Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Citam "Nasuprot" od Uismansa..skuplja prasinu cekajuci na red citavih 10 godina.. za sad odlican
Kakvi su utisci? :mrgreen:
Isto sam lepo započela, bila strpljiva kod izbora boja tapeta i onda preskočila Vergilija, Ovidija, zatim i Graha, Salusta, Lukana, Petronija, Municija, Frontona, ispreskakala i Tertulijana, Kiprijana, Auzonija, Klaudija, Augustina, Prudencija...i na kraju sve. A u PM. :mrgreen:

Kakvi su utisci? :mrgreen:
Isto sam lepo započela, bila strpljiva kod izbora boja tapeta i onda preskočila Vergilija, Ovidija, zatim i Graha, Salusta, Lukana, Petronija, Municija, Frontona, ispreskakala i Tertulijana, Kiprijana, Auzonija, Klaudija, Augustina, Prudencija...i na kraju sve. A u PM. :mrgreen:
Pa generalno svidela mi se. Volim ja te dekadentna izdrkavanja (da izvines). Procitacu i "La Bas" (Tamo dole) da cackam malo djavola. :per:

... Odlomak koji sledi nije namenjen običnom čitaocu, već upravo onom idiotu koji, samo zato što je izgubio imetak u nekom krahu, misli da me razume. Moja davnašnja (od 1917) zavada sa sovjetskom diktaturom nema nikakve veze s imovinskim pitanjima. Iz dna duše prezirem emigranta koji „mrzi crvene” zato što su mu „ukrali” novac i zemlju. Čežnja za domovinom koju negujem svih ovih godina zapravo je hipertrofirani osećaj izgubljenog detinjstva, a ne žal za izgubljenim novčanicama. I najzad: dajem sebi za pravo da čeznem za jednim ekološkim pribežištem: ... Da uzdišem pod nebom Amerike svoje za jednim kutkom Rusije. Obični čitalac može sad da nastavi dalje..."

Nabokov / ...pricaj, osjecaj.../
P.S....to citam i ljutim se na sebe zasto sam
tako bio jednostran i ignorisao citanje ,iscitavanje Nabokova
nosem predrasudama Lolite i oko Nje...

... Odlomak koji sledi nije namenjen običnom čitaocu, već upravo onom idiotu koji, samo zato što je izgubio imetak u nekom krahu, misli da me razume. Moja davnašnja (od 1917) zavada sa sovjetskom diktaturom nema nikakve veze s imovinskim pitanjima. Iz dna duše prezirem emigranta koji „mrzi crvene” zato što su mu „ukrali” novac i zemlju. Čežnja za domovinom koju negujem svih ovih godina zapravo je hipertrofirani osećaj izgubljenog detinjstva, a ne žal za izgubljenim novčanicama. I najzad: dajem sebi za pravo da čeznem za jednim ekološkim pribežištem: ... Da uzdišem pod nebom Amerike svoje za jednim kutkom Rusije. Obični čitalac može sad da nastavi dalje..."

Не знам, ја сам читао Лолиту својевремено, и слажем се да је помало, онако, али сам касније купио Дар и једва сам се натерао да га прочитам, уопште ми није пријао.Више нисам ни покушавао са њим...

Не знам, ја сам читао Лолиту својевремено, и слажем се да је помало, онако, али сам касније купио Дар и једва сам се натерао да га прочитам, уопште ми није пријао.Више нисам ни покушавао са њим...
...Ovo Djelo citajte i osjeticete da se ne radi o piscima i misliocima koji su samo to...totalno se slazem s vasom opaskom ali...citajte Ovo...

I meni je Dar bio naporan, ali ja se ipak nisam naterala da ga pročitam. :mrgreen:
Zato su Bleda vatra, Očajanje, Smeh u tami odlični. Nabokov mi je čudan i ne mogu da odredimo da li ga volim. S jedne strane je fenomenalan s rečima, pametan, dobro zapaža, ali imam utisak da nekad pretenciozno insistira na umetnosti. I fali mu topline, da, to je najveća zamerka.

I meni je Dar bio naporan, ali ja se ipak nisam naterala da ga pročitam. :mrgreen:
Zato su Bleda vatra, Očajanje, Smeh u tami odlični. Nabokov mi je čudan i ne mogu da odredimo da li ga volim. S jedne strane je fenomenalan s rečima, pametan, dobro zapaža, ali imam utisak da nekad pretenciozno insistira na umetnosti. I fali mu topline, da to je najveća zamerka.
...multitalentiran je i kad se uhvatio literature ,radeci na Loliti / tom drskom djevocurku...kako kaze u Sjecanje, .../ ostavio se nauke i matematike koju je vec uspio da potisne...veoma nesvakidasnja nadarenost...

Trenutno čitam:

1. "Rođenje tragedije" od Ničea. Utisci su jako dobri. Mnogo mi se dopala njegova samokritika na početku knjige. Knjiga za uživanje. Zatim, dopada mi se taj njegov koncept, to jest dualnost iliti te dve komplementarne "sile", da se tako izrazim, Apolon i Dionis. Tu negde na početku knjige, Niče preporučuje i praćenje to jest tumačenje sopstvenih snova, jer on kaže da su snovi preteča sve umetnosti, ali i filozofije.

2. Čitam knjigu "The movement miracle". To je knjiga iz fitnes oblasti "Essentrics". To je manje poznat program vežbi dinamičkog istezanja. Knjiga je super, i ima dosta vežbi u njoj i kako se izvode. U jednoj drugoj temi sam objavio video sa nekim vežbama.

