Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nakon filma Twilight, morao sam da kupim istoimeni serijal. Pročitao sam u poslednja dva dana Sumrak i Mlad mesec, a sada čitam Pomračenje. :) Dugo nisam čitao ovakve tinejdž romane, čitaj nikad osim jedino serijal Hajduk u Srbiji, tako da su mi se knjige mnogo svidele. Uostalom, odmara mozak od svih ostalih svakodnevnih gluposti. Beg u neki drugi mračni svet nije na odmet. :D:D:D
Ko god još uvek može da pročita naš serijal Hajduk u Beogradu, itd. A takođe voli fantastiku pomešanu sa hororom sleš romansom uživaće u ovim knjigama. Pozdrav

Recimo ja:)
Serijal Hajduk su mi bile i ostale jedne od omiljenih knjiga...:heart:
A i Twilight saga mi nije loša, pročitala sva četiri dela, što si ti rekao odmara mozak...:D

Recimo ja:)
Serijal Hajduk su mi bile i ostale jedne od omiljenih knjiga...:heart:
A i Twilight saga mi nije loša, pročitala sva četiri dela, što si ti rekao odmara mozak...:D

Juče sam završio Pomračenje. I sada sam skinuo sa neta Breaking Dawn odnosno Praskozorje kako bi trebalo da se zove kada izađe kod nas, u toku je prevođenje. Ali, ne mogu da čekam da izađe. Za pet dana sam pročitao ove tri knjige. :mrgreen: Uh, što je lepo kad čovek ima vremena za ovako nešto.

Iz Hajdučkog serijala ja imam 7 knjiga. :) Mada su mi samo one prve tri omiljene. Originalna triologija. Hajduk u Beogradu, protiv vetrenjača i sa druge strane.

Razmisljala sam da kupim te romane, nesto me odbijalo, ali izgleda da ne bih pogresila, po vasim reagovanjima na Sumrak, Mlad mesec, Pomracenje...

Za Milicu Anci
Pa ne znam sta da Ti kazem, o ukusima ne vredi raspravljati :-) , ali ocekivala sam nesto vise od jednog nosioca Nobelove nagrade...

Juce uzeh da citam Lovca na zmajeve i odusevljena sam.

Razmisljala sam da kupim te romane, nesto me odbijalo, ali izgleda da ne bih pogresila, po vasim reagovanjima na Sumrak, Mlad mesec, Pomracenje...

Za Milicu Anci
Pa ne znam sta da Ti kazem, o ukusima ne vredi raspravljati :-) , ali ocekivala sam nesto vise od jednog nosioca Nobelove nagrade...

Juce uzeh da citam Lovca na zmajeve i odusevljena sam.

Aaaaahhhh, završio sam 4 knjigu, Breaking dawn. Samo oči su mi ispale. Čitao sam sa kompa, sada definitivno izgledam kao jedan od glavnih likova iz serijala, ako ne i gore. Povampirio sam. :kafa::kafa::kafa: Inače, mislim da će ti se svideti knjige. Ova zadnja mi je bila najača. Da ne spojlerišem sada zašto i kako.

Neko je pomenuo knjigu Dragulj Medine, ako može kratak opis i ime izdavača? Mrzi me da tražim sad po netu.

Za eternal dream - Krhotenine časti i Barajar su uvodne dve knjige serijala o Majlsu Vorkosiganu, ali on ne učetsvuje u njima. (U drugoj samo delimično ;) ). Meni su bile ok. Mada je treća Warrior aprentice i par sledećih ekstra za ubijanje moždanih ćelija. Nisu prevedene, ali imaš ih na netu na Engleskom u e formi.

-----------------------------------------------------

A ja sad idem da kuntam na nekim 12 sati, zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz........

