Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Da razbijem nefikcijsku monotoniju pored Junga iz biblioteke sam sa izložbene ograde uzeo i Zlokobnog gosta Sheridana Le Fanua.
Dovrših danas ovu novelu. Reč je o mešavini krimića i horora (dark story to zovu na eng.) koji se dešava u oronuloj aristokratskoj kući sa nesrećnom porodicom koja tu obitava. Kada stari poznanik poseti glavu kuće stvari krenu da se komplikuju. Tu je naravno i francuska dadilja jer dobra engleska kuća ne može biti bez barem jedne Francuskinje. Sam autor se radi razvijanja tenzije i atmosfere misterioznosti služi sredstvima kao što su šaputanje na uvo i pismo gde imamo samo blage naznake onoga što piše. Iz mog ugla to je u izvesnom smislu blefiranje. Na kraju kada se zavesa digne i svi odnosi se razjasne dobijemo pomalo banalnu priču, ali se može reći da je autor u određenoj meri uspeo da izgradi atmsoferu zbog čega ovakve stvari i čitamo. No, Zlokobni gost ne važi za kategoriju njegovih najboljih dela i jedva čekam dohvatiti se onih boljih.

Vratila sam se "Beskrajnoj priči" Mihaela Endea i uživam kao da je čitam prvi (a ne peti.. sedmi?) put.
Kao i svaka dobra knjiga za decu i mlade i "Beskrajna priča" ima taj kvalitet da je vredna kako deci tako i starijima. Ona me nekako najlepše i najjednostavnije podseća na sve vrednosti koje meni znače, ali sam ih zaboravila ili zapostavila.

Možda svako od nas ima neku knjigu koja ga naprosto "resetuje", vraća na tačku od koje počinje malo lutanje i gubljenje sebe. Meni se to trenutno dešava, a "Beskrajna priča" me najjače vezuje za detinjstvo, za vreme kada je sve bilo jedostavno. Ne lako, nego samo jednostavno.

Bastijanu je bila potrebna jedna uspomena na oca koja će ga vratiti - u svoj život, u sebe kakav je bio pre nego što se mnogo promenio. I takav Bastijan liči na sve nas koji dozvolimo sebi onu čuvenu rečenicu da nemamo vremena za... (ovde treba dopisati sve čega se odričemo zarad posla, profita, kredita, dugovanja ili nečeg sličnog).

Pa, "Beskrajna priča" je definitivno takva moja uspomena. :heart:

20250803_123941.jpg

Odsutna u proleće, Agata Kristi

Ovo je jedan od šest njenih dramskih ili psiholoških romana pisanim pod pseudonimom Meri Vestmakot. Ovde imamo srećno udatu ženu koja biva zaglavljena u hotelu tokom povratka iz Bagdada u London. Preispitivanje kreće, naizgled savršen život pokazuje pukotine. Glavnoj junakinji na um padaju razne epizode iz života koje poljujaju njeno uverenje da ima savršen život. Dokonost je opasna. Agata piše jednostavno i direktno dok pratimo tok misli protagonistkinje. Videćemo kako će se zavšriti, tragično ili hepi endom.

Odsutna u proleće, Agata Kristi

Ovo je jedan od šest njenih dramskih ili psiholoških romana pisanim pod pseudonimom Meri Vestmakot. Ovde imamo srećno udatu ženu koja biva zaglavljena u hotelu tokom povratka iz Bagdada u London. Preispitivanje kreće, naizgled savršen život pokazuje pukotine. Glavnoj junakinji na um padaju razne epizode iz života koje poljujaju njeno uverenje da ima savršen život. Dokonost je opasna. Agata piše jednostavno i direktno dok pratimo tok misli protagonistkinje. Videćemo kako će se zavšriti, tragično ili hepi endom.
Uživaj. Ja nešto ne mogu Agatu. Volela sam u osnovnoj školi, bile su TV serije, ali se pojavila TV serija "Avanture Šerloka Holmsa" sa glavnim glumcem Jeremy Brettom i bukvalno "oduvao" sve konkurente.

To mi je jedna od knjiga gde je bolja ekranizacija od knjige, jer je čovek neverovatan!

" Katarina"- Anja Seton

Knjiga je prvi put objavljena 1950-tih godina prošlog veka. Autorka je pre pisanja knjige pročitala brojne istorijske knjige o događajima koje spominje u knjizi.

Ovo je istinita priča o Džonu, vojvodi Lankasteru i njegovoj velikoj ljubavi lejdi Katarini Svinford.

Ovu knjigu čitam po drugi put, prvi put sam je pročitala pre desetak godina.

Topla preporuka za sve koji vole istorijske romane bazirane na istinitoj priči.

" Katarina"- Anja Seton

Knjiga je prvi put objavljena 1950-tih godina prošlog veka. Autorka je pre pisanja knjige pročitala brojne istorijske knjige o događajima koje spominje u knjizi.

