Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Off topic, ali moram, bez obzira sto se @Džudi S nece sloziti.
Meni je Tijanic bio paradigma za onu narodnu "Sviram Titu, sviram i Drazi, sviram svakom ko zatrazi".
Slihtao se svakoj vlasti redom, kod svakog imao neku bitnu funkciju, od Mirinog ministra informisanja, do Borisovog urednika RTSa. Nadmeno i vulgarno se javno bahatio, secam se da je bio neki skandal nakon sto je odrzao neko predavanje studentima na FPN. Njegov je bese bio tekst "Ako Djindjic prezivi, Srbija nece", objavljen na mesec-dva pred ubistvo premijera (ne znam da li se javno tuzilastvo pozabavilo time), primitivno otrcavao svakog ko bi imao suprotan stav od njegovog, od politicara do sportskih radnika.
Kako i zbog cega je takva osoba dobila ulicu u Beogradu, ni najmanje mi nije jasno, i to bi neke buduce gradske vlasti morale da isprave.

Off topic, ali moram, bez obzira sto se @Džudi S nece sloziti.
Meni je Tijanic bio paradigma za onu narodnu "Sviram Titu, sviram i Drazi, sviram svakom ko zatrazi".
Slihtao se svakoj vlasti redom, kod svakog imao neku bitnu funkciju, od Mirinog ministra informisanja, do Borisovog urednika RTSa. Nadmeno i vulgarno se javno bahatio, secam se da je bio neki skandal nakon sto je odrzao neko predavanje studentima na FPN. Njegov je bese bio tekst "Ako Djindjic prezivi, Srbija nece", objavljen na mesec-dva pred ubistvo premijera (ne znam da li se javno tuzilastvo pozabavilo time), primitivno otrcavao svakog ko bi imao suprotan stav od njegovog, od politicara do sportskih radnika.
Kako i zbog cega je takva osoba dobila ulicu u Beogradu, ni najmanje mi nije jasno, i to bi neke buduce gradske vlasti morale da isprave.

Poštujem tvoje mišljenje iako se ne slažemo. 🙂

Чупе, како то да те не занимају књиге у вези са психологијом – видим, модератор си тамо. Има баш добрих књига. Ево, препоручујем новелу Градива Вилхелма Јенсена; у истој књизи је и анализа тј. интерпретација новеле (постоји и филм, јако добар). :)

Чупе, како то да те не занимају књиге у вези са психологијом – видим, модератор си тамо. Има баш добрих књига. Ево, препоручујем новелу Градива Вилхелма Јенсена; у истој књизи је и анализа тј. интерпретација новеле (постоји и филм, јако добар). :)

Čitala sam pre mnogo godina "Moć podsvesti 1", "Moć podsvesti 2", Knjigu o Setu, "Put kojim se ređe ide".

Hvala na preporuci.

Zapis o pronicljivosti

Žoze Saramago (autor)

Svojevrstan nastavak Slepila, Saramagov roman Zapis o pronicljivosti smešten je u istu zemlju u kojoj je četiri godine ranije vladala epidemija obnevidelosti, ali sada počinje jednim neobičnim političkim a ne medicinskim fenomenom: na parlamentarnim izborima većina populacije ostavlja nepopunjene glasačke listiće. Priča se plete oko borbe vlade i njenih zvaničnika i ministara da pojme i, istovremeno, unište taj amorfni antipokret neopredeljenih glasača. U drugom delu ovog romana pojavljuju se likovi iz Slepila, uključujući doktora i doktorovu ženu, za koju sumnjaju da je vođa ovog antipokreta, i tada zaplet počinje...
.......
Ladno je optuze za ubistvo u zatvoru tokom slepila I da je vodjom belih listica....

Džudi S

Пропустио сам да напишем да је новелу анализирао Фројд: Лудило и снови у Јенсеновом делу 'Градива'. Мислио сам да си завршила психологију, видим да ниси, извини. Од поменутих књига читао сам само Пут којим се ређе иде (Пек Скот), такође одавно.
:)

Krleza_Zastave_naslovnica_1967.jpg

Back