Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lav Nikolajevič Tolstoj najveći je pisac u poslednjih 200 godina, rezultat je ankete spovedene među 125 američkih i britanskih autora. Tolstojev roman “Ana Karenjina” proglašen je najboljim književnim delom 19. veka, a “Lolita” Vladimira Nabokova najboljom knjigom 20. veka.

Kad je od Amerikanaca onda ne moze bolje ni da se ocekuje.Na toj listi medju prvima je i Dzejn Ostin,mozes misliti.Pa je Dzojs kotiran bolje od Dostojevskog.I tako ima tu nebuloza puno.

O, ljudi, vi se bacili u klasiku. Tolstoj i Meša, svaka čast. Lolita je meni, hm,hm, malo preambiciozno da bude najbolji roman 20. veka. Prosto mi je uvreda za mnoge dobre pisce. Ne znam koje to proglasio, jel isto tih 125 američkih i britanskih autora. Znam da su Britanci Gospodara prstenova proglasili knjigom milenijuma. Ja ambiociozno počela da čitam, pa se posle zapitala, koji mi je djavo, šta će to meni, bajka, vilenjaci i koješta, mene to uopšte ne zanima. A vala ni britanski ukus. Nemojte sad da me ubedjujete da je to super, meni nije i neću da čitam. Ko voli - nek izvoli.

Pročitala sam Slepog ubicu, Margaret Atvud. Nisam oduševljena. 500 sitno kucanih strana moralo je da ima bolje opravdanje. Nekoliko slojeva, više priča, nivoa, na kraju se, po običaju, otkrivaju neke tajne, ali meni ništa epohalno.
Sad čitam Izmedju dve vatre, češkog pisca Mihala Vivega. Priča nekoliko četrdesetogodišnjaka - nekad i sad, socijalistička Čehoslovačka i moderna Češka, članica NATO i EU. Šta su očekivali, šta su dobili od života.

Sad čitam Izmedju dve vatre, češkog pisca Mihala Vivega. Priča nekoliko četrdesetogodišnjaka - nekad i sad, socijalistička Čehoslovačka i moderna Češka, članica NATO i EU. Šta su očekivali, šta su dobili od života.

Javi kad završiš kakva je.
Od Vivega mi je super ' Sjajne zeznute godine' dok mi se ' Vaspitanje devojaka u Češkoj' nije u toj meri svidela.

Londonske skice, Doris Lesing. Priče su joj bez neke radnje već se zasnivaju na senzitivnim zapažanjima, nijansama isl. Za sada nije loše...baš u njenom stilu. luciuss, možemo li čuti tvoje cenjeno mišljenje o Doris Lesing? ;)
Inače, Ameri su za najveći američki roman 20. veka izabrali Velikog Getsbija što me čudi pored Hemingveja koji je po mom mišljenju od ovoga što sam čitao naj ( a volim američku književnost )....

Ne znam za Strah, videla sam samo jedan jedini odlomak koji mi je ispod svake prosečnosti, te sam se zato raspitivala. Evo, ovaj:

Trolejbus je mileo Terazijama, automobili su trubili pošto je Gazela bila praktično zatvorena, a Brankov most praktično zapušen, i klinke su ćeretale o nekom novom pevaču koji je baš sladak, penzioner je čitao tabloid i sam sa sobom penio na Zapad sa kojeg su nam došli ****** i ljudska prava i koji nam je uzeo Kosovo, klinac sa natučenom kapuljačom pričao je mobilnim i sagovorniku obećao da će mu polomiti sve kosti, dve žene su se žalile kako je sve opet poskupelo, a devojka obučena kao da je luda ili kao da studira neku od umetničkih akademija sedela je nezainteresovana za sve te događaje i manikirala nokte, u trolejbusu koji se drmao i tresao dok je prelazio preko silnih rupa i loših zakrpa. Te rupe i loše zakpre platila je Evropske unija, tačnije, EU je platila da se drumovi poprave, ali i gradski funkcioneri moraju valjda od nečeg da žive...

Citat je iz romana ``Tito je umro``, ako se ne varam.
Ali to je nasa svakodnevica, osim sto nikad nisam videla da neka devojka manikira nokte u prevozu, osim ako ih nije manikirala ``zubima``.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back