Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Voda iz kamena od Ljiljane Habjanovic Djurovic-dobra knjiga kao i sve Ljiljanine knjige na tu temu posto citaoca upozna sa sustinom zivota kroz veru a dostupno nasem umu da shvati,a slucajno mi se nasla i njena knjiga "Javna ptica"koja mi se isto svidela jer opisuje devojku koja se borila protiv konzervatizma,zelela je da sve sto radi,voli,cini,cini slobodna i svojom voljom a postala je suprotno nesrecna i zarobljena iznutra,a spolja prosecna zena koja se uklapa u model tadasnjeg drustva.

završila Igru anđela i Seobe za lektiru...Crnjanski me nije nešto preterano oduševio, malo se ponavlja kroz knjigu (kao ja kad pišem pismeni :lol: ), ali je generalno ok.

sad sam uzela Tamnu stranu ljubavi od Rafika Šamija...poprilično je obimna, oko 700-800 strana, o netrpeljivosti klanova i religija u Siriji sredinom prošlog veka, sa zabranjenim ljubavima i svim što ide uz to. so far so good.

Procitala sam Olujickih roman za kojeg je dobila NIN-ovu nagradu i sa moje tacke gledista, veoma, veoma sam se razocarala. Mozda sam vise ocekivala, a dobila tako malo, u stvari - nista.
I ne verujem u to da svaka knjiga ,,mora,, biti dobra. Po meni ima romana za koje treba ,,ginuti,, do zadnje strane, dugo razmisljati o njima, a postoje i oni drugi romani koji citaocima ne daju apsolutno nista.
Nemam nista protiv gospodje, ali takav nedostatak kontinuiranosti, u mnogim momentima nisam znala ko je ciji sin, koja je cija baba, zena... totalna razbijenost radnje, ne mogu da se setim bolje definicije.

To je moje misljenje, ko voli takav ,,rad,, neka ga cita.

Poslednja izmena:
Procitala sam pre par dana ,,Savrsen dan,,.
Roman je sjajan. Dugo sam je izbegavala jer mi u poslednje vreme ne ide bas najbolje i time sto bih citala taj ,,Savrseni dan,, jednostavno bih samoj sebi upala u usta, jer dugo, predugo nisam imala bar jedan savrsen dan.
Cela radnja romana se desava u jednom jedinom danu i ocarana sam bila jer nisam uopste ocekivala da cu tako uzivati u njemu. Napisala ga je Melanija Macuko.
Pise (po mom misljenju) slicno mom omiljenom italijanskom piscu Nikolu Amanitiju.
Procitajte, necete pogresiti.
A to sto citam dobre knjige, moram da se zahvalim mojoj porodici koja mi to omogucava jer trenutno ne mogu ni da budem clan biblioteke. Zato im hvala.

Poslednja izmena:
dosao sam da zamolim,ako neko negde nadje upotrebljivu verziju Metroa 2033 na netu(da mogu da ga otvorim sa adobe readerom),naravno da jezik bude na srpskom ili eventualno hrvatskom neka mi posalje post sa linkom
ne mogu vise ovim govnima da dajem 1500 din za knjigu od 400 strana
k1i30v3r190_delfi_knjizare_metro_2033.jpg

eeee...da znas od kad je trazim...i nema : (

Preporučujem sledeće knjige za poneti na plažu:

Izgubljeni simbol, Den Brown
Posle "Da Vinčijevog koda" i "Anđela i demona", kriptolog Robert Langdon ponovo će provesti čitaoce kroz tajne predele pune misterija.
Aleksandrova šifra - Vil Adams
Slučajno otkriće drevne grobnice u Aleksandriji pokreće lavinu događaja. Avanturista i arheolog Danijel Noks, uviđa da je grobnica daleko značajnije nego što to iko pretpostavlja ...
Metro 2033 -Dmitrij Gluhovski
Dve hiljada trideset treća godina. Čovečanstvo je gotovo u potpunosti uništeno. Moskva je pretvorena u avetinjski grad - kontaminiran radijacijom i nastanjen čudovištima.

Procitala sam Olujickih roman za kojeg je dobila NIN-ovu nagradu i sa moje tacke gledista, veoma, veoma sam se razocarala. Mozda sam vise ocekivala, a dobila tako malo, u stvari - nista.
I ne verujem u to da svaka knjiga ,,mora,, biti dobra. Po meni ima romana za koje treba ,,ginuti,, do zadnje strane, dugo razmisljati o njima, a postoje i oni drugi romani koji citaocima ne daju apsolutno nista.
Nemam nista protiv gospodje, ali takav nedostatak kontinuiranosti, u mnogim momentima nisam znala ko je ciji sin, koja je cija baba, zena... totalna razbijenost radnje, ne mogu da se setim bolje definicije.

