Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Inače, konačno sam prčitao sam Roba od Isaka Baševiša Singera, jednog od omiljenih mi spisatelja. Kuriozitet su mi bili Jevreji na selu, mislio sam da je seoski Jevrejin oksimoron i da su svi bili juveliri i živeli po gradovima.
A I meni on omiljenim..
Doduse najbolji njegov lik mi je Jasa Mazur madjionicar I iluzionist

ziva-voda-vladimir-nikolajevic-krupin.webp

Pročitah Perryjevu studiju-malu knjigu o karizmatskom guruu Gurdjieffu. Inače znam za njega eonima i proučavao sam taj fenomen, no ovo je vjerojatno točka na i.

Nema sumnje da je Gurdijeff bio:

a) hipnotist, karizmat...a takvih je u malignijem obliku bilo u raznih karizmatskih vođa, tirana. Ovaj je to bio na individualnoj razini, i tu svjedočanstava doista ima

b) njegovi sljedbenici su doista teške ovce, i Rusi i zapadnjaci. Tipičan primjer sektaša, ma koliko god obrazovani i pametni bili. Kao da takav tip nema volje, jak karakter i dopušta da ih ti vođe kojima su očarani voza do beskraja

c) njegov sustav je besmislica i ja bih ga nazvao spiritualni materijalizam. Mnogi su našli paralele s taoističkom alkemijom, no on od taoizma nema ništa. U biti, cilje je kao da se izgradi besmrtno tijelo preko vježbi koje je on dizajnirao i da se preživi, inače ljudi i sve umire. Cijela je njegova kozmologija bućkuriš- iako ima glavu i rep- kad se prostudira obična je nebuloza (iako originalna). Gurdjieff je bio loš pisac, i najbolji priaz se ima u djelu učenika Uspenskog "U potrazi za čudesnim".

d) sve u svemu, mutljaga i mistifikator, no kao okultni likovi toga perioda na neki je način i predšasnik kasnijih okultizama nakon 1960ih i kontrakulture. Imao je doista veliku energiju i sposobnosti, no nedvojbeno dosta psihopatskog u karakteru. I ti okultizmi djeluju doista anakrono i promašeno..

Whitall N. Perry: Gurdjieff in the Light of Tradition

Poslednja izmena:

Back