš. Tu sam ja gadno omanula.
(Samo pričamo, naravno da niko - osim Vesne - ne vodi evidenciju.)

Važno je samo šta zapamtiš. Tu sam ja gadno omanula.
(Samo pričamo, naravno da niko - osim Vesne - ne vodi evidenciju.)

:)
Ponekad čak i zaboravim radnju knjige koju sam odavno pročitao ali ono što je ključno po čemu prepoznam kakva je knjiga je onaj osećaj kad je završiš...onaj osećaj kada sklopiš knjigu pa zažmuriš i udahneš duboko...osećaj koji ti kaže ili da si oduševljen...ili potresen..ili šokiran...ili da si jedva čekao da završiš ...taj osećaj se nikada ne zaboravlja i on uvek ostaje u tebi :)
Svaki put kad pogledaš knjigu koju si pročitao prvo taj osećaj ispliva na površinu pa tek onda kreneš u glavi da premotavaš radnju knjige :)

Šta znam, ja sam statističar, meni je bitno :lol:

Ne sad zato da bih se hvalila okolo pročitanim već prosto zato što mi je karakter takav.
Volim da imam neku evidenciju, neki zapis, neki podsetnik o pročitanom makar mi se knjiga ne dopala uopšte.
Inače čitam jako brzo što mi baš i nije vrlina - jer iako čitam pažljivo nemam onu lepu osobinu da razmišljam ' šta je pisac teo da kaže' ili narodski, pomalo sam površna, kič čovek. Mogu da uživam a da ne pravim filozofiju od toga.
I onda me muči kad neko kaže ' A zašto ti se ta knjiga sviđa'.
Brate mili sviđa mi se, ne smaraj nego je čitaj pa ćeš shvatiti. Sviđa mi se zbog onog osećaja ispunjenosti koji imam kad je pročitam,eventualno zbog stila, duhovitosti ili već neke impresije - ne pada mi na pamet da rapredam tri strane o simbolici, književnom pravcu ili značaju te knjige za svetsku revoluciju.
Eto..to je jedna mana koju bih voella da promenim.
Volela bih da znam da pričam o knjigama..valjda zato i vodim statistike i zabeleške o knjigama...nadam se da će me to naučiti da ne budem površna :lol:

Volela bih da znam da pričam o knjigama..valjda zato i vodim statistike i zabeleške o knjigama...nadam se da će me to naučiti da ne budem površna :lol:

Pa čim si pročitala knjigu, umeš nešto i da kažeš o njoj, samo te mrzi : )
Lepo kažeš ko je pisac, smestiš ga u zemlju, vek i književni pravac (to je uglavnom već na koricama napisano, a ako nije, onda je sigurno u uvodu); ako knjiga ima neki žanr, ti ga spomeneš, kažeš par reči i glavnim likovima i o čemu je knjiga, i eto, to je to. Ako želiš da znaš više, pročitaš i pogovor, ili šta je neki pametan čovek napisao o tome u novinama, a ima i lepih knjiga o čitanju i književnosti. Jedan od simpatičnijih ludaka je bio Nabokov, njegova Predavanja o književnosti su super. Ja to imam u dve knjige, jedna je o ruskoj književnosti (Gogolj, Turgenjev, Dostojevski, Tolstoj, Čehov, Gorki), a druga o velikanima svetske književnosti - Dikensu, Floberu, Džojsu, Kafki, Prustu, Stivensonu i Džejn Ostin, a pošto je Nabokov bio suvi genije, i knjige su jako zabavne. Ovo ti kažem zato što mislim da se čitanje uči, kao i sve ostalo - mislim, niko ne mora da te uči da uživaš u knjizi, ako je zabavna, pametna i dobro napisana, ti u njoj uživaš svakako, ali za te 'nepovršne' priče mora neko da ti objasni KAKO da čitaš i šta da tražiš... ali to nije bitno, i meni je smor da analziram i pišem o metaforama, nego je fora u tome što ti takve knjige, tj. dobra kritika, otvore oči za neke detalje koje možda ne primetiš sama od sebe. Isto me je tako oduševila knjiga - audio knjiga, odlična za slušanje uz peglanje - Kako čitati i zašto, Harolda Bluma. Taj čovek tako lepo priča o knjigama i idejama, da momentalno poželiš da pročitaš sve što on spomene.
Ju, ala sam se raspisala. Izvini :bye:

Poslednja izmena:
u bre lebac mu sad jedva čekam da počnem da čitam :ceka:

Stvarno nisam mislila da te omalovažim malopre. To je tzv. roman toka svesti, ni malo jednostavna stvar. Ja sam ga prvi put čitala u gimnaziji, uz profesorske sugestije, učenje o piscu i sl. pa mi je opet baš teško palo. Nisam sigurna da ga ne bih zafrljačila kroz prozor u drugačijim okolnostima, a tim godinama. I kad sam ga čitala drugi put, nije mi bilo svejedno...a onda sam naišla na Bogaoca zvanog Džojs. E, to je rock and roll sa malim mozgom! Igranka bez prestanka.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back