Ovo je istinita priča o Džonu, vojvodi Lankasteru i njegovoj velikoj ljubavi lejdi Katarini Svinford.

Ovu knjigu čitam po drugi put, prvi put sam je pročitala pre desetak godina.

Topla preporuka za sve koji vole istorijske romane bazirane na istinitoj priči.
Podseti me na jednu drugu Katarinu.
Žilijet Benconi: "" Katarina.

Istoriski roman, ljubav, razne intrigr, avantura.
Mogla bih da počnem da ih čitam ponovo.
Da vidim kakav utisak bi sad ostavile na mene.

@Džudi S
Чупе, препоручујем ти историјски роман Јемељан Пугачов Вјачеслава Шишкова. То му је животно дело, деценијама је прикупљао грађу, држао се историје а стил писања му је диван. Подсећа на Рат и мир Толстоја, ништа није слабији још је и приступачнији јер није оптерећен реченицама на француском. Први део обухвата рат против Немаца и наставља се побуном народа под вођством Пугачова. Једина је мана што је издање старо па се роман тешко налази.

Podseti me na jednu drugu Katarinu.
Žilijet Benconi: "" Katarina.

Istoriski roman, ljubav, razne intrigr, avantura.
Mogla bih da počnem da ih čitam ponovo.
Da vidim kakav utisak bi sad ostavile na mene.

Molim te, pošalji mi pp sa tačnim redosledom knjiga. Kupila sam nekoliko knjiga, novije izdanje, ali nisam kupila sve.

@Džudi S
Чупе, препоручујем ти историјски роман Јемељан Пугачов Вјачеслава Шишкова. То му је животно дело, деценијама је прикупљао грађу, држао се историје а стил писања му је диван. Подсећа на Рат и мир Толстоја, ништа није слабији још је и приступачнији јер није оптерећен реченицама на француском. Први део обухвата рат против Немаца и наставља се побуном народа под вођством Пугачова. Једина је мана што је издање старо па се роман тешко налази.

Hvala na preporuci. Pokušaću da pronađem knjigu u biblioteci.

Ja toplo preporučujem "Obitelj" Zahara Prilepina. Može da se pronađe u Delfi knjižarama

https://delfi.rs/knjige/84282-obitelj--drugo-izdanje-knjiga-delfi-knjizare.html

Да, читао сам Обитељ. Добра је.

''Знате ли ви, моји образовани пријатељи, да израз 'ergo bibamus' – 'дакле, испијмо' – омогућава да се прекине сваки спор и да се свака реченица претвори у здравицу?'' (Обитељ, Прилепин)

Драго ми је што прхваташ моју сугестију, само... баш је дело обимно: четири су књиге. Читао сам и његову Тајгу али је много слабија.

Ја ти, такође, топло препоручујем књиге Мерешковског – све од њега.

Драго ми је што прхваташ моју сугестију, само... баш је дело обимно: четири су књиге. Читао сам и његову Тајгу али је много слабија.

Volim obimne knjige, baš volim. Samo ne znam kako ću uspeti da nađem tu tetralogiju.

Majlis Besri - Trece doba

Među korisnicima staračkog doma Treće doba u Parizu bio je i jedan dugonja mračnog lica, ali i tada prodornog pogleda, koji se poigravao uspomenama mešajući dva jezika engleski njegove rodne Irske i francuski njegovog književnog izgnanstva. Taj stari gospodin zvao se Samjuel Beket. Ovaj roman prvenac razotkriva iznenađujućeg Beketa, Beketa koji čeka kraj ispunjenje i koji je postao, možemo reći, jedan od sopstvenih likova. Nižu se epizode koje su mu obeležile život, ali i one iz svakodnevnog života u Trećem dobu, gde je Beket zaista živeo. Čitaoca obuzimaju sve snažnije emocije dok prati velikog Irca prema trenutku u kojem će ovaj zaćutati zauvek. Zahtevan poduhvat koji se mogao pokazati veoma rizičnim da Majlis Besri nije gotovo prirodno pronašla pravu ravnotežu između fikcije i stvarnosti, tako da čitalac ostaje bez daha od početka do kraja ovog romana, ne dosađujući se ni u jednom trenutku. A to je dokaz da je autorka umela da zapazi beskrajne detalje jednog kraja života koji je neizbežan, ali ipak nije neskladan. Skidamo kapu! Pripovedati o poslednjim danima pisca kojem je konačnost bila velika tema veoma je rizično. Majlis Besri je u tome uspela na krajnje prefinjen način. Besri slika rascepkanu fresku na kojoj jednog pisca pristiže njegovo delo: Beket je, sitnim apsurdnim koracima, postao beketovski lik, joguni se i opire, ali se kreće ka onom neizbežnom.

Back