...multitalentiran je i kad se uhvatio literature ,radeci na Loliti / tom drskom djevocurku...kako kaze u Sjecanje, .../ ostavio se nauke i matematike koju je vec uspio da potisne...veoma nesvakidasnja nadarenost...

Ma da, ludak.
Bio je i ljubitelj leptira. Čak je i otkrio jednog koji je dobio ime po njemu.
Nisam čitala Lolitu, nešto mi je bizaran spoj umetnosti i pedofilije.

Nego, slučajnost je što sam planirala da predložim od Nabokova Lužinovu odbranu za temu klub čitalaca, pa ako hoćete da se pridružite klubu, @faraonn i @Van_Helsing (ako već niste članovi ili ste zabatalili temu). Ali pre toga da glasate da pobedi predlog, a pre toga ja da postavim predlog. A pre toga voditeljka kluba da otvori postavljanje predloga.

Ma da, ludak.
Bio je i ljubitelj leptira. Čak je i otkrio jednog koji je dobio ime po njemu.
Nisam čitala Lolitu, nešto mi je bizaran spoj umetnosti i pedofilije.

Nego, slučajnost je što sam planirala da predložim od Nabokova Lužinovu odbranu za temu klub čitalaca, pa ako hoćete da se pridružite klubu, @faraonn i @Van_Helsing (ako već niste članovi ili ste zabatalili temu). Ali pre toga da glasate da pobedi predlog, a pre toga ja da postavim predlog. A pre toga voditeljka kluba da otvori postavljanje predloga.
Гласати хоћу, али тренутно читам Васкрсење, а не волим да мешам књиге....

Гласати хоћу, али тренутно читам Васкрсење, а не волим да мешам књиге....
Ma to dok se inicira novi krug, članovi sakupe, daju predloge, izglasa pobednik, proglasi pobednik, da znak za start...
Tkd...opušteno, ima ihahaj vremena, čak i RiM da počitaš sa sve epilogom, predgovorima, pogovorima, analizama.
.

Prvo Nabokovo delo koje sam procitao. Malo je reci fenomenalno. Dosadna autobiogafija napisana na takav nacin da ne mozes da se odvojis od stranica, drzi te i ne pusta.. Jednostavno pleni. Daleko je on bio i ostao naspram raznih izvikanih usa drkadzija kao sto su Filip Rot, Delilo, Ford, Updike itd itd..

I Luzina sam procitao

"Pale Fire" je sledeca ako uspem negde da nadjem..

Prvo Nabokovo delo koje sam procitao. Malo je reci fenomenalno. Dosadna autobiogafija napisana na takav nacin da ne mozes da se odvojis od stranica, drzi te i ne pusta.. Jednostavno pleni. Daleko je on bio i ostao naspram raznih izvikanih usa drkadzija kao sto su Filip Rot, Delilo, Ford, Updike itd itd..

I Luzina sam procitao

Mislim da niko ne smatra bilo koga od njih boljim piscem od Nabokova. Čak nisu ni uporedivi. Druga generacija, neuporedivi background... Iako su svi zapravo odlični pisci.

I Luzina sam procitao

Apdaj i DeLilo mi se ne dopadaju naročito, ali Rota obožavam, ima nekoliko izuzetnih romana, najbolji je Američka pastorala.

Citao sam i nije mi se svidelo. Sledece ce od njega biti "Sabbath's theater".. Mozda promenim misljenje

Moze neki savet za Tokarcukovu? Ono u fazonu "najbolje za upoznavanje"..
Sabatovo pozorište još uvek nisam pročitao, imam na Kindle.

Od Tokarčukove sam davno čitao Svirku na mnogo bubnjeva, to je zbirka priča, nije mi se dopalo, čini mi se da nisam ni pročitao sve.
To je jedino što sam čitao, romane nisam.

Sabatovo pozorište još uvek nisam pročitao, imam na Kindle.

Od Tokarčukove sam davno čitao Svirku na mnogo bubnjeva, to je zbirka priča, nije mi se dopalo, čini mi se da nisam ni pročitao sve.
To je jedino što sam čitao, romane nisam.

Sutra zavrsavam ovog Powers-a i krecem sa Magdom Sabo "Vrata".. Nikad nisam nista citao od nje a ceka na red vise od 10 godina.. valjda nece razocarati

Je l' citao neko Mo Jen-a? Otkud krenuti? Imam na lageru Crveni Sirak ali vidim da su utisci malo podeljeni..Nisam do sad citao ni jednog kineskog autora i malo me hvata prpa..
Čitao sam pre dve, tri godine, sasvim je korektna knjiga, može da se čita, takođe sam pročitao i novelu ili kraći roman, šta li je već, Promena, to mi se nije naročito dopalo.

Je l' citao neko Mo Jen-a? Otkud krenuti? Imam na lageru Crveni Sirak ali vidim da su utisci malo podeljeni..Nisam do sad citao ni jednog kineskog autora i malo me hvata prpa..
Velika nedra i široka bedra, odlična. Teška, surova, kakav je i bio život većine ljudi u Kini tokom 20. veka. Poplave, glad, težak rad.
Promena - bledunjava, neubedljiva, ne preporučujem, za razliku od prve.
Nezgodno je, pošto nisi čitao, što su sve te njegove bolje knjige prilično obimne.

Back