- Poruka
- 131.212
Isto i meni, jedino donekle su mi dobre njegove priče, ali romani su mi gotovo nečitljivi.Meni nikako nije lego
Nego osim Starac i more nista mi od njega nikada i nije leglo
tako da je vise do mene![]()
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Isto i meni, jedino donekle su mi dobre njegove priče, ali romani su mi gotovo nečitljivi.Meni nikako nije lego
Meni Starac i more i nije bio nešto. Bolje mi je bilo Sunce se ponovo rađa. Mislim i Zbogom oružje da mi je bilo OK, koliko se sjećam, ali davno sam čitao.Meni nikako nije lego
Meni Starac i more i nije bio nešto. Bolje mi je bilo Sunce se ponovo rađa. Mislim i Zbogom oružje da mi je bilo OK, koliko se sjećam, ali davno sam čitao.
Svidjele su mi se i Proljetne bujice, mada je to parodija mog starog favorita Šervuda Andersona.

Ja sam to imala kao obaveznu lektiru, a sve sto sam morala radilaMeni Starac i more i nije bio nešto. Bolje mi je bilo Sunce se ponovo rađa. Mislim i Zbogom oružje da mi je bilo OK, koliko se sjećam, ali davno sam čitao.
Svidjele su mi se i Proljetne bujice, mada je to parodija mog starog favorita Šervuda Andersona.
Lepo je što priznaješ da je do tebe a ne do mog omiljenog pisca!Meni nikako nije lego
To mu je skoro nečitljivo delo, sve ostalo što sam čitao od njega mi je bilo dobro, nešto i odlično. Ali ovaj roman nisam čak ni pročitao do kraja.Salamba, Gistav Flober
Ovo je istorijski roman koji se dešava za vreme pada Kartagine i zaista mi je teško da pohvatam istorijske konce. Ko tu koga napada, koje pleme i koja imena su na čijoj strani, ništa mi nije jasno. S druge strane okosnica priče je krađa jedne relikvije i žena po imenu Salamba koja će u drugom delu romana dobiti ulogu da je vraća. To mi već drži pažnju. Stil Flobera je "gust", teže ga je čitati nego pisce 20. veka.
Ja ću ga pročitati. Ali činjenica je da mi je teško da pratim ko tu koga i gdeTo mu je skoro nečitljivo delo, sve ostalo što sam čitao od njega mi je bilo dobro, nešto i odlično. Ali ovaj roman nisam čak ni pročitao do kraja.
Batalices ti Hemingveja, vidim jaZemlji i nebu, Džon Štajnbek
Ovo je moj prvi susret sa Štajnbekom i kupio me je već nakon nekoliko stranica. Prirodno i toplo pripovedanje o jednoj američkoj porodici s početka dvadesetog veka s fokusom na jednog od četvorice braće i njegov san da ima svoje imanje u Kaliforniji. Ali kako to obično biva stvari ne idu onako kako želimo...

Meni je veoma prijala Žurićeva "Republika Ćopić". Imala sam utisak da je stvarno oživeo Ćopića, mogla sam gotovo da ga "čujem" iz rečenica, intonaciju koju recimo pamtim iz nekih radijskih snimaka kada čita svoje pesme ili odlomke iz priča. I ćopićevski humor koji pamtim iz recimo moje omiljene Ćopićeve knjige iz detinjstva "Klava u klancu, noge na vrancu". I danas znam čitave odlomke napamet.Pročitao sam Forenziku Itake, zbirku priča Vuleta Žurića. Radi se o piščevom izboru iz šest zbirki, uz neke priče koje su izašle u časopisima i nekoliko do sada neobjavljenih. Ranije sam čitao nekoliko Žurićevih romana, ali ova zbirka mi je prvi kontakt s njim kao piscem kratke forme, mada mu, ruku na srce, ni romani nisu posebno obimni.
Prije svega, za pohvalu je odsustvo sujete kod pisca koje nam je omogućilo da kroz neke rane i relativno nevješto napisane priče steknemo uvid u njegove književne početke, ali i razvoj i nesumnjiv stilski i poetički napredak. U percepciji književnosti dosta toga je stvar ličnog ukusa, pa su meni najbolje priče iz zbirke Valceri i snošaji, objavljene iste godine (2001.) kada i meni drag Žurićev debitantski roman Blagi dani zatim prođu. Čini mi se da je u tim pričama pokazao ozbiljnu zanatsku vještinu i zrelost, ali je zadržao mladalačko zanimanje za univerzalne egzistencijalističke teme. Kada se deset godina kasnije vrati kratkim pričama, interesovanja će mu biti mu konkretizovana i lokalizovana prema nacionalnoj književnoj i opštoj istoriji. Meni je to bilo manje interesantno, iako se pričama ne može osporiti književna vrijednost. Imitaciju, kao legitiman književni postupak, Žurić je usavršio. U priči Orlovi ponovo lete ćopićevski jezik povremeno pada u klišeiziranu formu iz scenarija za neku seriju Siniše Pavića, ali i to je urađeno s namjerom!
Na kraju ću pomenuti i genijalan naslov zbirke (i jedne od novih priča). Kod Žurića naslov je često pola priče, a na ovako dobar naslov ne znam kada sam naišao kod knjiga naših pisaca.
Nikad! Što ne znači da nema prostora za druge velikane.Batalices ti Hemingveja, vidim ja
Stajnbek je za obozavanje![]()
Могао си наслов да напишеш косим словима (или другачије), једва сватих да је то наслов.Prvo lice jednine, zbirka prica, H.Murakami
Totalno razocarenje. Ostao mi je i dalje No1 pisac ali je usao u fazu koju ja zovem ``crni kvadrat na beloj pozadini``...Pokusacu da prepricam recenziju.
``..Mnogi se na kraju price pitaju sta je uopste pisac hteo da kaze njome i u tome i jeste poenta. Jer moci reci sve je moguce je samo ako se ne kaze nista ...`` i tako neke doskocice. Steta.
Да јбт...Тек сад видим. Извињавам се свима...Могао си наслов да напишеш косим словима (или другачије), једва сватих да је то наслов.

Ovo je jedini deo foruma gde se ne psujeДа јбт...Тек сад видим. Извињавам се свима...![]()
Hah...OK....Ovo je jedini deo foruma gde se ne psuje
Nego, koje su se tebi knjige od Murakamija mnogo dopale?
Ja sam procitala ove boldovane, dopale su mi se, ali sam tu sa njim i zavrsila. On pise nekako na silu, zeli da bude dopadljivHah...OK....
Procitao sam dobar deo njegovog opusa. Norveska suma na prvom mestu..Posle Juzno od granice zapadno od sunca, Iraj,igraj,igraj, Sputnjik ljubav, Noc iznad grada...Ubistvo Komtura me dosta podseca na N Sumu a nije kopija..!Q84 sam odbacio odmah. Recenice nisu njegove, kapiram da je nesto eksperimentisao sa samim sobom. Ali od tih ,,proverenih`` izdanja nisam recio Kafku na obali mora procitao, mada mi stoji na polici i ceka priliku.
Ne znam. Mene gadja bas tamo gde treba. No...ukusi...Ja sam procitala ove boldovane, dopale su mi se, ali sam tu sa njim i zavrsila. On pise nekako na silu, zeli da bude dopadljiv
Zapadnom svetu, nikako nije autentican.