Juče sam završio Pomračenje. I sada sam skinuo sa neta Breaking Dawn odnosno Praskozorje kako bi trebalo da se zove kada izađe kod nas, u toku je prevođenje. Ali, ne mogu da čekam da izađe. Za pet dana sam pročitao ove tri knjige. :mrgreen: Uh, što je lepo kad čovek ima vremena za ovako nešto.

Iz Hajdučkog serijala ja imam 7 knjiga. :) Mada su mi samo one prve tri omiljene. Originalna triologija. Hajduk u Beogradu, protiv vetrenjača i sa druge strane.

Meni su omiljene Hajduk u beogradu, Hajduk sa druge strane,Hajduk iz Beograda(mada me ova uvek pomalo i rastuži), volim i Hajduk brani domovinu...ma sve su genijalne:D
Moraću ponovo da ih pročitam...:)
Inače i meni je Breaking Dawn uz prvi deo omiljena i pretpostavljam da sam imala sličan izgled, isto me mrzelo da čekam da naši prevedu:lol:
Dobra mi je i Midnight Sun, to je Twilight ali iz Edvardovog ugla, nije završena, ali ima na sajtu Stefani Mejer deo dostupan za čitanje...:)

Poslednja izmena:
Slikari i modeli - Suzan Vriland

Iskreno, meni je knjiga bila vecim delom povrsna. Ok, jeste, pitka je, da, ima par zanimljivih delova. Ali..

Sve je ne povrisini, i modeli i slikari ostaju tek skicirani u trenucima. Znam da je sve mnogo komplikovanije, zamrsenije i egocentricnije od napisanog. Mozda recimo "Smrt U Veneciji", kao jedan primer, ima "vise" od osecaja i untrasnjeg sukoba kreativnog i stvarnog.. Opet to sam ja..

Svedno, opusta :D..

Thomas de Quincey "Confessions of an English Opium-Eater" je na redu :D..

Iskreno, meni je knjiga bila vecim delom povrsna. Ok, jeste, pitka je, da, ima par zanimljivih delova. Ali..

Sve je ne povrisini, i modeli i slikari ostaju tek skicirani u trenucima. Znam da je sve mnogo komplikovanije, zamrsenije i egocentricnije od napisanog. Mozda recimo "Smrt U Veneciji", kao jedan primer, ima "vise" od osecaja i untrasnjeg sukoba kreativnog i stvarnog.. Opet to sam ja..

Svedno, opusta :D..

Thomas de Quincey "Confessions of an English Opium-Eater" je na redu :D..

Da, kniga je pitka, cita se u jednom dahu... Moram priznati da mi nisu sve price podjednako interesantne, ali ipak mi se dopada ideja da se zivoti umetnika i nastanak njihovih dela predstavi ocima obicnih ljudi ciji se zivoti preplicu sa njihovim..U toku samog citanja bilo mi je recimo zanimljivo da se prisecam izgleda slika o kojima je rec u prici, a ukoliko nisam mogla da se setim, potrazila bih ih u knjigama ili na netu..
I cini mi se da ce knjiga biti daleko interesantnija 'prosecnom citaocu', nego dobrom poznavaocu umetnosti...

Sto se tice pomenutog de Kvinsijevog dela, setila sam se sa kolikim odusevljenjem je jedan moj profesor govorio o njemu.. Mislim da je njemu, kao bivsem zavisniku od alkohola i raznih drugih opijata, ta knjiga bila pravo otkrovenje :lol:

Sad salu na stranu, nadam se da ces podeliti utiske sa nama kad je procitas. :)

Де Квинси се и мени јако свиђао, односно, баш та књига – Исповести једног Енглеза уживаоца опијума.

''Музика може бити духовно или чулно уживање, већ према природи онога који је слуша.
Многи људи греше у томе што мисле да музику примају увом и да су стога потпуно пасиви према њеном дејству. Али није тако; јер оно из чега израста уживање јесте реакција духа на оно што душа опажа, при чему материју дају чула, а облик даје дух; и отуда долази да се људи с подједнаким слухом толико разликују у том погледу. Опијум, дакле, повећавајући делатност духа уопште, неизбежно повећава и онај посебни облик његове делатности који нам омогућава да од сировог материјала чулно опаженог звука стварамо сложено духовно уживање.''