To je moje misljenje, ko voli takav ,,rad,, neka ga cita.

Dragocen mi je tvoj komentar, Ima zaista oprečnih mišljenja o njenoj knjizi. Od divljenja do potpunog nipodaštavanja.
Nedavno sam čula, by the way, da je Arsenijevićevu drugu knjigu napisao NEKO DRUGI za njega, jer je morala da se opravda NIN-ova nagrada za roman "U potpalublju", zatim da je nagrada "Politikonog zabavnika" devalvirana i da se sada dodeljuju marketinški poželjnim dobitnicima(tipa: deda i unuka) a daje knjiga NEPISMENA i da je enma u prodaji.:dontunderstand:

Nedavno sam čula, by the way, da je Arsenijevićevu drugu knjigu napisao NEKO DRUGI za njega, jer je morala da se opravda NIN-ova nagrada za roman "U potpalublju"

Zašto mu onda nisu našli nekoga ko zna da piše? Ta Anđela, tako se zove roman, čini mi se, je nešto najlošije što je napisao.
U potpalublju je solidna knjiga. Ništa impresivno, ali pristojno, nepretenciozno.
Onaj dnevnik Mexico je iskreno napisan. Išmail je nostalgično eksperimentisanje. Sa Predatorom me pozitivno iznenadio, kao da je najzad zaista naučio da piše (mada mi se ne dopada idejna podloga knjige).
Anđela je meni baš djelovala kao da je pisana pod strašnim pritiskom da se opravda fama i učini još neki stilski i sadržajni iskorak, a pisac za to nema ni snage ni sposobnosti. Dobro je da je, očito, bio svjestan šta je objavio, pa je napravio pauzu poslije te knjige. Kasnije se sredio i sad piše OK.

Meni treba preporuka za nekoliko knjiga. Idem uskoro na more i treba mi nekoliko knjiga za cituckanje na plazi. Znaci, neka lagana beletristika.
Nosim jednog Tonija Parsonsa i neki triler iz vremena starog Egipta, ali mi treba jos :-)

Ako ti je zanimljivo doba faraona, uzmi "Nefertiti", pricu o egipatskoj kraljici :heart:

Lepo stivo za plazu po meni je "Most preko vecnosti" Ricarda Baha ili "Jedno" istog autora...

Takodje, "Dodir svile" i "Jedan od onih zivota" Djordja Balasevica preporucujem od :heart:

VanZandt, ti si u Americi cim pominjes Borders i Barns and Noble?
Tamo retko kad ako i ikad prevode s italijanskog na engleski.
Ili da narucis knjigu preko knjizare.com ili da dodjes ovamo.
Dok sam bila u Americi nista italijansko nisam mogla da nadjem, npr., spanskih naslova je bilo prevedenih na engleski, cak sam videla i Znakove pored puta na engleskom (doduse u half price book-u).

Poslednja izmena:
Pročitao sam "20.000 milja pod morem", izdanje Večernjih novosti. Ja više ne uzimam knjige na trafici, pa makar ih i delili besplatno.

Ni meni komentar nije jasan.
Radi se o izdanju klasika futurističke i omladinske književnosti.
Nezadovoljan si možda prevodom, ili opremom jeftinog izdanja?
Naravno, može da ti se ne dopada Žil Vern, ali daleko od toga da je on pisac kakvog samo na trafici možeš da nađeš.

Koeljo je po meni dobar pisac, "Alhemicar" je po meni dobra knjiga, kao i jos neka njegova dela poput "Jedanaest minuta", "Djavo i gospodjica Prim"... U poslednje vreme je postao komercijalni pisac i tu me je razocarao, npr. knjigu "Pobednik je sam" ne bih ni pomislila da uzmem sa police, a kamoli citam. Mozda sam prestroga i gresim, ne znam.

Bez obzira na svoju veliku popularnost i opsteprihvacenost, to sto je popularna literatura ne umanjuje vrednost "Alhemicara" kao umetnickog dela Koelja. Ne treba potcenjivati nikoga kao knjizevnika, ukusi su razliciti, stvaralastvo je za svakog individualno jedinstveno.

Meni je "Pobednik je sam" najbolja Koeljova knjiga... Iako ima možda previše komercijalne korice, knjiga je fantastična, puna je detalja koji su me fascinirali i predstavlja dugogodišnje istraživanje na temu džetseta, odnosno Superklase (kako on to naziva u knjizi)... Čitajući shvatiš da nije sva sreća u novcu, čak naprotiv... "Alhemičar" je ok, mada nisam previše oduševljen, recimo da "Peta gora" meni nekako ima jaču poruku, i veću vrednost...
Sada treba da pročitam i "Đavo i gospođica Prim", kažu da je dobra...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back