Њим су се одушевљавали Нервал и Бодлер (види Вештачке рајеве).

Poslednja izmena:
Meni su omiljene Hajduk u beogradu, Hajduk sa druge strane,Hajduk iz Beograda(mada me ova uvek pomalo i rastuži), volim i Hajduk brani domovinu...ma sve su genijalne:D
Moraću ponovo da ih pročitam...:)
Inače i meni je Breaking Dawn uz prvi deo omiljena i pretpostavljam da sam imala sličan izgled, isto me mrzelo da čekam da naši prevedu:lol:
Dobra mi je i Midnight Sun, to je Twilight ali iz Edvardovog ugla, nije završena, ali ima na sajtu Stefani Mejer deo dostupan za čitanje...:)

Skinuo sam sa neta Midnight Sun 12 poglavlja, pola knjige što je procurelo na net. To je verovatno to. To ću večeras da vidim da slistim do kraja ili eventualno sutra. :)
Zanima me da li će napistati još neki roman o Beli, ali sada da stvarno zarate sa onim italijanskim metuzalemima. Inače, kao vampir je mnogo bolja. :mrgreen: A onaj čopor Kvilita se samo povećava, na kraju četvrtog dela ih beše 16. :super:

Шопенхауер: О писању и стилу/ О читању и књигама

И као што се сувишном храном поквари стомак и тиме нашкоди целом телу, тако се и сувишном духовном храном може претрпати и угушити дух. Јер, што човек више чита, тим мање остају у духу трагови онога што је прочитао, а он постаје исто што и табла на којој су многе разне ствари исписане једна преко друге. Отуда овде не долази до поновног размишљања, а само путем њега човек усваја оно што је прочитао. Ако неко непрестано чита а да на то касније више не мисли, онда то што је прочитао не хвата корен и најчешће пропада.

Шопенхауер: О писању и стилу/ О читању и књигама

И као што се сувишном храном поквари стомак и тиме нашкоди целом телу, тако се и сувишном духовном храном може претрпати и угушити дух. Јер, што човек више чита, тим мање остају у духу трагови онога што је прочитао, а он постаје исто што и табла на којој су многе разне ствари исписане једна преко друге. Отуда овде не долази до поновног размишљања, а само путем њега човек усваја оно што је прочитао. Ако неко непрестано чита а да на то касније више не мисли, онда то што је прочитао не хвата корен и најчешће пропада.

Lepo rečeno, i istinito čini mi se...
Zato i čitam više puta knjige koje mi se istinski dopadnu...:)
Poslednja pročitana knjiga, lektira Seobe - Miloš Crnjanski, knjiga mi se baš dopala, sviđa mi se njegov stil pisanja

Skinuo sam sa neta Midnight Sun 12 poglavlja, pola knjige što je procurelo na net. To je verovatno to. To ću večeras da vidim da slistim do kraja ili eventualno sutra. :)
Zanima me da li će napistati još neki roman o Beli, ali sada da stvarno zarate sa onim italijanskim metuzalemima. Inače, kao vampir je mnogo bolja. :mrgreen: A onaj čopor Kvilita se samo povećava, na kraju četvrtog dela ih beše 16. :super:

I ja bih volela da stvarno dođe do neke borbe sa Volturijevima, bilo bi zanimljivo, onaj glavni vampir, Aro valjda mi baš ide na živce...
Koliko se sećam Midnight Sun, dopala mi se Edvardova vizija sudbine, koja Beli umesto anđela čuvara daje vampira...:lol:
Ima lepih delova, šteta što se ne zna kad će konačno izaći...:(
I da definitivno je bolja kao vampir, mada nedostajaće mi njena smotanost, umela je stvarno da me nasmeje s tim...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back